natuurverschijnselen

Deze natuurverschijnselen horen thuis op elke bucketlist

Als reiziger heb je vaak een flinke dosis geluk nodig. Het wemelt op de wereld van bijzondere en bizarre plekken in de natuur die je weliswaar niet overal kunt zien, maar die op die plek wel áltijd zichtbaar zijn. Om getuige te zijn van iets écht unieks moet je helaas meestal precies op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Natuurverschijnselen zijn namelijk onderhevig aan allerlei verschillende elementen, maar er valt gelukkig ook heel wat te doen met een goede planning. We selecteerden natuurverschijnselen waar je als reisliefhebber een keer in je leven getuige van geweest moet zijn!

Het Noorderlicht boven de Poolcirkel

Het bekendste natuurverschijnsel is misschien wel het noorderlicht. Maakt dat het minder bijzonder? Zeker niet! Het natuurfenomeen wordt veroorzaakt door elektrisch geladen deeltjes die de zon afstoot en in onze atmosfeer terechtkomen. Het resultaat is een luchtspektakel van verschillende kleuren. Meestal zie je groene of paarse strepen, wie geluk heeft ziet de kleuren zelfs door de lucht heen ‘dansen’. Om het noorderlicht te bewonderen heb je weliswaar wat geluk nodig, maar haalbaar is het zeker. In dit artikel vertellen we alles over het noorderlicht en hoe je deze het beste waarneemt (en fotografeert!). Je kunt dit natuurverschijnsel bovendien op verschillende bestemmingen zien, zoals IJsland, Zweden en Noorwegen. Zolang je maar boven de Poolcirkel zit.

➸ Hierop zijn overigens uitzonderingen: heel af en toe hebben we geluk en laat het noorderlicht zich een stuk zuidelijker zien, zelfs in Nederland!

natuurverschijnselen

Bioluminescentie, sterrenhemel in de zee

Bio wat?! Een sterrenhemel die in de oceaan lijkt te zijn gevallen… klinkt als een sprookje, niet? Wereldwijd kan je dit spektakel echter met eigen ogen aanschouwen. Bioluminescentie is de term voor bepaalde organismen die licht produceren. In de oceaan is dit bijvoorbeeld plankton. Wanneer je in het donker de zee opgaat en de organismen in beweging komen, stoten ze licht uit, wat een fabelachtig beeld oplevert. Je kunt Bioluminescentie op allerlei plekken ter wereld bewonderen, van Australië en Mexico tot aan Japan en de Malediven. Vaak merk je het wel aan de boottripjes die dan overal worden aangeprezen. Moeilijk om het te zien is het dus niet, maar houd er rekening mee dat het een natuurverschijnsel is; het fenomeen is onderhevig aan onder andere de weersomstandigheden en de seizoenen, een beetje geluk moet je dus wel hebben om het spektakel in volle glorie te bewonderen.

➸ Naast natuurverschijnselen zijn er over de hele wereld uiteraard ook ontelbaar veel bijzondere natuurwonderen te zien. Ga je op reis naar Zuid-Amerika? Check dan dit lijstje met must see plekken!

natuurverschijnselen

Actieve vulkanen

Vulkanen klinken misschien niet zo spectaculair omdat we er zoveel over horen, maar wacht maar tot je voor het eerst lava ziet! Vulkanen zijn er in overvloed, verspreid over de hele wereld en een kijkje van dichtbij hoort dan ook zeker op elke bucketlist. Veel vulkanen zijn inactief of uitgestorven; op deze plekken kun je vaak nog steeds prachtige beklimmen doen, maar actie zal je er niet zien. Dat kan gelukkig wel (op een veilige manier) op veel andere plekken en je hoeft er Europa niet eens voor te verlaten. Onder andere in IJsland, de Portugese Azoren en in Italië liggen vulkanen. Italië spant daarin de kroon met maar liefst 30 stuks, waaronder de beroemde Vesuvius, Etna en Stromboli. Dat het altijd een risico met zich meebrengt om een actieve vulkaan van dichtbij te zien, bewees de Etna wel tijdens een uitbarsting in 2017.

Italië is sowieso een goede bestemming als het gaat om natuurverschijnselen dicht bij huis. Naast actieve vulkanen vind je er bijvoorbeeld ook geisers, warmwaterbronnen en een roze strand! Tip: Het bezichtigen van dit soort gebieden kan ook gevaren met zich meebrengen, check daarom voor vertrek je reisverzekering. Niet voor alle gevaren of risico’s ben je namelijk standaard verzekerd. Heb je nog geen verzekering afgesloten en is dit de enige reis die je maakt in dat jaar? Dan is een kortlopende reisverzekering passend. Ben je regelmatig op reis, kies dan voor een doorlopende reisverzekering want dan ben je altijd goedkoper uit.

natuurverschijnselen

De Grote Trek in Afrika

Dat ook wildlife kan zorgen voor natuurverschijnselen bewijst Tanzania. Elk jaar rond eind juli beginnen wildebeesten, gnoes, gazelles en zebra’s daar aan hun migratie naar Kenia vanuit de Serengeti in Tanzania. En dat zijn er niet weinig: in totaal gaat het om zo’n 1,4 miljoen dieren! Het wordt dan ook niet voor niets de Grote Trek genoemd. Overweeg je een reis naar Tanzania en/of Kenia dan is het absoluut de moeite waard om je reis rond deze tijd te plannen, want het levert een bizar mooi schouwspel op. De gigantische kudde doet wel even over hun reis; in Masai Mara in Kenia kun je ze in augustus en september bewonderen.

natuurverschijnselen

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!