reis in de Filipijnen

Reizen in de Filipijnen: zó verplaats je je tussen de eilanden

Bij vloed zijn het er 7107 en bij eb tellen we er zelfs 7113. Ik heb het nu natuurlijk over de eilanden die we samen de Filipijnen noemen. Zowel voor toeristen als locals is de zwembroek het dagelijkse uniform. Want als je iets wilt, dan moet je het water op, in of over. Wie een reis in de Filipijnen maakt bezoekt meer dan 1 eiland. Maar hoe verplaats je je tussen al deze paradijsjes? Wij geven tips!

De Filipijnen wordt steeds toeristischer, dat is een feit. De grote gele M is al duidelijk aanwezig in de skyline van steden als Manila en Cebu. Backpackers overrulen party town El Nido al en ook het prachtige Boracay is niet meer alleen betaalbaar voor honeymooners. Ondanks het groeiende aantal toeristen is de Filipijnen nog steeds een van de mooiste landen waar ik ooit geweest ben.

reis in de Filipijnen

Op reis in de Filipijnen

Kenmerkend voor een echte reiziger is natuurlijk het rondreizen. Als in: verplaatsen. En dit is nou juist het punt waarop de Filipijnen zich onderscheidt van vele andere landen. Reizen over de Filipijnen is anders. Het hele idee van ‘Ik stap gewoon op ’n bus en dan zie ik wel waar ik vanavond uitkom’, past niet helemaal bij dit land met zoveel eilanden. Het kan natuurlijk wel. Maar het avontuur zal al binnen 4 á 5 uren stoppen. Waarom? De zee verspert de weg. En wat dan? Bootje varen!

Van de 7107 eilanden hebben er zo’n 3144 een naam en zijn er ongeveer 1000 bewoond. Vooral de kleinere eilanden zijn aantrekkelijk voor toeristen. De Filipijnen wordt omringd door de Filipijnenzee, de Celebeszee, de Suluzee en de Zuid-Chinese zee. Aan de oostkust ligt het Filipijnentrog, wat een van de diepste plekken ter wereld is. De totale wateroppervlakte is 1800 km2. Het land heeft een tropisch klimaat en een hoge luchtvochtigheid. Het landschap is zeer gevarieerd; van bergen en vulkanen tot jungle en uitgestrekte stranden. Het zijn vooral de stranden die de vele toeristen aantrekken.

reis in de Filipijnen

Lees ook: 10 x opmerkelijke vervoermiddelen op reis

Hop van eiland naar eiland

Eilandhoppen als dagtrip of toeristische attractie doe je vaak per kleine (motor)boot. Deze zijn vrolijk gekleurd en er passen tussen de 5 tot 25 mensen op. Heeft de boot ‘openbaar vervoer’ als hoofddoel, dan noemen ze het een ferry. Deze boten hebben vaste vaarroutes, afvaartijden volgens schema en voldoende plek voor spullen en personen. Tickets koop je gewoon op de kade, vaak kan dit zelfs op het moment dat je wilt gaan varen. Stukje zekerheid? Ga er extra vroeg naartoe of probeer de dag van te voren al een ticket te regelen. Lange tochten (op de hele grote ferry’s) kunnen eventueel ook online geboekt worden. Houd er wel rekening mee dat lange tochten ook echt lang zijn. De overtocht van Cebu naar Manila duurt bijvoorbeeld al 24 uur. Maar gelukkig zijn deze grote ferry’s meestal voorzien van een karaoke bar. Lucky you!

reis in de Filipijnen

Regels op de ferry

Filipino’s houden wel van een grapje. Maar ook serieuze zaken worden met een lach gebracht. Schrik tijdens je reis in de Filipijnen dus niet wanneer er grijzend tegen je verteld wordt dat je nog tweemaal in de rij moet aansluiten voor het betalen van een kade-fee of een ik-zet-voet-op-het-andere-eiland-fee. Extra toeslagen zijn hier vrij normaal. Geef ook duidelijk aan dat je best zelf je tas de boot op kunt dragen. Doe je dit niet, dan vragen ze zonder blikken of blozen een toeslag voor het bewandelen van de loopbrug. Eenmaal op de boot is het vaak gemakkelijk een plekje te vinden en het je comfortabel te maken. Je ziet zelfs een bordje ‘wifi on board’! Maar helaas helaas…. Waarschijnlijk kreeg iedere ferry dit bordje gratis bij aanschaf van 10 reddingsvesten en een kapiteinspet.

Meer Filipijnen: Paradijselijk Palawan & highlights op Siquijor

Vlugger per vliegtuig

Geen zeebenen en ook niet zo heel veel tijd? Pak dan het vliegtuig. De grotere eilanden hebben allemaal een luchthaven. De vluchten zijn kort en hoeven ook absoluut niet duur te zijn. Tickets boek je redelijk goedkoop bij landelijke maatschappijen zoals Cebu Pacific. Reis je binnen de Filipijnen, dan komen hier verder geen extra kosten bij kijken. Maar let wel op: wanneer je het land verlaat, betaal je een air departure tax van ongeveer € 15,- p.p.

(Mini)bus, tricycles, Jeepney’s & taxi’s

Lange afstanden op het land? Die leg je eenvoudig af met een vooraf geboekt tripje per minivan, nachtbus of op de bonnefooi met de lokale bus. Een taxi huren voor een hele dag kan ook, maar kost vaak een klap meer. Comfortabele stoelen, airconditioning en zelfs een ontbijtje inclusief? Alles is mogelijk, zolang je de knip maar opent. Onderweg geniet je van een schitterend uitzicht dat varieert van palmbomen tot dorpjes en helderblauwe zee.

reis in de Filipijnen

Voor de korte afstanden pak je een prachtig beschilderde jeepney of stap je in een tricycle. Wanneer je je laat vervoeren door de grappige driewieler betaal je standaard drie keer meer dan een local. Maar nog steeds is dit vervoersmiddel helemaal niet duur. Ga je voor echt spotgoedkoop? Stap dan op de jeepney. Soms letterlijk op het dak of hangend achterop wanneer het binnen vol is. Binnen zit je letterlijk bil aan bil met de locals en kijk niet vreemd op wanneer iemand zomaar een baby bij je op schoot zet. Voel je een local, reis met de locals. Een unieke ervaring tijdens je reis in de Filipijnen!

Bereid je voor

De beste tip die je kunt krijgen is: bereid jezelf voor. Je hoeft echt niet alles van te voren te regelen, maar een klein plan met waar je naar toe wilt en hoe je daar kunt komen, zal al veel schelen. Lees je van te voren wat in , maar nog beter: praat er met locals over. En dan vooral locals. De receptionist van jouw ho(s)tel weet altijd raad, net als de man achter de bar of de serveerster in een lokaal restaurantje. Zij komen met de beste adviezen!

Stap aan boord!

Het wachten op de kade en de tochtjes in vervoersmiddelen waarvan je het bestaan niet afwist: behalve de prachtige natuur en de bizar mooie stranden, hoort ook dit bij de Filipijnen. En eigenlijk mag je dit dan ook niet missen. Je zal zien dat je tijdens je reis in de Filipijnen bijna dagelijks aan boord van een van de lokale vervoersmiddelen stapt en dat brengt je in contact met de meest diverse mensen. Wees vriendelijk en je ervaart de Filipijnen op haar mooist!

Geschreven door - Zolang je je ogen openhoudt, komt het avontuur vanzelf. Met dit in haar achterhoofd, beleeft Renée haar reizen en vakanties. Ervaringen omtoveren in verhalen is geen enkel probleem voor deze freelance schrijfster.

Wat vind jij? Laat van je horen!