Nieuw festival van vrijheid en creativiteit

Nieuw festival van vrijheid en creativiteit

"Een sociaal experiment in de vorm van een festival", noemen de bedenkers het. Wij zijn nieuwsgierig...

Dansen rond het kampvuur, nieuwe gerechten uitproberen en de dag beginnen met een yogales. Het klinkt niet als een standaard festival, en dat is het ook niet. Het nieuwe festival Itchy Feet in de Beekse Bergen draait om vrijheid en creativiteit. Wat er daar gebeurt tussen 5 en 8 september? Dat bepaal jij!

Creativiteit en vrijheid
Het is niet zomaar een festival. De initiatiefnemers noemen Itchy Feet dan ook liever een ‘sociaal experiment in de vorm van een festival’. De bezoekers, die beter deelnemers genoemd kunnen worden, bepalen hoe het festival eruitziet. Hoe meer creatieve ideeën zij bedenken en uitvoeren tijdens het festival, hoe beter. “Het is een tijdelijke samenleving waar alles kan en alles mag, de deelnemers bepalen wat er in die vier dagen gebeurt,” vertelt Karin, die tijdens het festival yogalessen verzorgt. Itchy feet betekent letterlijk ‘kriebelende voeten’ en slaat op mensen die zin hebben om iets te ontdekken en te ondernemen.

Natuurlijk worden deelnemers niet zomaar in het diepe gegooid. De initiatiefnemers hebben zelf hun eerste ideeën al op een rijtje gezet. Zo biedt straattheatermaker Harrie tijdens het festival een plek aan waar enthousiastelingen hun ei kwijtkunnen. Iedereen, en met name diegene die veel reist, heeft interessante verhalen te vertellen en Harrie kan niet wachten om die verhalen te horen. “Eerst is het eng om je verhaal aan vijftig mensen te vertellen. Maar als eenmaal één iemand dat doet, wordt het voor de rest ook makkelijker om naar voren te stappen.”

Kok Joost ziet voedsel als een verbindende factor en laat mensen graag op een andere manier van eten genieten. “Alle producten zijn regionaal en we nemen dieren mee zodat mensen ’s ochtends bijvoorbeeld een eitje onder de kip vandaan kunnen pakken.”

Al kriebelende voeten?
Itchy Feet heeft 175 duizend vierkante meter om creativiteit en vrijheid te vieren. Tijdens het evenement mag je overal op het terrein je tentje opzetten of camper stallen. De initiatiefnemers kunnen niet wachten om de ideeën van anderen te lezen. Na het kopen van het ticket toon je jouw idee op de community-website van Itchy Feet. Ben jij een kei in boomhutten bouwen? Prima. Wil je liever andere mensen leren buikdansen? Hartstikke leuk.

“Er wordt wel in de gaten gehouden welke ideeën er geplaatst worden. Een of twee mensen die tosti’s verkopen is leuk, maar het is niet de bedoeling dat dat er vijftig worden,” zegt Karen lachend. Op die manier willen ze ervoor zorgen dat Itchy Feet zo divers mogelijk wordt.Er kunnen vijfduizend mensen deelnemen. Tickets zijn voor 79 euro te koop via de website en zijn geldig van vrijdag 5 tot en met maandag 8 september.

Wat vind jij van dit nieuwe evenement?

Jessica Lokker
Geschreven door - Jessica is (reis)journalist en belandt vaak in vreemde situaties en op bizarre plekken. Een ceremoniële dolkendans bijwonen op Bali, gered worden door natuurwachters op Sardinië of een opvangcentrum voor luiaards bezoeken bijvoorbeeld.

Wat vind jij? Laat van je horen!