Natuurkamperen met de camper: handige tips om mee op pad te gaan!
Op reis gaan met een camper is populairder dan ooit. Vrijheid op vier wielen; slapen op de mooiste plekjes in de natuur en kunnen gaan en staan waar je maar wil. Dat is zeker waar, maar ook voor reizen met een camper zijn er regeltjes waar je je aan moet houden. Denk aan duurzaamheid en je impact op de natuur, maar ook praktische voorzieningen. We helpen je op weg met tips voor natuurkamperen met een camper!
Overnachten in de natuur
Ga je op reis met het idee dat je elke nacht in je eentje aan zee of bij een verlaten meertje staat? Dat kan tegenvallen. In de meeste landen mag je niet zomaar overal met je camper gaan staan. De regels voor wildkamperen in Europa hebben we al eens voor je op een rijtje gezet. Gelukkig is er toch een hoop mogelijk! Stap 1: zorg dat je telefoon goed is uitgerust met de handigste apps om de mooiste (legale!) plekken te vinden!
Camper apps
Welke apps dat zijn hangt deels af van je bestemming, maar er zijn er een aantal die sowieso op je telefoon thuishoren. Allereerst Park4Night, wat inmiddels een hele community is geworden. Hier zoek je eenvoudig naar parkeerplaatsen in heel Europa. Dat kunnen saaie parkeerterreinen zijn, maar ook echt pareltjes zoals een wijnboer in Italië die zijn oprit beschikbaar stelt of plaatsen aan zee in de Algarve. Goed zoeken dus, en de beoordelingen in de app helpen je daarbij. Een andere must have is Campercontact, met 30.000 camperlocaties in meer dan 50 landen. De app is niet gratis maar de paar euro aan investering zeker waard. Ga je in Nederland op pad, dan is de Kamperen App een aanrader. Dit is de digitale versie van het bekende groene boekje en helpt je aan de officiële Natuurkampeerterreinen. Let op dat je hiervoor wel lid dient te zijn.
Off-grid overnachten
Het is een open deur maar toch lijken lang niet alle kampeerders zich ervan bewust: op de meeste natuurplekjes heb je geen of heel standaard voorzieningen. Dat maakt het juist tof, want je staat op unieke plaatsen, maar hier dien je wel op voorbereid te zijn. Wil je vooral natuurkamperen met een camper, zorg dan dat je camper is uitgerust met een zonnepaneel. Zo ben je (bijna) altijd zeker van stroom zodat je in elk geval verlichting hebt en je telefoon en andere apparaten kunt opladen. Houd er rekening mee dat je voor het opladen van een laptop en andere grote apparaten ook een geschikte omvormer nodig hebt.


Denk aan je footprint!
Bij natuurkamperen met een camper moet je niet alleen goed stilstaan bij het eigen comfort dat je inlevert, maar ook bij de impact die je hebt op de natuur. Deze manier van reizen leent zich uitstekend voor een duurzame reis, maar dat vergt wel wat voorbereiding. Het is niet voor niets dat in Nederland diverse natuurkampeerterreinen worden gesloten i.v.m. onverantwoord gebruik ervan.
Hoe duurzaam kamperen eigenlijk is, wordt in deze blog van kampeermeneer helder uiteengezet. Wat kan je zelf doen om je impact te minimaliseren? Het spreekt natuurlijk voor zich dat je nooit afval achter moet laten. Maar denk ook aan andere zaken zoals douche- en toiletfaciliteiten. Veel kampeerders zijn niet uitgerust met een eigen douche en zwemmen vooral in meertjes onderweg. Ultieme vrijheid natuurlijk! Maar vergeet niet dat al die flessen met zeep en shampoo juist schadelijk zijn voor het milieu. Pak dus een natuurlijk alternatief in voor vertrek. Er zijn tegenwoordig talloze duurzame soap bars te koop, bijvoorbeeld bij Beauty Plaza. Soapbars, zoals die van HappySoaps, zijn op volledig natuurlijke basis gemaakt en volledig afvalvrij.
Denk daarnaast aan je toiletvoorziening. Grote campers zijn vaak uitgerust met een goed chemisch toilet maar tegenwoordig heb je ook zeer handzame ‘porta potti’s’ voor kleine campers. Maar: hoe kleiner je toilet is, hoe minder er natuurlijk ook in kan. Plan tussen je overnachtingen dus tussenstops om dit verantwoord te regelen. In deze toiletten zit namelijk een chemische vloeistof. Deze is weliswaar niet schadelijk voor lozing in een riool, maar hoort absoluut niet thuis in de natuur. Leeg je toilet dus alleen bij toiletfaciliteiten. Campings hebben bijna altijd een stortplaats voor het chemisch toilet. Ook bij reguliere toiletten kan je (voorzichtig) je cassette of draagbare toilet legen.
Tip: wil je je reis echt duurzaam maken, vergeet dan je kilometers niet! Veel kampeerders rijden in dieselbusjes heel Europa rond. Dat is niet bepaald goed voor het milieu. Er zijn tegenwoordig mooie initiatieven om je CO2 uitstoot op een duurzame manier te compenseren. Trees for All is daarvan een mooi voorbeeld.