roadtrip met een camper

Op reis met een camper: de ultieme vrijheid!

Ben jij graag zo vrij en flexibel mogelijk op reis? Houd je van avontuur maar ook een beetje comfort? Dan is een reis met een camper iets voor jou! Wakker worden op de mooiste plekjes, zelf je route en tussenstops bepalen en geen stress over een slaapplaats.

Huisje op wielen

Campers zijn populairder dan ooit en worden inmiddels echt gezien als een eigen huisje op wielen. Heel wat avonturiers klussen eigenhandig een camperbusje in elkaar, maar er zijn ook veel bedrijven in Nederland die campers kant en klaar of op maat verkopen, en daarnaast kan je er bij twijfel of voor een eenmalig avontuur ook voor kiezen om een camper te huren.

Met een camper kun je flexibel reizen, dit is het grootste voordeel van een camper. Is het slecht weer of valt een plek tegen? Dan rij je gewoon verder! Een camper heeft bovendien alleen een staanplaats nodig, dit hoeft niet eens op een camping, maar kan bijvoorbeeld ook op een camperplaats, wat ook nog eens hartstikke goedkoop (of zelfs gratis!) is. Campers kunnen zo basic of luxe zijn als je zelf wilt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een model met eigen douche en wc of daarmee juist ruimte besparen door het weg te laten en alleen Porta potti (draagbare WC) mee te nemen. Een andere belangrijke afweging voor de indeling is of je wel of niet voor een vast bed kiest. Het is comfortabeler maar neemt ook veel ruimte in.

op reis met een camper
© Mitchell Orr/Unsplash

Zelf bouwen?

Is zelf een busje ombouwen tot camper jouw droom? Het internet wemelt inmiddels van avontuurlijke klussers die je voorgingen en waar je veel inspiratie uit kunt halen. De Nederlandse Esther en Kay die op Instagram hun tips delen als @ByNomads zijn daar een goed voorbeeld van. Droom je van reizen met een camper maar heb je een beperking? Ook dan zijn er veel mogelijkheden! Je kunt door middel van slimme autoaanpassingen je busje of camper geschikt maken voor jouw droomreis. Hiervoor kan je terecht bij de specialisten van Welzorg, die je kunnen adviseren over alle (technische) aanpassingen die wenselijk zijn en het realiseren daarvan.

Overnachten tijdens je reis met een camper

Kies je voor een camper huren in Nederland, dan heb je je slaapplek natuurlijk altijd bij je, welke route je ook kiest. Maar toch zijn er wat handigheden die goed zijn om vooraf te weten. Zo mag je met een camper niet zomaar overal overnachten. Je hebt natuurlijk campings met alle voorzieningen, maar ook camperplaatsen en (in sommige landen) wildkampeerplekken. De regels voor deze laatste vorm van kamperen verschillen per land. Hier lees je meer over wildkamperen in Europa.

op reis met een camper
© Jordan Irving

Wil je graag wakker worden op unieke plekjes, zoals bij een wijnboer in Italië of met uitzicht op zee in de Portugese Algarve? Download dan voor vertrek de handige kampeerapps CamperContact en Park4Night. Beide apps, waarvan de laatste ook nog eens gratis is, laten je precies zien welke overnachtingsopties je hebt met een camper. De foto’s en reviews van kampeerders die je voorgingen helpen je echt aan de allerleukste slaapplekjes in heel Europa!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!