Nightswapping

Nightswapping: sparen voor gratis overnachtingen op reis

Goedkoop overnachten op je vakantiebestemming, op basis van woningruil

Couchsurfing en Airbnb kenden we al, maar er is nu weer een nieuwe speler opgestaan op het gebied van goedkoop overnachten: Nightswapping. Het idee is simpel: door je eigen huis open te stellen voor andere reizigers, spaar je nachten die je kunt doorbrengen bij andere leden van Nightswapping.

Nightswapping

Nightswapping is bedacht en opgericht door Serge Duriavig. Hij bedacht het concept tijdens een discussie met vrienden en besloot het uit te testen tijdens een vakantie naar New York. Het idee van woningruil beviel hem erg goed, maar hij kwam ook een aantal valkuilen tegen. Zo miste hij bijvoorbeeld wat ondersteuning. Zijn bedrijf Nightswapping is opgericht met het doel om deze manier van reizen makkelijker te maken.

Voordelen

Het grootste voordeel van Nightswapping is natuurlijk dat het gratis is en dat het een fijne manier is om de cultuur van een land te ontdekken. Iedereen kan zich aanmelden, ongeacht de grote of ligging van je woning. Je woning wordt ingedeeld op een schaal van 1 tot 7 op basis van een algoritme. Hierbij wordt rekening gehouden met vijf criteria: het type verblijfplaats, de oppervlakte, het niveau van comfort, het aantal slaapkamers en de ligging. Op basis hiervan wordt vervolgens bepaald hoeveel nachten je nodig hebt om in een bepaalde woning te overnachten. Voor een X aantal opgespaarde nachten kun je dan bijvoorbeeld drie nachten verblijven in een grote villa of tien nachten in een kleinere woning. Als je zelf niet genoeg nachten gespaard hebt, maar toch op pad wilt, kun je ook extra nachten bijkopen.

Risico’s

Het moet gezegd worden: aan Nightswapping zitten ook nadelen. Je hebt van te voren via de website contact met je gastheer- of vrouw of met degene die in jouw woning zal verblijven en er wordt een contract opgesteld zodat zwart op wit staat wat jullie onderling hebben afgesproken. Maar dan kan er alsnog wat misgaan: je gast kan overwacht afzeggen, schade toebrengen aan je spullen of je moet misschien zelf last-minute je verblijf annuleren. Het mooie aan Nightswapping is wel dat je je hier tegen kunt beschermen door een speciale verzekering af te sluiten. Buiten dat werkt het concept vooral op het vertrouwen dat de gebruikers goed met elkaars woningen omgaan.

Meer weten over hoe Nightswapping in elkaar steekt? Alle informatie in een handige video:

Wat kies je?

Nightswapping is een van de vele alternatieven die er bestaan voor overnachten in hotels. Het is goedkoper dan Airbnb en comfortabeler dan Couchsurfing. De keerzijde is wel dat je voor Nightswapping eerst je eigen huis moet delen voordat je ergens anders terecht kan. Weten welk concept het beste bij jou past? Lees dan onze artikelen over reizen via Couchsurfing en Airbnb. Niet alleen overnachtingen maar ook maaltijden uitwisselen? Dat kan met Mealsharing.

Foto header: Nightswapping
Video: Youtube, CospmopolitHome

Geschreven door - Willeke is studente journalistiek en gek op reizen. Ze verloor haar hart aan Amerika tijdens een geweldig uitwisselingsjaar maar wil de rest van de wereld ook ontdekken. Het liefst reist ze zo vaak mogelijk.

Wat vind jij? Laat van je horen!