reizen in Peru

Reizen in Peru: 3 locaties, 3 bijzondere ontmoetingen

Het mooiste aan reizen? De mensen die je ontmoet! We nemen je mee naar drie onvergetelijke ontmoetingen in het mooie Peru

Reizen is voor ons: even weg zijn van thuis. De wereld ontdekken. Erachter komen dat er meer bestaat in het leven dan ons eigen negen-tot-vijf ritme en de vraag wat onze favoriete Netflix-series zijn. Als we op reis zijn, realiseren we ons dat er mensen zijn die op een hele andere manier hun leven lijden. Die ons met nieuwe ogen naar de wereld doen kijken, maar ook naar onze éigen leefwereld.

Onmoetingen in Colca Canyon, Cuzco en Titicameer

Het meest gebeurt dit misschien wel tijdens de ontmoetingen die we op reis hebben. Zoals tijdens het reizen in Peru, waar we tussen de Andestoppen en Incaruïnes bijzondere Peruanen troffen die onze reis én ons leven verrijkten. We nemen je graag mee naar de bijzondere momenten die we meemaakten in de Colca Canyon, in Cuzco en aan het Titicameer.

1. De boerenfamilie van Gabriel en Juanita in de Colca Canyon

De Colca Canyon ligt op ongeveer 5 uur rijden van koloniale stad Arequipa en is op sommige plekken wel twee keer dieper dan de Grand Canyon. In de canyon kun je geweldig wandelen, langs uitzichtpunten op de besneeuwde bergtoppen, boerendorpjes en landbouwterrassen. De meeste reizigers bekijken de akkers van een afstand, maar je kunt ook een nachtje slapen in een van de simpele boerenhuizen. Voor ons een onvergetelijke ervaring.

reizen in Peru

Juanita, de vrouw des huizes van onze gastfamilie, zette voor ons een kopje cocathee. Dat konden we wel gebruiken, want door de grote hoogte voelden we ons een beetje licht in het hoofd. Na het voeren van de huiscavia’s gaat haar man Gabriel ons voor naar hun akker in de buurt. Ossen ploegen hier hun land om. Met Engels komen we niet ver, maar onze twintig woorden Spaans en handen-en-voeten-werk doen wonderen. Trots leggen ze uit welke producten ze verbouwen op hun akkers. De traditioneel geklede bewoners onderweg zwaaien vrolijk naar ons. Wat een bijzonder moment, om even deel uit te kunnen maken van hun dagelijkse leven daar in de mooie Colca Canyon.

2. Ponchoweefster Nilda in Cuzco

Kleurrijke poncho’s en draagdoeken die het straatbeeld opvrolijken; dat is misschien wel het meest bekende beeld dat men krijgt tijdens het reizen in Peru. In Cuzco, de toegangsstad naar Machu Picchu en de Heilige Vallei, kun je zelf leren je eigen poncho te maken. Nilda laat ons zien hoe het proces in z’n werk gaat: eerst wordt met de hand de wol gesponnen, daarna wordt op een weefgetouw de stof op gezet. Het spinnen zelf is behoorlijk lastig en Nilda lacht ons in stilte uit als de wol bij ons in dikke plukken langs de spoel schiet. Het samen weven van de patronen gaat al wat beter. Bij de kleine winkel naast de weverij kopen we een poncho, zodat we weten waar het geld dat we uitgeven terecht komt: direct bij de vrouwen in deze weefplaats in Cuzco.

reizen in Peru

3. Quechua-indianen op het Titicacameer

Het Titicacameer is met zijn 3.820 meter boven zeeniveau het hoogst bevaarbare meer ter wereld en zowel letterlijk als figuurlijk een hoogtepunt voor iedereen die gaat reizen door Peru. Op en rondom het meer wonen verschillende inheemse groepen, zoals op de eilanden Taquile en Amantani. Veel dagtours wippen even snel langs bij de Quechua-indianen op een van de eilanden, maar veel leuker is om een nachtje te blijven slapen in een community project. Volgens een rechtvaardig systeem werden we ingedeeld bij een familie. De opbrengsten gaan in één pot en komen ten goede aan de ontwikkeling van het eiland, bijvoorbeeld aan schoolspullen of landbouwwerktuigen. We sliepen in een huisje van klei met een matras van stro op het bed.

Onze gastfamilie bestaat uit vader Romolo, moeder Silveria en hun drie kinderen. Ook hier bestaat het gesprek weer uit voornamelijk handen en voeten, plus vijf woorden Engels en tien woorden Spaans. Er wordt heerlijk voor ons gekookt: aardappelsoep, quinoa, rijst, aardappelen en gefrituurde kaas. We helpen een handje met de afwas en er wordt weer flink gelachen om onze onhandigheid als we de kom met quinoa niet goed schoon krijgen met koud water. Dat doet me mijn eigen afwasmachine thuis toch even meer waarderen!

reizen in Peru

Meer over reizen in Peru

Bovenstaande ontmoetingen werden verzameld door Edith Huntink van Peru online. Met bouwstenen kun je je eigen reis samenstellen en kiezen welke ervaringen en ontmoetingen jij wilt opnemen tijdens het reizen in Peru. Wil je meer inpirerende verhalen en tips lezen over reizen in Peru? Kijk op onze landenpagina, dan nemen we je onder andere mee naar de mooiste Inca ruines in Cuzco en de Machu Picchu .

Foto’s: Riksja Travel

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!