In beeld: nationale parken in de Verenigde Staten

Fotograaf Jono Hey legt de natuur in de VS op onovertroffen wijze vast.

Ken je dat? Dat je een foto ziet en er gewoon naar blijft kijken omdat je je niet kan voorstellen hoe die gemaakt kan zijn? Dat gebeurde ons bij de fenomenale foto van een stel bizons in Yellow Stone National Park. Tijd om contact te zoeken met de maker!

Jono Hey

Jono Hey

De Britse fotograaf en webdesigner Jono Hey heeft het reisvirus goed te pakken. “Op mijn 17e was het raak; ik reisde toen met mijn zus twee maanden lang door Peru en Bolivia. Ik kan nog steeds niet geloven dat mijn ouders dat goed vonden!” Die travel bug bleef hem achtervolgen en hij verhuisde uiteindelijk naar California waar hij zeven jaar heeft gewoond en gereisd en een aantal van zijn mooiste foto’s maakte.

Onder die foto’s is ook zijn beroemde ‘bizonfoto’ die hij maakte in Yellowstone. Jono Hey: “Ik liep met mijn vrouw tussen de geisers toen er drie donkere figuren voor ons opdoemden in de mist. Toen we dichterbij kwamen zagen we dat het gigantische bizons waren. Het was een surrealistisch moment om aan de rand van dit buitenaardse landschap drie van zulke schijnbaar onverstoorbare dieren te zien staan. We probeerden ons staande te houden tussen de vlagen van stoom en de lens van mijn camera besloeg steeds. Gelukkig lukte het om ze vast te leggen, net voordat ze weer doorliepen naar het veilige gras. Een unieke ervaring!”

Yono Hey

De fotogenieke Verenigde Staten

“De VS is enorm divers en de natuurlijke schoonheid van California is eigenlijk ondergewaardeerd. De meeste mensen denken vooral aan de stranden en Hollywood maar in werkelijkheid vind je hier de meest spectaculaire natuur van de hele VS. Het heeft de grootste en oudste bomen ter wereld, de Sierra Nevada, Death Valley, Mount Whitney die maar 400 meter kleiner is dan Mont Blanc. En dan ook nog het vulkanische Lassen National Park, enorme bossen, bergen, woestijnen, watervallen en meren. Als je hier woont en je houdt van reizen en natuur dan is dat behoorlijk fantastisch.”

Yono Hey

Tijdens de zeven jaar die hij spendeerde in California maakte hij talloze tripjes naar natuurgebieden en nationale parken. En zijn camera reisde altijd mee. Een betere kenner op het gebied van hoogtepunten in deze regio vind je dus eigenlijk niet. De must sees tijdens een roadtrip door de VS volgens Jono Hey:

Yosemite

“Ongekend populair en niet zonder reden. Er is eigenlijk geen vergelijkbare plek. Ik hoor vaak dat mensen het te druk vinden, maar dan hebben ze het mooiste niet gezien. Als je bereid bent om je backpack te pakken en er echt op uit te trekken dan zal Yosemite je belonen.”

Yono Hey

Bryce Canyon

“Nog zo’n one of a kind. Je zou misschien verwachten dat de Grand Canyon het totaal overschaduwd, maar alles aan Bryce Canyon heeft mij verrast. De uitzichten en kleuren veranderen hier constant en je wandelt echt in een buitenaards landschap.”

Joshua Tree

“Deze ligt op slechts een paar uur rijden van Los Angeles en kan daardoor wat druk worden. Maar kamperen tussen de rotsen en bizarre bomen en genieten van de sterrenhemel en zonsopkomst in de woestijn is ronduit speciaal.”

Yono Hey

Roadtrippen door de VS

Heb je een roadtrip door de VS op de planning staan, neem de tips van Jono Hey dan ter harte: “kies het zuidwesten, in het bijzonder de regio ten zuiden van Utah en Noord-Arizona. Dat is gegarandeerd een spectaculaire trip. De afstanden zijn gigantisch maar de hoeveelheid aan waanzinnige landschappen is, in ieder geval voor mij, onovertroffen. Hoogtepunten zijn Arches National Park, Bryce Canyon, Canyonlands National Park, Capital Reef National Park, The Grand Canyon, The Goosenecks, Horseshoe bend and Lake Powell, Antelope Canyon, Coyote Buttes and The Wave. Heb je daar nog niet genoeg aan en ben je bereid iets verder te rijden, dan behoren ook Monument valley, Canyon de Chelly, Death Valley, Mount Rainier en de zuidelijke woestijnen op je lijstje!”

Jono Hey

Aantrekkingskracht

Als je bereid bent om verder te gaan dan de standaard reiziger, dan heb je pas echt kans om iets buitengewoons vast te leggen.

Zijn persoonlijke favoriet is de foto die hij maakte op de top van de Angel’s Landing Trail in Zion National Park. “Ik wordt aangetrokken door reizen en het ervaren van alles. De foto’s die daaruit voortkomen zijn eigenlijk een bijproduct. Als je bereid bent om verder te gaan dan de standaard reiziger, dan heb je pas echt kans om iets buitengewoons vast te leggen. Mijn mooiste momenten beleef ik door gewoon voor een wijds landschap te gaan zitten en te observeren. Het lukt waarschijnlijk niet altijd, maar door het vast te leggen probeer ik een stukje van mijn geluk en verbazing te delen.”

Foto’s: Jono Hey

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!