Budapest

De verborgen schatten van ondergronds Boedapest

Onder het prachtige oude centrum van de Hongaarse hoofdstad schuilt nog een hele andere wereld.

Met oude gebouwen in overvloed, bergen op de achtergrond en de Donau die er dwars doorheen stroomt is Boedapest een prachtige stad om te zien. Niet alleen boven de grond, maar ook eronder.

Ondergronds Boedapest

Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, is een stad waar je dagen kan ronddwalen langs alle hoogtepunten. De stad staat vooral bekend om zijn thermische baden: er zijn in totaal wel vijftig badhuizen te vinden. Grote en kleine, meestal gebouwd in Turkse stijl. De baden worden voorzien van helend water van verschillende temperaturen, dat opborrelt uit de ondergrondse warmwaterbronnen van de stad.

Naast het voorzien van water voor de badhuizen hebben deze bronnen ook een heel ander fenomeen gecreëerd. Er ontstond een dertig kilometer lang gangenstelsel en een volledige extra wereld in ondergronds Boedapest. De grotten in dit kilometerslange gangenstelsel hebben gediend als wijn- en schuilkelders. Er wordt gezegd dat de lucht in de grotten, net als het water in de badhuizen, een geneeskrachtige werking heeft. Voor wie dit ondergrondse wonder met eigen ogen wil zien, zijn er drie grotten geopend.

Grot van Szemlohegy

In 1930 werd in het gebergte van Boeda deze smalle grot ontdekt. De grot wordt ook wel de ondergrondse bloementuin genoemd, omdat de warmwaterbronnen er bijzondere decoraties op hebben gevormd die lijken op bloemboekketen, bloemkolen en trossen druiven.

Budapest
Emma Fabbri/Unsplash

De Burchtgrot

Deze Castle Cave bevindt zich in het kasteeldistrict van Boedapest. De grot is gevormd door verschillende natuurlijke bronnen, maar er zijn ook labyrinten en schuilkelders in gebouwd. De voormalige bevolking van het kasteeldistrict heeft dit jaren geleden gedaan om zichzelf te kunnen beschermen en vijanden op afstand te houden.

De grot van Palvolgyi

Deze grot is een van de meest recente aanwinsten van ondergronds Boedapest, althans, hij werd pas ontdekt in het begin van de twintigste eeuw. De druipsteengrot bevat vele stalactieten, die gevormd zijn door het warme water. De tunnel is 18 kilometer lang, waarvan slechts 500 meter is opengesteld voor bezoekers.

Naast een reguliere tour door deze grotten is het ook mogelijk om uniekere versie te doen. Speciaal voor mensen die wel van een uitdaging houden en –bovenal- absoluut niet claustrofobisch zijn aangelegd. De tour door het grottenstelsel duurt 3,5 uur en het is de bedoeling dat je al kruipend en klimmend ondergronds Boedapest verkent. Je moet jezelf hierbij door kleine gaten wringen, loopt door minuscule gangetjes en klimt langs de wanden van de grot omhoog.

Budapest
Kate Kasiutich/Unsplash

Praktisch

Nieuwsgierig geworden naar de grotten en gangenstelsels in ondergronds Boedapest? Er zijn overal in de stad tours te boeken, maar je kunt het ook online regelen. Bijvoorbeeld via Discover Budapest. Voor een complete tour betaal je tussen de 20 en 30 euro per persoon.

Geschreven door - Meer lezen van redactrice Kim? Op haar website Vrouwopreis blogt zij over haar ervaringen als vrouwelijke backpacker.

Wat vind jij? Laat van je horen!