reis door Colombia

Colombia je volgende bestemming? Wij vertellen je waarom!

Vijf redenen waarom Colombia je volgende bestemming zou moeten zijn

Tijdens een reis door Colombia heb je het gevoel alsof je midden in een National Geographic documentaire bent beland. Stranden met wuivende palmbomen, koffieplantages omringd door groene heuvels, droge vlaktes en hoge bergen, valleien en het tropische regenwoud in het Amazonegebied: Colombia is een feest voor al je zintuigen.

Op reis door Colombia

Door de diverse landschappen val je van de ene verbazing in de andere. De mensen zijn vriendelijk, behulpzaam en toveren constant een grote glimlach op je gezicht. En dan hebben we het nog niet eens gehad over al de geweldige smaken die je zult proeven. Het Zuid-Amerikaanse land staat bij veel mensen vooral bekend als gevaarlijk, maar daar gaat verandering in komen. We noemen vijf redenen om een reis door Colombia te maken!

reis door Colombia

1. Zoveel diverse landschappen vind je haast nergens anders

In de natuurgebieden van Colombia waan je je in verschillende filmdecors: bergen met tropisch regenwoud en een mysterieuze mist doen je denken aan Jurassic Park en woestijnvlaktes brengen je terug naar de tijd van cowboys en indianen. De jungle in het Amazonegebied spreekt bij veel mensen tot de verbeelding en op de stranden aan de Caribische kust kun je heerlijk uitwaaien. In het binnenland vind je koffieplantages, watervallen en diepe valleien die uitstekend zijn voor outdoor-activiteiten zoals raften, abseilen en paragliden. Houd er rekening mee dat de temperatuur in Colombia overal verschilt. Wie in Bogotà verblijft, een van de hoogste hoofdsteden ter wereld, zal ongetwijfeld een trui en lange broeken in moeten pakken, terwijl je aan de noordkust juist het liefst zo min mogelijk kleren draagt!

2. Het land is veilig en kent nog geen massatoerisme

Bij Colombia denken veel mensen aan drugshandel, guerrilla’s en een bloederig verleden. De Colombianen hebben jaren in angst geleefd en tot enige tijd geleden was het land inderdaad niet veilig voor reizigers. Inmiddels zijn er echter steeds meer veiligheidsproblemen aangepakt en worden buitenlanders met open armen ontvangen. Tijdens een reis door Colombia zijn er zeker plekken waar je nog steeds niet moet komen, maar met wat voorbereiding zul je als toerist die plekken ook niet bezoeken. Check van tevoren altijd het reisadvies van de overheid en vraag in het hotel of aan de lokale bevolking waar het onveilig is. Juist doordat veel mensen Colombia nog niet als vakantiebestemming zien is het op weinig plekken écht toeristisch. Met wat geluk waan je je alleen op de wereld op de onontdekte plekken!

reis door Colombia

3. De Colombianen geven je een warm welkom

De Colombianen zijn zo trots als een pauw op hun prachtige land. Ze zijn je als reiziger bovendien ontzettend dankbaar dat je voor een reis door Colombia hebt gekozen. En dat laten ze je graag weten. De bevolking loopt het merendeel van de dag met een grote glimlach over straat en die toveren ze maar al te graag ook op jouw gezicht. Je zult regelmatig worden aangesproken op straat, want de Colombianen zijn ontzettend nieuwsgierig naar reizigers die hun land ontdekken. Bovendien houden de meeste mensen je in de gaten, op een goede manier. Ze willen dat je je veilig voelt in Colombia en enkel met goede ervaringen terug naar huis gaat. Als je de weg zoekt of hulp nodig hebt staan er zo meerdere mensen om je heen om te helpen.

4. Colombia heeft een heerlijke lokale keuken

Guanabana, lulo, uchuva, granadilla: waarschijnlijk voor de meeste mensen onbekende namen, zelfs voor de grootste fruitliefhebber. Maar tijdens je reis door Colombia kan je er niet omheen. Het meeste exotische fruit wordt verkocht op de markt, op straat of bij de lokale fruitboer. De menukaart wat betreft fruitsappen is eveneens uitgebreid; je hebt iedere keer weer keuzestress. Neem ook zeker je fototoestel mee, want de fruitmarkten zijn een groot kleurenspektakel! Naast het heerlijke fruit vind je verspreid door het land heerlijke lokale specialiteiten. Iets wat je overal tegen zal komen is de arepa: een soort pannekoekje, gemaakt van maismeel.

reis door Colombia

5. Het is de perfecte plek om nieuwe dingen te leren

Spaans leren? Salsa onder de knie krijgen? In de grote steden van Colombia vind je een goed aanbod aan cursussen en lessen voor onder andere taal en dans. Doordat slechts weinig Colombianen Engels spreken word je haast gedwongen om Spaans te spreken. Wie een korte of juist intensieve taalcursus wil volgen is in Colombia op de juiste plek. In grote steden als Bogota en Medellin zijn er taalcursussen voor verschillende niveaus. De Colombianen, op de bevolking in het kustgebied na, spreken traag en duidelijk articulerend; ideaal voor wie de Spaanse taal wil leren! Wie wil leren dansen is in de Salsa-hoofdstad Cali op de juiste plek, al worden er ook veel salsalessen in andere steden gegeven. Wie weet lukt het jou om tijdens je reis door Colombia net zo te leren swingen als de Colombianen!

Je reis door Colombia plannen

Wil je in korte tijd veel zien van Colombia en ben je op zoek naar een bijzondere reis? Doe eens inspiratie op bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je individuele reis op maat met Erik, een reisexpert die er al jaren woont. Zo ben je er zeker van dat je de allermooiste plekken zult vinden!

Foto’s: Theo Molenaar

Geschreven door - Jessica is (reis)journalist en belandt vaak in vreemde situaties en op bizarre plekken. Een ceremoniële dolkendans bijwonen op Bali, gered worden door natuurwachters op Sardinië of een opvangcentrum voor luiaards bezoeken bijvoorbeeld.

Wat vind jij? Laat van je horen!