Everglades

Avontuurlijk Florida: op pad in de Everglades

Sla af bij de stranden en resorts en rij rechtstreeks naar de alligators, dolfijnen en waanzinnige natuur.

Denk je aan Florida, dan denk je al gauw aan zon, zee en strand of het beroemde Disney World. Maar naast mooie stranden en Mickey Mouse heeft Florida ook een prachtig natuurgebied: De Everglades.

Everglades National Park

Het Everglades National Park ligt in het zuidwesten van Florida en is in 2010 op de lijst gezet van bedreigd werelderfgoed. Het een na grootste nationale park van Amerika bestaat voornamelijk uit moeras en biedt leefruimte aan vele (bedreigde) diersoorten en talloze planten. Zo vind je hier Amerikaanse alligators en is dit dé plek voor bird watching . Op bepaalde plaatsen zijn ook flamingo’s en dolfijnen te bewonderen. En als je veel geluk hebt zie je misschien wel de Floridapanter!

Op verkenning

Vanuit Miami kan je gemakkelijk een uitstapje maken naar de Everglades. Er worden verschillende dagtripjes aangeboden door een overdosis aan reisbureautjes. Leuker en minder toeristisch is om op eigen houtje het moeras in te duiken. Met verschillende wandel-, auto- en fietsroutes die worden aangeboden bij de bezoekerscentra is dat prima te doen. Daarnaast kan je ook een kano huren of de adrenaline door je lijf voelen gieren als je meegaat met een Air-boat: een bootje met een propeller achterop als aandrijving. De bestuurder scheurt met deze boot door het moeras heen, waarbij hij af en toe stopt om een alligator, schildpad of bijzondere vogel aan te wijzen.

Everglades

Everglades Trails

Ook al leg je per airboat of kano meer afstand af, te voet zie je uiteindelijk het meeste van de bijzondere flora en fauna in dit gebied. Er zijn verschillende hikes te doen, varierend van wandelingen van een uur tot serieuze trekkingen. Hou er rekening mee dat niet alle paden even goed onderhouden worden vanwege de aanwezigheid van beschermde dier- en plantsoorten. Je zal je dus op sommige plekken door begroeing moeten banen en stevige gympen zijn daarbij aan te raden. Het klimaat is hier erg wisselvallig dus zorg ook voor passende kleding en neem altijd genoeg water mee. Muggen komen hier het hele jaar voor, dus ga niet op pad zonder een flinke dosis Deet! Voor alle trails geldt dat je in de bezoekerscentra plattegronden kan halen met de routes en informatie over wat je onderweg tegen kunt komen.

De ultieme Everglades ervaring

Wil je echt alle toeristen ontwijken? Ga dan voor de ultieme Everglades ervaring naar het gedeelte van het park waar geen auto’s, fietsers en zelfs geen wandelaars kunnen komen. Enkel per boot zijn de vele eilandjes in dit gebied van de Everglades te bereiken. Huur dus een kano of kajak, regel een permit en trek er op uit.

Everglades

’s Avonds leg je aan op een van de eilandjes, waar je in alle rust je tent kan opzetten op het mooie witte zand. Wil je een nog grotere uitdaging? Naast de strandcampings is er ook de mogelijkheid om te kamperen op een chickee site, een soort houten platform op palen boven het water. Zonder vaste grond of schoon drinkwater in de buurt ben je hier geheel overgeleverd aan je eigen survival skills.

Meer reistips voor Florida

Maak je een roadtrip door de VS of heb je wat langer de tijd in Florida? Combineer je actieve trip naar de Everglades dan met de andere highlights van deze mooie staat. Bezoek bijvoorbeeld de Florida Keys en natuurlijk Miami!

Foto’s: Chris Foster (header), Kačka a Ondra, Diana Robinson
Geschreven door - Meer lezen van redactrice Kim? Op haar website Vrouwopreis blogt zij over haar ervaringen als vrouwelijke backpacker.

3 thoughts on “Avontuurlijk Florida: op pad in de Everglades”

  1. Pingback: Florida, The Sunshine State | Vrouw op ReisVrouw op Reis
  2. Pingback: Blog & Travel Updates - Mei 2013 | Vrouw op ReisVrouw op Reis
  3. De Everglades zijn idd absoluut de moeite waard om te bezoeken. Wat een prachtige natuur. Ik kan niet wachten om nog eens naar Florida te gaan. Na enkele dagtrips dat we met een kajak maakten tussen de mangroves, staat er reeds enkele jaren een 5 daagse kajaktocht door de Everglades in onze top 10.

Wat vind jij? Laat van je horen!