noorderlicht in Tromsø

Roadtrippen onder het noorderlicht in Tromsø

Het Parijs van het noorden? Dat is natuurlijk Tromsø, een van de hoogst gelegen steden van Europa. Hoewel de Noorse stad in de verste verte niets weg heeft van de Franse hoofdstad klinkt het natuurlijk wel erg romantisch. Voor romantiek is Tromsø namelijk zeker wel de juiste bestemming: uren zwijmelen onder het dansende groene poollicht, wie wil dat nou niet? Wij gingen op zoek naar het Noorderlicht in Tromsø!

Stad vol studenten

Het behoorlijk noordelijk gelegen Tromsø is het hele jaar door een aanrader om te bezoeken. De stad is ’s zomers heerlijk om doorheen te struinen, maar tijdens de winter en herfst heeft het iets extra’s. Perfect voor een winterse citytrip dus! Trømso is vanuit Nederland prima te bereiken. Vanaf Amsterdam vlieg je eerst binnen twee uur naar Bergen of Oslo, vanwaar je een kleiner vliegtuig pakt richting het noorden. Vooral de tweede vlucht is al meer dan de moeite waard; zorg dat je een plekje bij het raam hebt want de uitzichten zijn weergaloos en moeten zeker worden vastgelegd. Eenmaal aangekomen in Tromsø merk je direct dat de sfeer anders is dan in de meeste grotere steden in Europa.

noorderlicht in Tromsø

Het is moeilijk slapen wanneer je vanuit je hotelkamer continu zicht hebt op dit natuurspektakel!

Het noorderlicht in Tromsø

Op straat wemelt het van de jonge mensen en dat is niet voor niets; Tromsø is namelijk een grote studentenstad. Dit zie je terug in de aanwezigheid van veel barretjes, gezellige eettenten en leuke koffiezaken. Hoewel het centrum van de stad niet meteen het mooiste ooit is, is het wel aan te raden om dit stuk per voet te ontdekken. Op die manier ontdek je net wat meer dan wanneer je de bus of de auto pakt. Aangezien het in de winter rond een uurtje of drie of vier in de middag alweer behoorlijk donker is, kan het geen kwaad om af en toe even omhoog te kijken. Vanaf ongeveer zeven s‘ avonds is het namelijk al donker genoeg voor het spotten van het noorderlicht in Tromsø. Yes, ook boven de stad! Uit ervaring weet ik dat het erg moeilijk slapen is wanneer je vanuit je hotelkamer continu zicht hebt op dit natuurspektakel.

Lees ook: Op zoek naar het noorderlicht in IJsland

noorderlicht in Tromsø

Magisch uitzichtpunt

Als je overdag dan toch aan het wandelen bent kun je vanaf het centrum van de stad over de grote brug (die je vrijwel overal in de stad ziet) lopen om aan de overkant van Tromsø te komen. Hier vind je het gedeelte genaamd Tromsdalen, een bijzonder mooi dal waar verder weinig toeristische attracties te vinden zijn. De rust is er juist heerlijk en de gekleurde huisjes van de locals zijn er pittoresk. Je kunt hier met de gondel van Fjellheisen omhoog tot Storsteinen op 420 meter boven zeeniveau. De totale rit duurt maar vier minuutjes, maar wanneer je boven het platform uitstapt waan je je alweer in een totaal andere winters sprookje. Loop even naar het uitzichtpunt vanwaar je de volledige stad en de achterliggende bergketens kunt bekijken.

Nóg mooier is het om vanaf dit station een wandeling te gaan maken naar het hoogste punt van de berg. Grote kans dat er in november een flink pak sneeuw ligt, dus zorg er wel voor dat je een paar stevige schoenen aan hebt én dat je goed bent ingepakt. De wind bovenop de berg is snijdend maar wanneer je er overdag bent (tijdens de paar uurtjes zonlicht op een gemiddelde winterdag) is het zeker wel te doen. Gelukkig is er net naast het platform een restaurant te vinden waar je aan het eind van de wandeling lekker kunt opwarmen met een warme choco of een kop soep.

noorderlicht in Tromsø

Ontdek de fjorden

In en rondom Tromsø is ontzettend veel natuurschoon te vinden maar de stad is ook de het perfecte startpunt voor een onvergetelijke roadtrip richting de vele fjorden in het gebied. Je kunt ervoor kiezen om zelf een auto te huren zodat je je eigen tempo kunt bepalen en daarnaast zijn er allerlei opties op het gebied van excursies en dagtrips. In Tromsø vind je diverse toeristenbureaus en je kunt er ‘gewoon’ terecht bij de plaatselijke VVV voor het boeken van excursies. Naast een roadtrip kun je bijvoorbeeld kiezen voor een uitstapje naar de Sami, een noorderlichttour en een walvissenboottocht.

Roadtrippen vanuit Trømso

Kies je voor een dagtrip met eigen vervoer dan is het aan te raden om vanaf Tromsø via Kvaløysletta richting Brensholmen te rijden. De bijna verlaten wegen en sfeervolle dorpjes die je onderweg tegenkomt zijn alleen al meer dan de moeite waard, laat staan de indrukwekkende fjorden, de grote meren en de typische Noorse uitzichten met gekleurde huisjes en besneeuwde bergen. Het voelt als een fata morgana om door een landschap als deze te mogen rijden. Stel je eens voor dat je hier bent wanneer het al donker is: vanuit een grote stad zoals Tromsø is het al bijzonder genoeg om het poollicht te mogen bekijken maar op een stille en écht donkere plek in de natuur waar de sterrenhemel nog nooit zo helder lijkt te zijn geweest is het helemaal een droom!

Geschreven door - Liv houdt van schrijven, muziek, reizen, fotografie, cultuur en natuur. Het liefst combineert ze deze dingen in werk en vrije tijd. Na haar eerste verre reis naar India en Nepal wil ze alleen maar meer van de wereld zien. Wat er op haar verlanglijstje staat? Canada, Peru en het Noorderlicht in IJsland.

2 thoughts on “Roadtrippen onder het noorderlicht in Tromsø”

Wat vind jij? Laat van je horen!