Verzorgd én avontuurlijk op pad met een georganiseerde reis

Allergisch voor de term ‚georganiseerde reis’? Zó kan het ook.

Reizen op de bonnefooi. Het geeft je alle flexibiliteit om je route te laten bepalen door wie of wat er onderweg op je pad komt.  Een gevoel van ultieme vrijheid, maar het zorgt er ook voor dat je soms net die ene tempel misloopt of niet terecht kunt in dat super gezellige hostel. Gewoon omdat je simpelweg niet van het bestaan af wist of omdat je niet vooraf geboekt had. Een beetje voorbereiding heeft dus ook zijn voordelen.

Een georganiseerde reis eigen maken

Voor wie niet in de wieg is gelegd voor backpacken zonder plannen, zijn er natuurlijk genoeg opties om een georganiseerde reis te boeken. Georganiseerde reis ja. Een term waar veel reizigers allergisch voor zijn. Een flinke zak geld inleveren en de regie volledig uit handen geven vinden wij ook niet heel aantrekkelijk klinken. Er zijn gelukkig alternatieven waar wij dan wel weer blij van worden. Individuele rondreizen waarbij alles verzorgd is, maar waar je nog wel keuzes kunt maken om je reis af te stemmen op je eigen interesses en voorkeuren. Een goed voorbeeld van een organisatie die zo werkt is Travel Smart. Gericht op een actieve, culturele of ontspannen reis, en het fijne ervan is dat het ook nog eens betaalbaar is. Er wordt je een route aangereikt, die je vervolgens op bepaalde punten naar je eigen wensen aan kan passen. Zo heb je de zekerheid dat zaken als overnachtingen en activiteiten vooraf goed zijn geregeld, maar zit je niet vast aan een volledig voorgekauwde route. Goede combi, niet?

Georganiseerde reis

Hoe werkt het

In het geval van Travel Smart kan je kiezen uit zes verschillende bestemmingen. Thailand, Indonesië, Zuid-Afrika, Cuba en China. Kies je voor bijvoorbeeld Thailand, dan heb je keuze uit zes routes. Een aantal onderdelen van zo’n route staan al vast, maar op genoeg plekken heb je vrijheid om aanpassingen te doen. Zo kan je dus je eigen rondreis samenstellen. Geef jij in Bangkok de voorkeur aan varen in een traditionele Klong in plaats van een fietstour? Dan vink je dat eenvoudig aan. Ook fijn: er zijn geen verborgen kosten. De prijzen van iedere bouwsteen staan er duidelijk bij vermeld.

Prijskaartje

Wat kost zoiets? Natuurlijk is de prijs afhankelijk van de periode waarin je weg wilt en de opties die je kiest, het ene is namelijk iets duurder dan het andere. Om je een idee te geven: vertrek je bijvoorbeeld in oktober voor 19 dagen naar Thailand en doe je de ‘bucketlist route’, dan betaal je rond de 700 euro voor je hele reis, exclusief vluchten. Wat krijg je daarvoor? Drie nachten Bangkok, vijf nachten jungle en cultuur in Chiang Mai, drie nachten centraal Thailand en vijf nachten genieten op de bounty eilanden in het zuidoosten. Overnachtingen, ontbijt, tours en transport tussen de plekken zit daar allemaal bij in, je overige uitgaven zijn voor eigen rekening.

Een individuele reis maken waarbij de invulling niet volledig vaststaat en je zelf keuzes kunt maken, of zelfs je eigen reis kunt ‘bouwen’, kan bij meer organisaties, zoals Better Places en Riksja Travel. Eerlijk is eerlijk, backpacken kan extreem lowbudget. Alles zelf (ter plekke) regelen zal dus goedkoper uitpakken, mits je niet al te veel tours wilt doen en basic eet en overnacht. Dan moet je alleen wel zelf alle research doen of ervoor kiezen om op de bonnefooi in het vliegtuig te stappen. Vind je wat comfort wel een lekker idee, dan bieden dit soort reizen wat ons betreft een ideale uitkomst om gerust maar toch avontuurlijk een land te ontdekken.

Heb jij wel eens een rondreis geboekt via een reisorganisatie? Wij zijn heel benieuwd naar je ervaring!

Foto’s: Breezy Baldwin (header), Mark Fischer

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!