Amritsar

Op reis door India: praktische zaken voor vertrek + de must sees onderweg!

Nee, een reis door India is niet aan te raden voor mensen die op zoek zijn naar een rustige vakantie. India begroet je met een overdosis aan prikkels en indrukken. Maar ook met een enorme rijkdom aan cultuur, sprookjesachtige paleizen, tempels en indrukwekkende natuur. Een reis door India vergt wel wat voorbereiding, want op alle vlakken daagt dit land je uit. Niet alleen je reisroute, maar ook je gezondheid en het aanvragen van je visum voor India vragen om wat kennis en organisatie voor vertrek. Wij helpen je op weg met praktische tips én de absolute must sees tijdens je reis door India!

Visum India

Heb je je ticket geboekt? Top! Dan komt de volgende stap: het visum. Eentje die helaas een behoorlijk gat in je reisbudget zal slaan, want met ruim 80 euro is het geen goedkoop document. Een visum voor India aanvragen is verplicht, of je nou meegaat met een georganiseerde reis of alles zelf regelt. Vroeger was deze procedure een hele klus, waarbij je je persoonlijk bij de ambassade van India moest melden. Gelukkig heeft India de procedure voor het aanvragen van een visum flink vereenvoudigd, mits je reist als toerist en minder dan 60 dagen in India verblijft. Je kunt je visum voor India dan namelijk aanvragen via een digitaal formulier, volledig online en in het Nederlands. Je gaat hiervoor naar de website van een Nederlands visumbureau, vult hier het formulier in en betaalt de aanvraagkosten eenvoudig per iDEAL. Hierna wordt gevraagd een pasfoto en scan van je paspoort te uploaden. Ongeveer twee tot vier dagen later ontvang je je visum per e-mail. Met dit visum kun je het land tussentijds één keer verlaten en weer opnieuw inreizen. Let er wel goed op dat je voldoet aan alle voorwaarden van het visum voor India voordat je met je reis begint. Zo mag je bijvoorbeeld alleen aankomen op de 24 grootste luchthavens en 3 grootste zeehavens.

Lees ook: Fleur liep stage in Delhi

reis door India

Gezondheid en hygiëne

Na het boeken van je ticket en aanvragen van het visum India kun je het beste meteen doorgaan met de voorbereidingen rondom je gezondheid. Dit is een breed begrip en er komt behoorlijk wat bij kijken. Allereerst dien je de nodige inentingen te halen, waarbij een vaccinatie tegen gele koorts verplicht is (neem je gele boekje mee op reis!). Vaccinaties tegen DTP en hepatitis A worden sterk aanbevolen en zeker als je wat langer in India blijft zijn vaccinaties tegen buiktyfus, hepatitis B, hondsdolheid en eventueel tuberculose ook aan te raden. Behalve vaccinaties dien je ook malariapillen en DEET mee te nemen als je naar gebieden in India gaat waar de malariamug voorkomt. En het is een bekend gegeven: In India moet je behoorlijk goed opletten met wat je eet. De hygiëne in India is op de meeste plaatsen ronduit slecht. Gouden regels: eet geen rauwe groente en al gesneden fruit en drink alleen water uit flessen, waarbij je er goed op moet letten dat deze nog verzegeld zijn. Wees extra voorzichtig met eten dat op straat verkocht wordt en doe het rustig aan met pittige gerechten; onze westerse buiken zijn hier simpelweg niet aan gewend. Een must in je bagage is een EHBO kit met in ieder geval diarreeremmers en ORS (Oral Rehydration Salts) om te voorkomen dat je uitdroogt.

Meer India: Reizen in de gouden driehoek Delhi, Agra & Jaipur

reis door India

Uitstapje naar de Himalaya
Als je helemaal naar India vliegt is het misschien ook te overwegen dit te combineren met een bezoek aan Nepal om het Himalayagebergte te bekijken. Dit fenomenaal mooie gebied biedt net als India veel toeristische hoogtepunten, waaronder boeddhistische tempels en schitterende natuur. Met je visum voor India mag je tussendoor één keer India verlaten, bijvoorbeeld om naar Nepal te gaan.

  TOP 10  
   

Top 10 bezienswaardigheden tijdens een reis door India

En dan kan de echte voorpret beginnen! India is een gigantisch groot land, dus het is haast onmogelijk om alle hoogtepunten in één vakantie te bezoeken. Maak daarom voor vertrek de keuze welke gebieden je wilt bezoeken. Wij zetten de must see bezienswaardigheden in India voor je op een rijtje:

Gouden Tempel in Amritsar

Laat je per tuktuk vervoeren naar de heilige tempel van de Sikhs. Zoal de naam doet vermoeden is het hier goud wat er blinkt. Bladgoud weliswaar, maar toch een behoorlijk contrast met de omgeving. De officiële benaming van de tempel luidt sinds enkele jaren overigens Harmandir Sahib, wat vertaald neerkomt op ‘Tempel van God’. De tempel staat midden in een grote vijver en wordt dagelijks door 100.000 mensen bezocht. Bijzonder feitje: Elke dag wordt er hier ook voor 35.000 mensen gekookt.

Varanasi

Varanasi is een van ’s werelds oudste steden. Haar ligging aan de Ganges levert taferelen die nergens anders ter wereld te aanschouwen zijn, wat het absoluut een van de hoogtepunten tijdens een reis door India maakt. Varanasi is een bedevaartsoord en dat is overal op straat terug te zien. Vooral vanaf een boottocht over de Ganges zijn de boeddhistische taferelen goed te aanschouwen. Bereid je voor op een hoop indrukken; van ceremoniële lijkverbrandingen tot massa’s badende Indiërs en intense armoede.

reis door India

Rode Fort

Het Rode Fort in Delhi behoort tot de werelderfgoedlijst van UNESCO en werd rond 1060 gebouwd door de Tomara dynastie. Zo’n zeshonderd jaar later werd het paleis gerestaureerd in opdracht van de toenmalige Mongoolse keizer. Elk jaar op de dag waarop India haar onafhankelijkheid viert hijst de minister president van India hier de vlag.

Fort Ajmer

Een ander Fort in India dat wereldwijd bekend is, is Fort Ajmer. Vergeleken met het Rode Fort in Delhi is Fort Ajmer bijna nieuwbouw (gebouwd in 1592). Toch wordt het door miljoenen toeristen per jaar bezocht, waarmee het tot een van de grootste toeristische trekpleisters van India wordt gerekend. Trek er genoeg tijd voor uit om deze mooie plek te bewonderen: inclusief enorme binnentuinen beslaat het complex vier vierkante kilometer!

Taj Mahal

Het is het meest iconische plaatje van bestemming India. De Taj Mahal is een plek die je gezien moet hebben tijdens je reis door India. Dat doe je eenvoudigs door vanaf New Delhi een busrit te boeken naar Agra. Laat je overigens niet misleiden door de perfecte plaatjes die je van die paleis hebt gezien; voor jezelf zal je deze iconische plek niet hebben, het vergt vooral veel geduld om dat ene mooie kiekje te schieten. Desalniettemin is de Taj Mahal een magische plek en een absoluut hoogtepunt!

gouden driehoek van India

De Mahabodhi tempel

Op bezoek bij een van de oudste boeddhistische tempels van India? Dat kan in Bodh! De Mahabodhi tempel werd ruim 2250 jaar geleden gebouwd. Deze werd in de vijfde of zesde eeuw na Christus vervangen door de huidige tempel, waarmee het nog steeds een van de oudste exemplaren in India is.

De stranden van Goa

Even genoeg indrukken opgedaan? Dan is het tijd om richting de stranden van Goa te gaan, aan de westkust van India. Ze behoren tot de mooiste ter wereld en vormen een ideaal rustpunt tijdens je reis door India. Een klein stukje landinwaarts liggen oerwouden die zich perfect lenen voor het spotten van wildlife (al moet je wel wat geluk hebben!). De zon in de zee zien zakken vanaf de mooiste stranden van India biedt na terugkomst van je jungletoer een mooie afsluiting van een dag vol avontuur.

reis door India

De Meenakshi tempel

In tegenstelling tot de Mahabodhi tempel is de Meenakshi tempel een kleurrijk geheel. De tempel is gelegen ten zuiden van de Vaigai rivier in Madurai. Wanneer het complex is gebouwd is onduidelijk, de eerste vermelding ervan stamt uit de zevende eeuw. De tempel bestaat uit veertien torens (Gopurams). Nog dagelijks worden in de tempel door ongeveer vijftig priesters rituelen uitgevoerd en er zijn regelmatig festivals met meer uitbundige rituelen.

De erotische tempels van Khajuraho

Zo’n duizend jaar geleden werden in Khajuraho ongeveer 80 tempels gebouwd, omringd door een muur. Doordat Khajuraho tussen de twaalfde en negentiende eeuw verlaten was wisten 22 van deze tempels stand te houden, terwijl gelijksoortige tempels elders in die periode zijn vernietigd. In 1947, na de onafhankelijkheid van India, werd geopperd de tempels in te metselen in een dikke laag beton, om zo de erotische taferelen te verbergen. Gelukkig is dit nooit gebeurd, want de tempels zijn zeker de moeite waard om te bekijken. Veel van de taferelen komen uit het Indiase Kamasutra.

De tempel van Ranakpur

Een bezienswaardigheid die tijdens je reis door India zeker niet te missen is, is de tempel van Ranakpur; gelegen tussen Jodhpur en Udaipur. De tempel wordt bewoond door een grote groep apen en het is aan te raden hiermee uit te kijken; de apen kennen toeristen vooral als hofleverancier van lekkere snacks en weten moeiteloos een gesloten zak chips af te pakken en open te maken. Laat je hier echter niet door tegenhouden, de tempel van Ranakpur is een van de meest indrukwekkende van India. Gebouwd in de vijftiende eeuw en een groot bedevaartsoord.

Het alledaagse India
Bovenstaande lijst is maar een kleine selectie van alle mooiste plekken in India. Maar wat je ook besluit te bezoeken; bedenk je dat India niet alleen gaat over tempels en paleizen. Als je reizigers na terugkomst vraagt naar hun ervaringen zullen ze negen van de tien keer beginnen over de mensen, het kastensysteem en de intense armoede. De ervaring van het dagelijks leven in de overvolle Indiase straten, dat is het beeld wat je eenmaal thuis nog lang zal bijblijven.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

One thought on “Op reis door India: praktische zaken voor vertrek + de must sees onderweg!”

  1. Inentingen voor gele koorts zijn helemaal niet verplicht. Alleen in bijzondere omstandigheden namelijk als je in de 7 dagen voor je in India aankomt in een risico gebied geweest bent.

Wat vind jij? Laat van je horen!