Noorderlicht in IJsland

Het noorderlicht in IJsland: Tips om het optimaal te bewonderen én fotograferen

Fel groene banen dansen op een donkere hemel, soms vermengd met paarse tinten. Dit is het noorderlicht, een prachtig natuurverschijnsel dat alleen ’s avonds en ’s nachts zichtbaar is in de noordelijk gelegen gebieden. Voor Europa geldt dat het licht zichtbaar kan zijn in de noordelijkste delen van Noorwegen, Zweden en Finland. Het zijn niet de gebieden die bepaald eenvoudig bereikbaar zijn. Maar, Europa heeft nog een troef; IJsland. We gingen er zelf naar op jacht om te onderzoeken onder welke omstandigheden je het Noorderlicht in IJsland het beste ziet én fotografeert.

Het noorderlicht in IJsland

Zie je het noorderlicht in IJsland dan gegarandeerd? Dat niet. Het is afhankelijk van heel wat variabelen en enige voorbereiding om je kansen te vergroten is niet overbodig. Het winterseizoen is traditioneel het laagseizoen voor wat betreft het aantal bezoekers dat IJsland aandoet. De dagen zijn kort, om tien uur ’s ochtends schemert het nog en tegen drieën in de middag wordt de zonsondergang alweer ingezet. Daarnaast is het overwegend koud, niet zozeer door een extreem lage temperatuur, maar door de stevige wind die vaak aanwezig is en zorgt voor een gevoelstemperatuur die nog eens tien graden lager ligt. Tegenover deze ontberingen staat, naast een prachtig winterwit landschap, de mogelijke waarneming van het noorderlicht.

Noorderlicht in IJsland

Variabelen

In hoeverre het noorderlicht zichtbaar is hangt af van een aantal factoren. Een heldere hemel is een van de belangrijkste variabelen. Het Islandic Metereological Office, oftewel de IJslandse variant van het KNMI, houdt de activiteit van het noorderlicht scherp in de gaten en voorspelt op basis van een schaal van 1 tot 9 de verwachte activiteit voor die avond. Overigens komt beoordeling 2 het meest voor en is al voldoende voor een fascinerend schouwspel. Voor ansichtkaart afbeeldingen moet je denken aan activiteit 5 of 6, wat een stuk zeldzamer is.

Buiten de bewoonde wereld

Is de lucht helder, dan is er nog een tweede voorwaarde voor een mooie waarneming van het noorderlicht in IJsland. Het aantal kunstmatige lichtbronnen moet minimaal zijn, dus verlaat steden zoals Reykjavik als je de meeste kans wil hebben om het noorderlicht te zien. Dit betekent overigens niet dat het vanuit de stad niet te zien is, maar de kans is wel veel kleiner dan wanneer je je midden in duisternis van het platteland bevindt.

Noorderlicht in IJsland

Zoektocht

We hebben een heldere hemel, hebben de stad verlaten en de juiste uitrusting aan. Nu ontbreekt er nog een cruciaal onderdeel bij het aanschouwen van het noorderlicht in IJsland. Want, waar is het licht eigenlijk? Er is een levendige toeristenindustrie rondom de bezichtiging van het noorderlicht in IJsland ontstaan. Meerdere reisorganisatie bieden vanuit Reykjavik verschillende soorten excursies aan; met een minibus, een jeep of een boot op jacht naar waarnemingen. Voordeel van deze initiatieven is dat de de lokale ondernemers precies de juiste plekken weten te vinden voor de beste waarnemingen. Als nadeel geldt natuurlijk dat je afhankelijk bent van de reisorganisatie en niet je eigen plan kunt trekken. Ook zijn het veelal prijzige excursies.

Je kunt natuurlijk ook met een huurauto zelf op pad gaan. Dit biedt je de volledige vrijheid, maar laat je dan bij aankomst in IJsland goed informeren waar je het beste naartoe kan gaan. Houd er ook rekening mee dat niet alle wegen even goed begaanbaar zijn en je zelf continu de hemel in de gaten zal moet houden.

Noorderlicht in IJsland

FOTOGRAFIE

Het Noorderlicht fotograferen

Ben je speciaal voor het noorderlicht in IJsland, zorg dan dat je goed voorbereid bent en de juiste cameraspullen mee hebt. Het fotograferen van het noorderlicht is een kunst op zich en vergt de nodige voorbereiding. Onze tips voor de beste foto’s van het Noorderlicht:

1. Gebruik een spiegelreflexcamera

Maak je graag foto’s op reis en wil je daar het meeste uithalen? Eerder gaven we fotografie tips om je smartphone optimaal te gebruiken, maar in sommige gevallen is je telefoon gewoon echt niet toereikend. De kans dat je er het Noorderlicht goed mee gaat vastleggen is heel klein. Systeemcamera’s zijn voor op reis een fijne optie omdat ze wel veel mogelijkheden hebben, maar handzamer zijn dan spiegelreflexcamera’s. Een spiegelreflexcamera is uiteindelijk wel de beste keuze als je het fotograferen serieus wil aanpakken. Als je je camera goed leert te gebruiken haal je hiermee absoluut het mooiste resultaat bij het Noorderlicht.

2. Neem een statief mee

Om het Noorderlicht goed te fotograferen zul je een lange sluitertijd moeten gebruiken. Het is onmogelijk om dat scherp vast te leggen als je je camera in je hand houdt. Neem daarom een statief mee en zorg ervoor dat die stabiel staat.

3. Kies een donkere plek

De plekken waar je het Noorderlicht op zijn mooist ziet én fotografeert, zijn plekken waar je geen omgevingslicht hebt. Ga dus ver weg van de bewoonde wereld waar het Noorderlicht echt het enige licht is en het beste tot zijn recht komt.

Weinig bestemmingen zijn zo fotogeniek als IJsland en ongeacht je fotografie skills kom je gegarandeerd thuis met prachtige foto’s. Tip: Maak van je mooiste beeld een bijzonder aandenken en laat online je foto afdrukken op aluminium of hout en geef je reisherinnering een mooi plekje in huis of op kantoor.

noorderlicht in IJsland

4. Creëer diepte

Het Noorderlicht is in elke vorm magisch, maar je maakt je foto nog veel mooier als je ook wat van de omgeving erop zet. Zo voorkom je dat je foto saai wordt. De makkelijkste manier om dit te doen is door diepte te creëren. Fotografeer bijvoorbeeld ook het water op de voorgrond (reflectie doet het altijd goed!) en vergeet die bergketen op de achtergrond niet. Je zal zien dat je foto ineens veel interessanter wordt.

5. Ken je camera

Een donkere omgeving vraag om goede kennis van je camera. Je zult in het donker de juiste standen moeten vinden en het Noorderlicht laat echt niet op zich wachten. Je moet dus ook snel kunnen werken en net die ene foto kunnen schieten als het licht op haar mooist is. Verdiep je dus voor vertrek goed in de opties van je camera.

Het is onmogelijk om precies te zeggen welke standen je moet gebruiken. Dit hangt namelijk af van je specifieke camera en van de intensiteit van het Noorderlicht. Over het algemeen geldt: maak je sluitertijd niet al te lang, want dan veranderen kleine lichtjes zoals sterren in wazige vormen of strepen. Dat wil je voorkomen. Automatisch scherpstellen kan je ook wel vergeten: zorg er dus voor je handmatig scherp stelt.

Meer fotografie in IJsland? Check het mooie fotoverslag van IJsland in de herfst. Voor meer reistips over IJsland ga je naar onze bestemmingspagina.

Beeld: Moyan Brenn
Geschreven door - ‘The world is my playground’. Met deze instelling verkent Jos de wijde wereld. Gewapend met een fotocamera en schrijfblok legt hij in woord en beeld zijn ervaringen vast. Reizen is voor hem onderdeel van de eerste levensbehoeften. Er valt nog zoveel te ontdekken.

Wat vind jij? Laat van je horen!