Cuba

Op reis door Cuba: slow travel en sfeer snuiven

Cuba wordt alsmaar populairder- en wij snappen wel waarom. De massa's vermijden? Dat doe je zo!

Eerder dit jaar meldden verschillende media al dat ‘wie het authentieke Cuba wil ervaren niet te lang moet wachten’. Dit gevoel is nog sterker geworden sinds de banden met Amerika weer zijn aangehaald en de Amerikaanse ambassade na ruim vijftig jaar haar deuren in Havana weer heeft geopend.

Een authentieke reis door Cuba: gaan nu het nog kan?

Wij snappen wel dat iedereen naar Cuba wil. Witte stranden, zwoele salsamoves, fijne cocktails en interessante steden; je vindt het er allemaal. Plus er heerst een bijzonder sfeertje nu het straatbeeld nog niet gedomineerd wordt door grote fastfood ketens en take-a-way-coffee barretjes. De toenemende toerisme is voor ons geen reden om niet te gaan. Maar wel een reden om juist die bijzondere plekjes op te zoeken zodat je niet tussen massa’s andere toeristen loopt. Onze tips voor een unieke reis door Cuba!

reis door Cuba

Overnacht in Cubaanse casa’s

Dé manier om tijdens je reis door Cuba een kijkje te nemen in het leven van de locals is door in ‘casas particulares’ te slapen. Oftewel bij Cubanen thuis. Cubanen mogen één of meerdere kamers in hun huis aan toeristen verhuren en veel Cubanen maken hier graag gebruik van. Het is voor hen een goede inkomstenbron en je merkt tijdens het verblijf in een casa dat ze erg trots zijn op hun huis en jou als bezoeker graag goed verzorgen. Je ziet zo een stuk meer van het Cubaanse leven dan wanneer je in een hotel slaapt! Bovendien is het allemaal lekker kleinschalig: de casa’s hebben hooguit een paar kamers waardoor je ’s ochtends nooit in een ontbijtzaal vol toeristen zal zitten. Daarnaast zijn ze goed betaalbaar én liggen ze heel centraal. Na een avond salsa en rum slenter je dus zo naar je Cubaanse casa!

reis door Cuba

Per fietstaxi door Trinidad

Trinidad is volgens velen, waaronder ons, een van de mooiste plekken om te bezoeken tijdens je reis door Cuba. Het staat ook niet voor niks op de wereld erfgoedlijst van UNESCO. Dit kleurrijke stadje dateert uit de vroege 16e eeuw en heeft haar historische kern behouden met kinderkopstraatjes, antieke gebouwen, grootse pleinen en kolonialen huizen.

Mede door de mooie uitstraling trekt Trinidad jaarlijks vele toeristen met als meest populaire plek de Spaanse trappen. Deze trappen zijn het decor van live muziek en dansende mensen, wat doorgaat tot ver na zonsondergang. Heb je na een dagje de highlights wel gezien en wil je meer van het Trinidad meekrijgen zoals de locals het dagelijks ervaren? Stap dan op de fietstaxi en laat je meevoeren naar de scholen in de buurt en winkels waar Cubanen met hun bonnenboekjes een stuk zeep of bonen kopen. Ook dit is namelijk Cuba.

reis door Cuba

Een koloniaal geheimpje

Cuba kent nog zo’n mooi koloniaal stadje als Trinidad; Remedios. Dit is een van de oudste steden van Cuba die ook in de vroege 16e eeuw is ontstaan. Het is gelegen aan de noordkant van Cuba op een paar kilometer van de kust. Deze noordkust is een must tijdens je reis door Cuba vanwege de uitgestrekte witte zandstranden. Op de meeste stranden ben je helaas zeker niet de enige: langs de kust vind je grote all-inclusive hotels. Maar het zeker mogelijk om op een verlaten bounty strandje te belanden. Ga bijvoorbeeld op pad met lokale gids en laat je per oldtimer naar de mooiste plekjes brengen. Een perfecte manier om cultuursnuiven te combineren met een relaxtdagje op de mooie stranden!

Bovenstaande tips voor een reis door Cuba komen van de reisspecialisten van Smart Cuba, onderdeel van Travel Smart.

Foto’s: Michael Weber (incl. header), Bud Ellison, Ilya Yakubovich

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!