reis naar Oman

Reizen door het veelzijdige sultanaat Oman

Wadi's, woestijnen en woeste bergen: welkom in Oman!

Verborgen achter het instabiele Jemen en het streng Islamitische Saoedi Arabië, ligt het veilige en bovenal diverse Sultanaat Oman. Een puur land, nog niet ontdekt door het grote publiek, maar o zo mooi voor elk soort reiziger. Een schitterende kustlijn van maar liefst 1700 kilometer, uitgestrekte woestijnvlaktes, frisgroene wadi’s en woeste bergen. Mannen in witte gewaden en vrouwen in het zwart, traditionele souqs, eeuwenoude forten en prachtige steden die zo het decor kunnen spelen voor Arabische sprookjes. Tijdens een reis naar Oman zie je het allemaal met eigen ogen. Wat mag je in ieder geval niet missen?

reis naar Oman

Wadi’s en woestijnen

Oman biedt een grote diversiteit aan natuur. Het eerste beeld dat het land waarschijnlijk oproept, is woestijn. En dat is er; aan zand geen gebrek in Oman. De Wahiba Sands is één van de bekendste woestijnregio’s in Oman en ligt ten zuiden van Muscat. Een gebied van 160.000 vierkante meter waarin de zandduinen reiken zover je kunt zien. Je kunt in één van de tentenkampen overnachten en kamelen rijden, maar vergeet vooral de zonsop- en ondergangen niet: die zijn magisch.

Vergeet vooral de zonsop- en ondergangen niet: die zijn magisch

Daarnaast kun je Oman niet verlaten zonder één van de vele wadi’s te hebben bezocht. Een wadi is een (gedeeltelijk) drooggevallen rivierbedding, die door de vruchtbare grond vaak een variëteit aan palmbomen, bloemen en andere flora (maar ook fauna) herbergt. Deze groene oases zijn frisse afwisselingen in een land vol woestijn en ruige rotspartijen. In de meeste wadi’s kun je aardig wat tijd spenderen aan wandelen, klimmen en, afhankelijk van het seizoen, zwemmen. Sommige wadi’s kun je ook goed met een 4WD verkennen.

reis naar Oman

Ook zeker een bezoek waard is het ruige Hajar gebergte, waar de Jebel Shams met 3009 meter de hoogste piek van de bergketen vormt. Het Hajar gebergte is grillig en wordt vaak vergeleken met de Grand Canyon in de VS. Bezoek diepe kloven, maak wandelingen, geniet van de indrukwekkende vergezichten en vergeet vooral niet foto’s te nemen- die worden gegarandeerd spectaculair!

Eeuwenoude cultuur

Ook cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Oman. Door heel het land tref je eeuwenoude forten aan en daarnaast zijn er ook talloze andere sporen van vroegere tijden te vinden. Alleen in de hoofdstad Muscat valt al aardig wat cultuur te snuiven. Het hoogtepunt van de bezienswaardigheden vormt de Sultan Qaboos Grand Mosque; een imposant bouwwerk met fonkelend marmer en prachtige Arabische details. En het mooie is, deze fotogenieke moskee is de enige in Oman die je ook als niet-moslim mag komen bewonderen.

reis naar Oman

Neem voor meer cultuur sowieso de oasestad Niswa op in je reisroute. Deze stad in het hart van Oman is de voormalige hoofdstad van het land en je treft hier een interessant fort uit de 17e eeuw aan. Ook zeker aan te raden is een bezoekje aan de authentieke geitenmarkt op vrijdagmorgen en de plaatselijke souq. Dit is een markt waar allerlei Arabische snuisterijen verkocht worden, van kleding tot specerijen en van tapijten tot sieraden. Mocht je meer tijd hebben, dan is een bezoek aan het fort in Nakhal ook leuk. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over een immense oase van palmbomen, waar her en der moskeetorens bovenuit piepen.

Outdoor en actief

Wandel of hike je graag? Of houd je meer van duiken of zeilen? Ook op dit gebied is er eigenlijk weer voor ieder wat wils tijdens een reis door Oman! Ga fietsen in het Hajar gebergte, maak kajaktochten over de golf van Oman of ga dunebashen in de Wahibasands. Omdat Oman zo’n grote variatie aan landschappen kent, creëert dit ook zeer uiteenlopende sportmogelijkheden.

Oman als strandbestemming?

Je verwacht het waarschijnlijk niet zo gauw in een Islamitisch land, maar Oman biedt een prima alternatief voor een zon-, zee- en strandvakantie. Aan de lange kustlijn liggen prachtige stranden, afgewisseld door witte vissersdorpjes. Het grootste gedeelte van de stranden is openbaar toegankelijk. Daarnaast telt de kust vele hotels met privé-stranden die je een prima accommodatie bieden om te ontspannen en te genieten van het droge, hete klimaat. Een leuke toevoeging aan een strandbezoek: op een aantal stranden kun je broedende schildpadden spotten.

Natuur, cultuur, outdoor en ontspanning: Oman heeft het dus allemaal. En dan kom je er op culinair gebied ook nog eens niets tekort. Daarbij zijn de Omanieten een zeer behulpzaam en vriendelijk volk; ze verwelkomen je graag in dit mooie land!

reis naar Oman

Lees ook: Een rondreis door Jordanië

Praktisch: op reis naar Oman

Staat een reis naar Oman al op je bucketlist? Dagelijks vertrekken er vluchten van Amsterdam naar Muscat, de hoofdstad van Oman. Dit zijn altijd vluchten met een overstap en erg goedkoop zijn ze niet. Een andere optie is om een rondreis te boeken bij een Oman reisspecialist of om voordeliger te vliegen naar buurland de Verenigde Arabische Emiraten, waar zich de megaluchthaven van Dubai bevindt. Huur een auto op de luchthaven van Dubai en reis via de Emiraatse achtbaanswegen naar de grens van Oman. Praktisch: let op welke grensovergang geopend is voor toeristen en houd er rekening mee dat je niet bij alle grensovergangen meteen de Omaanse stempel in je paspoort krijgt, maar dat je die elders in het land moet halen.

Oman leent zich verder uitstekend om per auto verkend te worden. Er is geen internationaal rijbewijs nodig, ze rijden er rechts en bovenal beschikt Oman over een uitstekend netwerk van wegen, die allemaal goed onderhouden zijn. De stedelijke gebieden zijn allemaal prima te bereizen met een personenauto, maar voor off-road trips is zeker een 4WD vereist. Wel zo handig: de bewegwijzering is in zowel Engels als Arabisch, en anders zijn de Omanieten altijd bereid om je een handje te helpen. En hey, de olie komt in Oman direct uit de grond, dus voor de benzine betaal je slechts ca. € 0,30 per liter. Dat is nog eens leuk tanken!

Beeld: Dan (incl. header), Sylwia Pecio, Epnr, Isabell Schulz

Geschreven door - Berber is geboren om te reizen. Ze is gek op Azië maar wil de hele wereld verkennen. Cultuur en natuur is voor haar de perfecte combinatie en andere culturen, talen, mooie foto’s en lekker eten maken haar ultiem gelukkig!

Wat vind jij? Laat van je horen!