noorden van Jordanië

Off the beaten track in het noorden van Jordanië

Petra, Wadi Rum, de Dode Zee. Reizigers weten de weg naar Jordanië inmiddels goed te vinden, maar buiten de bekende paden wordt nauwelijks getreden. Zonde, want het veel vergeten noorden van Jordanië is misschien wel de allermooiste regio. Het herbergt groene heuvelachtige landschappen, authentieke dorpen en enkele van de best bewaarde Romeinse steden.

Waarom naar het noorden van Jordanië?

De bekende reisroute door Jordanië is prachtig, laat dat duidelijk zijn. Maar als de reis van jou wel iets verrassender en verder weg van de toeristen mag, dan kan je tijdens een rondreis door Jordanië het noorden niet overslaan. Noordelijker dan hoofdstad Amman gaan er maar weinig. Alsof het land daar ophoudt, terwijl in werkelijkheid een prachtige regio begint. In het noorden van Jordanië is het groen, heuvelachtig en ook tijdens de hete zomers aangenaam qua temperatuur. Het is bovenal prima bereikbaar. Je kunt de regio met eigen vervoer verkennen, maar veel van de hoogtepunten zijn ook prima als dagtrip vanuit Amman te doen. Geen excuses dus, tijd om het mooie noorden van Jordanië te ontdekken!

noorden van Jordanië

Een kennismaking met Amman

De hoofdstad van Jordanië is voor veel reizigers de plek waar hun rondreis begint. Vanaf daar vertrekken de meesten direct via de Desert Highway richting het zuiden of een stukje westelijk voor een duik in de Dode Zee. Ons advies? Neem de tijd en blijf eerst even in Amman hangen. De stad is een geweldige mix van historisch en modern en je vindt er een scala aan musea en culinaire hotspots. Maartje schreef eerder al over haar ervaringen en favoriete adresjes in Amman.

noorden van Jordanië

Het Romeinse rijk van Jerash

Goed, dan kan de reis naar het noorden van Jordanië écht beginnen. Alleen Jerash is namelijk al een reden om vanuit Amman nog een stukje noordelijk te reizen. Jerash is een van de best bewaarde Romeinse steden in het Midden-Oosten en zodra je de toegangspoort betreedt sta je midden in ruïnes van een immense omvang. In de Romeinse tijd was Jerash een van de belangrijkste steden en er gaat dan ook enorm veel geschiedenis schuil achter de overblijfselen die je hier omringen. Ga met een gids op ontdekking en laat je meenemen naar een ver verleden. Jerash is gelegen op zo’n anderhalf uur rijden vanaf Amman en ook prima te bereiken met de bus.

noorden van Jordanië

➸ Meer Jordanië: 10 avontuurlijke reistips

Umm Qais, de ruïnestad met uitzicht

Net als Jerash was Umm Qais een Romeinse stad in het noorden van Jordanië waar je nu de ruïnes van kunt bewonderen. Hoewel de stad een stuk kleiner is in omvang, is deze plek uniek vanwege de steensoort waaruit het is opgebouwd. Basalt bestaat namelijk uit gestolde lava en geeft de bouwwerken een veelal zwarte kleur. Nog een reden waarom je je bezoek aan Jerash met deze ruïnestad zou moeten combineren: het uitzicht! Umm Qais is prachtig gelegen met uitzichten over zowel het meer van Galilee als de indrukwekkende Golan Hoogvlakte!

noorden van Jordanië

De bronnen van Al Himma

Wie alleen een dagtrip naar het noorden van Jordanië maakt gaat het moeilijk krijgen met keuzes maken. Vlakbij Umm Qais ligt namelijk nog een highlight: de warmwaterbronnen van Himma. In het uiterste puntje van Jordanië, aan de grens met Israel en Syrië, ligt het dorpje Mukheiba. Hier vind je de heerlijke warmwaterbronnen waar je dankzij de watertemperatuur van 33 graden en de aanwezigheid van sulfa heerlijk bij kunt komen tijdens je reis.

noorden van Jordanië

Meer weten over een reis naar het Midden-Oosten? Check hier de tips van een reisexpert.

Spectaculaire natuur in het Ajloun Nature Reserve

Wie de tijd neemt om het noorden van Jordanië echt te ontdekken, kan tussen Jerash en Umm Qais neerstrijken in een van de mooiste natuurgebieden van het land. Midden in de hooglanden bevindt zich het Aljoun natuurreservaat. Een oprecht stukje wildernis in Jordanië met bossen, bijzondere flora zoals pistache- en aardbeienbomen en velden vol wilde bloemen. Blijf hier overnachten in een ecolodge of op een camping en ontdek het gebied via een van de vele nature trails. Je kunt het reservaat ook bezoeken vanuit het visitors center, waarvandaan je verschillende trails kunt volgen. Ga diep de natuur in op zoek naar hyena’s, reeën en stekelvarkens of kies voor een afwisseling van natuur en cultuur met een bezoek aan het nabijgelegen dorpje Orjan of het kasteel van Ajloun.

noorden van Jordanië

Ben je je reis door Jordanië aan het plannen? Bekijk dan al onze tips en reisverhalen over Jordanië.

Beelden: Adeeb Atwan, Jordan Tourism Board
Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

One thought on “Off the beaten track in het noorden van Jordanië”

  1. Ja, ik ben de reis serieus aan het plannen, want ik ga deze maand. Heb er heel veel zin in. Leuk om jouw tips te lezen!

Wat vind jij? Laat van je horen!