reis naar Turkije

Op reis naar Turkije: waar ga je heen en wat moet je weten voor vertrek?

Het zijn roerige jaren voor Turkije. Een land waar het toerisme vanwege onrust enorm kelderde en in 2016 maar liefst een kwart minder vakanties naar toe geboekt werden. Waarom we het dan toch over een reis naar Turkije hebben? Omdat het bovenal een prachtig land is, rijk aan natuur en cultuur. Bovendien is verreweg het grootste deel van Turkije veilig te bereizen. Het is een land met een bijzondere samenkomst van Europa en West-Azië en met sporen van de oud-Griekse, Perzische, Romeinse en Ottomaanse Rijken. Tijd om bestemming Turkije nader te bekijken!

Veilig op reis naar Turkije

Het is een makkelijk besluit om te nemen als je het nieuws hoort over criminaliteit en politieke spanningen: geen vakantie naar Turkije dit jaar. Echter is zo’n conclusie helemaal niet nodig en veroorzaakt het voor de lokale bevolking onnodige problemen door de daling in inkomsten uit toerisme. Voor Turkije geldt alleen een negatief reisadvies voor het grensgebied met Syrië- iets wat het geval is bij de grensgebieden van alle landen met Syrië. Dit houdt in dat je het uiterste zuidoosten van Turkije, inclusief de stad Dyarbakir beter kunt overslaan. Voor de rest van het land geldt dat oplettendheid aan te raden is, maar je reis naar Turkije gewoon door kan gaan.

Hoe zit het met criminaliteit? Omdat we in het nieuws alleen de slechte berichten horen lijkt het misschien of het in Turkse steden onveilig is. Dat is niet het geval. In werkelijkheid is de situatie gelijk aan andere Zuid-Europese steden, gelegen in landen die wij nooit als onveilig zouden bestempelen. Gebruik dus je gezond verstand, maar laat het je niet weerhouden van een reis naar Turkije. Voor het boeken van je reis doe je er verstandig aan om het laatste reisadvies van Rijksoverheid te checken, daar kun je te allen tijde up to date informatie vinden over de veiligheid. Alle onderstaande gebieden liggen op het moment van schrijven in het veilig te bereizen gebied.

  ONZE TOP 5  
   

De mooiste plekken in Turkije

All-Inclusive naar de Turkse Rivièra of een stedentripje Istanbul, dat is toch waar veel van ons het land van kennen. Maar weinig reizigers wagen zich aan de echte highlights van het land. Bovenal is Turkije namelijk rijk aan historie, aan cultuur en bijzondere natuurfenomenen. Onze tip: laat die strandvakantie zitten en ga echt op reis door Turkije, langs opgravingen, valleien, kalkterrassen en de uitgestrekte steppen. Vooruit- eindig aan de azuurblauwe Egeïsche Zee, want buiten de massale badplaatsen en resorts vind je idyllische kustplaatsen met goede duikmogelijkheden. Onze tips voor een reis naar Turkije langs de mooiste en meest bijzondere plekken:

Istanbul

Ja, daar is ‘ie toch, want Istanbul moet je gewoon zien tijdens een reis door Turkije. Een metropool op twee continenten, bomvol geschiedenis en cultuur. Spendeer een dag of twee, drie aan het ontdekken van de sprookjesachtige moskeeën, shoppen in de kleurrijke souks en een boottrip over de Bosporus. Lees al onze tips voor een stedentrip Istanbul terug om het meeste uit je bezoek te halen!

reis naar Turkije

Pamukkale

Pamukkale, ook wel ‘Het kasteel van katoen’ genoemd, ligt in het westen en is een must see op je reis naar Turkije. De plaats is namelijk beroemd vanwege een bijzonder natuurfenomeen. Het water dat over een serie terrassen loopt bevat op deze plek extreem veel kalk. Dat in combinatie met de hoge temperatuur van het water en de aanwezigheid van calciumcarbonaat, veroorzaakt een dikke witte laag kalk. Meer dan een kasteel van katoen lijkt het eigenlijk op een enorme bevroren waterval. Tijdens een bezoek kan je (op blote voeten vanwege slijtage!) een wandelpad volgen langs de terrassen.

reis naar Turkije

Op reis naar Turkije? Wat je moet weten voordat je gaat:
➸ Wat is de huidige situatie in Turkije? Check voor je boekt het reisadvies via de website van Rijksoverheid.
➸ Voor een reis naar Turkije heb je een visum nodig. Voorheen was het mogelijk om dit bij aankomst aan te schaffen op de luchthaven, maar dit is sinds november 2014 in principe niet meer mogelijk. Sommige luchthavens geven nog wel een visum on arrival, maar deze regel is niet betrouwbaar. Zorg dus dat je het al voor vertrek hebt geregeld. Dat kan via de website van de Turkse overheid, maar je kan dit ook via een Nederlands visumbureau doen. Zo kan je hier je visum voor Turkije online aanvragen met als grote voordeel dat je eenvoudig via IDEAL kan betalen. De kosten zijn € 24,95 en je kan met het visum vervolgens 90 dagen aaneengesloten in Turkije blijven.
➸ Ben je je reisroute aan het plannen? Onderschat de afstanden niet. Turkije is ruim 20 keer zo groot als Nederland. Houd hier rekening mee als je je reisroute plant. Heb je bijvoorbeeld twee weken de tijd, dan doe je er goed aan om je te beperken tot een bepaalde regio om te voorkomen dat je vooral aan het verplaatsen bent.
➸ Ga je voor een roadtrip? Voor veel wegen en bruggen geldt dat je een tol moet betalen. Dit kan NIET contant bij de tolstations maar gaat via een vignet dat je vooraf aan kunt schaffen bij onder andere postkantoren en tankstations in Turkije. Het verhuurbedrijf van je auto kan je hierover verder informeren.

Efeze

In het uiterste westen vind je het belangrijkste archeologische gebied van Turkije. De historische stad Efeze vormt een van de populairst bezienswaardigheden van het land. Geen wonder, want na Rome is het de grootste stad uit het oude Romeinse Rijk die bewaard is gebleven. Wandel over de marmeren paden en bewonder kleurrijke mozaïeken, enorme beelden en ruïnes van onder andere het theater en de bibliotheek (inclusief perkamentrollen!).

reis naar Turkije

Cappadocië

Door naar het hart van Turkije, waar nog een natuurgebied op je wacht waar je mond van open zal vallen. Je hebt er vast wel eens foto’s van gezien: een grillig en droog landschap met tientallen luchtballonnen erboven. Cappadocië is een bijzonder landschap dat bestaat uit tufsteen en kalksteen, waarschijnlijk ontstaan door een reeks vulkaanuitbarstingen. Door extreme erosie hebben de rotsformaties bizarre vormen aangenomen wat het geheel een buitenaardse uitstraling geeft. Het gebied is onder toeristen vooral bekend vanwege de luchtballonvaarten- een aanrader! Maar er is nog veel meer fascinerends aan dit landschap. Er bestonden namelijk hele dorpen in de rotsen, waar duizenden mensen woonden. Hoe dat eruit moet hebben gezien kan je nu nog terugvinden in het museum van Gorome, inclusief woningen, scholen en kerken. Sluit je bezoek af met een magische zonsondergang of overnacht zelfs in een van de cave hotels!

reis naar Turkije

Roadtrip door het binnenland

Zeker een tip tijdens je reis naar Turkije: huur een auto en hit the road! De wegen in Turkije zijn over het algemeen in hele goede staat en zolang je buiten de steden blijft is het rustig en de uitzichten vooral prachtig. Wij tippen de route tussen Istanbul en Ankara (als je vanaf Istanbul terugvliegt is deze route omgekeerd een mooie afsluiter!). De omgeving rond Bolu is bekend onder Turkse vakantiegangers maar een stuk minder onder buitenlanders. De regio staat bekend om de mooie natuur, met bossen, meren en wildlife. Stop onderweg bij het meer van Abant, de warmwaterbronnen van Kaplıcalar en Gölcük: een kratermeer waar je fietsen kunt huren en gegarandeerd een fijne middag in een uniek stukje natuur hebt!

reis naar Turkije

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

One thought on “Op reis naar Turkije: waar ga je heen en wat moet je weten voor vertrek?”

Wat vind jij? Laat van je horen!