Vintage Africa

In beeld: onze kleding achterna in Vintage Africa

Wat gebeurt er met onze kleding die naar Afrika wordt gestuurd?

Dat was de vraag die fotograaf Sander Stoepker zichzelf stelde. Hij vertrok naar Kenia, waar hij in een week tijd 130 mensen fotografeerde in de straten van Nairobi. Al jarenlang werkte hij voor organisaties als Plan Nederland en Unicef veel in het buitenland, voornamelijk Afrika- „Een heel fotogeniek werelddeel”. Toen World Portraits twee jaar geleden een fotowedstrijd opzette waarbij iedereen ideeën in mocht sturen, kwam hij met Vintage Africa. Het winnende concept.

Vintage Africa

Het idee voor Vintage Africa ontstond vanuit Sanders fascinatie voor wie onze ‚afgedankte’ kleding draagt en ook vooral hóe het wordt gedragen. Hij ontdekte dat veel tweedehandskleding naar Kenia gaat en verbleef voor de opdracht een week lang in Nairobi. De modellen bleken voor het oprapen. „Ik had zelf een gids geregeld, Jason, en zei tegen hem: ‚ik wil elke dag een andere wijk’. Zo zaten we ene dag in een wijk met alleen maar oude garages, de andere dag midden in het centrum of bij een school, waar natuurlijk een hoop jongeren rondliepen die zich erg bewust waren van hun kleding.”

“Het mooie van World Portraits is dat zij als doel hebben om de modellen te belonen.”

“Het mooie van World Portraits is dat zij als doel hebben om de modellen te belonen.Wanneer foto’s voor commerciële doeleinden gebruikt worden, gaat een percentage van de opbrengst naar de mensen die vast zijn gelegd op de foto’s. Ze noemen het ook wel Fair Trade fotografie.”

Vintage Africa

Fairtrade fotografie

Maar hoe haalbaar is dat nou daadwerkelijk? In Westerse landen moet het niet al te lastig zijn, maar in Afrika is een emailadres of een bankrekeningnummer niet altijd even gebruikelijk. Gewapend met een formuliertje liep Sander door de straten van Nairobi. Voordat hij mensen vastlegde op camera moesten de gegevens worden ingevuld. Het bleek inderdaad niet altijd eenvoudig, maar via familie of werkgevers verzamelde hij uiteindelijk van iedereen de benodigde informatie om hem of haar te traceren als de fotoserie uiteindelijk een succes zou worden. En dat werd het.

Stijl en trots

Dankzij het fair trade aspect was Sander verplicht om met iedereen een gesprek aan te gaan. Er moesten immers gegevens verzameld worden voordat de camera ook maar ‚klik’ mocht zeggen. „Het leuke was dat je daardoor echt in contact komt met de mensen die je fotografeert, heel anders dan wanneer je gewoon maar foto’s maakt op straat. Ze wisten precies waarom ik hen wilde fotograferen. Ik koos hen ook uit omdat het er mooi uitzag, er was over nagedacht en ze droegen het met stijl en trots. Ze weten dat veel kleding uit andere landen komt en niet in Kenia is gemaakt.

Vintage Africa

De Kenianen vonden het dan ook prachtig om mee te werken aan Sanders concept. „Soms werd er verbaasd gereageerd, maar meestal waren de mensen enthousiast. Ik heb in totaal 130 mensen gefotografeerd. Natuurlijk ben ik trots op de foto’s die ik gemaakt heb, maar je baalt vooral van de foto’s die je niet hebt. Zo kwam ik drie moslim jongeren tegen die er echt te gek uitzagen. Om religieuze redenen wilden ze alleen niet meewerken.”

Superman

Sander ontdekte achter iedereen die hij vastlegde een verhaal. Uitstraling zit in het gezicht, in de loop, de houding, de manier van bewegen. Goede kleding, hoe oud ook, kan dat versterken.

“Wie me het meest zijn bijgebleven? De jongen in het Superman t-shirt.”

Wie me het meest zijn bijgebleven? De jongen in het Superman t-shirt. In zijn buurt stond hij ook echt bekend als Superman- het was het enige shirt dat hij had. Op zondag werd het gewassen en zodra het droog was weer aangetrokken. Een andere die indruk heeft gemaakt is het meisje met het t-shirt ‚Remember me, I’m gonna be a star’. Een geweldig meisje dat ik bij een dansschool tegenkwam. Of de jongen met de halflange jas. Al snel begreep ik dat een trench coat helemaal cool is. Als je die op de kop kon tikken, dan was je echt cool.

Vintage Africa

Een selectie van de fotoserie ‚Vintage Africa’ is in Haarlem te zien geweest als expositie. Momenteel werkt hij aan twee nieuwe projecten, dus heb je interesse om ander werk van Sander te bezichtigen, houd hem dan in de gaten via zijn website.

Beeld: Sander Stoepker

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!