noorden van Vietnam

Van de gebaande paden in het noorden van Vietnam

Het noorden van Vietnam ongerept? Met Hanoi, Halong Bay en trekking paradijs Sapa heeft Noord-Vietnam juist een aantal van de populairste trekpleisters van het land. Maar heb je wel eens gehoord van Mu Cang Chai, Pu Luong of Ba Be bijvoorbeeld? Op deze plekken in het noorden van Vietnam begeef je je van de gebaande paden en ontdek je ongerepte natuur en dorpen waar de Vietnamese gastvrijheid nog volop te beleven is.

Vietnam is een van de meest diverse bestemmingen in Azië. Maar eerlijk is eerlijk: de meeste reizigers volgen dezelfde route langs de hoogtepunten van noord naar zuid of andersom. Natuurlijk wil je tijdens je reis een aantal van deze highlights zien, maar door (ook) van deze populaire paden af te wijken draag je bij aan een vorm van toerisme die veel prettiger is voor de bestemming én een uniekere ervaring oplevert voor jezelf.

Trekking in het Pu Luong natuurreservaat

De drukte van Hanoi achter je laten? Dan kan, want de stad is omringd door prachtige natuurreservaten. Verreweg de meeste mensen zetten koers naar Mai Chau, maar als je van de gebaande paden wil in het noorden van Vietnam dan kies je voor Pu Luong. Het zijn vooral de Vietnamezen zelf die dit natuurreservaat weten te vinden en dat geeft het gebied een heel andere sfeer. Het uitgestrekte en bergachtige Pu Luong reservaat bestaat uit een mix van ongerepte bossen en rijstterrassen met hier en daar piepkleine dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Typerend voor dit gebied zijn de karakteristieke bamboewaterraden in de rivier die zorgen voor water op de rijstterrassen. Tijdens een trekking door het reservaat zie je ze van dichtbij en kan je in de gehuchtjes ook op bezoek bij de lokale bevolking, die naast het verbouwen van rijst voornamelijk leeft van de visserij. Maak ook zeker een tocht op een bamboevlot over de Cham rivier!

noorden van Vietnam
Pu Luong National Park © Manh Le/Unsplash

♡ Tip: Wanneer je kiest voor een bezoek aan een van de genoemde natuurparken, kan je onderweg in homestays verblijven bij de lokale bevolking. Een unieke ervaring waarbij je een oprecht kijkje in het dagelijks leven krijgt. Alle genoemde plekken zijn ook te bezoeken tijdens een georganiseerde individuele rondreis Vietnam, waarbij je deze authentieke plekken combineert met de highlights.

Lees ook: Vijf van de mooist eilanden in Vietnam

Traditionele paalwoningen in Ba Be National Park

Zo’n 200 kilometer ten noorden van Hanoi, richting de grens met China, vind je misschien wel het meest ongerepte stukje Vietnam. In een landschap van rijstvelden, riviertjes, bamboebossen, theeplantages en karakteristieke hangbruggen ligt het meer van Ba Be tegen een dramatische achtergrond van grillige kalksteenrotsen. Onder de bewoners van het gebied behoren beren en tijgers (al zal je die zeker niet zomaar tegenkomen). Het zijn de vriendelijke Thai die hier de kleine dorpjes bewonen, in traditionele paalwoningen. Een bijzonder aanzicht en nog leuker om van dichtbij mee te maken tijdens een bezoekje. Tijdens een verblijf in Ba Be National Park kan je onder leiding van een lokale gids ook een boottocht maken langs de vele bezienswaardigheden. Onderweg zie je watervallen, stop je bij grotten, spot je aapjes op de oevers en talloze vogels, waaronder papegaaien!

noorden van Vietnam
Mu Cang Chai in het oogstseizoen © Hai Tran/Unsplash

Mu Cang Chai: het rustigere (en mooiere!) alternatief voor Sapa

Bijna alle reizigers die naar het noorden van Vietnam komen, stoppen in Sapa. Dit stadje in de bergen groeide het afgelopen decennium uit tot dé uitvalsbasis voor trekkingen in de mooie omgeving. Daarbij is helaas ook een vorm van toerisme ontstaan die door de meeste mensen (zowel de lokale bevolking als de reizigers) niet als prettig wordt ervaren. Het loont daarom om uit te wijken naar een van de omliggende gebieden en daarvoor is Mu Cang Chai een uitstekende keuze. De massa komt hier niet, en gezien de ligging (minder goed bereikbaar en beperkte keuze in accommodatie) zal het ook geen tweede Sapa worden. Dat is goed nieuws, want wie wat extra zijn best doet om er te komen, staat een heel bijzondere ervaring te wachten. Hier ervaar je een deel van Vietnam dat nog authentiek aanvoelt. En hoewel subjectief, zijn de panorama’s hier eigenlijk het mooist. De rollende heuvels vol rijstterrassen die Sapa zo populair maken, bekijk je hier vanuit andere hoeken en dat levert ongelofelijk mooie uitzichten op. Huur een scooter of ga op pad met een gids en bezoek onderweg traditionele H’mong stammen.

Duurzaam toerisme
Omdat toerisme op deze plekken in het noorden van Vietnam een kleinschalig karakter heeft, is de inheemse bevolking ontzettend vriendelijk en gastvrij. Wees er zuinig op en laat ze, zoveel als kan, van je bezoek profiteren. Verschillende families in de dorpjes bieden wat aan, zoals handwerk of een maaltijd. Door hier iets te kopen maak je echt een verschil en bovendien levert het contact met de mensen vaak de mooiste reiservaringen op!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.