reis naar Zanzibar

Zonovergoten Zanzibar | Voor honeymooners én backpackers

Wat ken jij van Zanzibar behalve plaatjes van de befaamde turquoise zee, clichématige witte stranden en eindeloze horizon? Dit Afrikaanse pareltje in de Indische oceaan is zoveel meer dan de ultieme honeymoon bestemming! Want ja, naast alle genoemde highlights, kleeft er aan Zanzibar ook een schatkist aan historie, culinair genot en cultuur. Wij geven je tips en must sees voor een reis naar Zanzibar!

Not only for honeymooners

Als je op reis gaat speelt er vaak wel de wens om ergens heen te gaan waar de zon eeuwig straalt, maar wanneer je al tig keer naar Portugal, Griekenland en de Canarische eilanden bent geweest, is een change of scenery geen slecht idee. Voor strand-, surf- en zonliefhebbers is Zanzibar de aangewezen plek. We horen je denken: ”dat is toch dat veel te dure honeymoon eiland aan de kust van Tanzania?” Wat je daar te zoeken hebt als backpacker of avonturier? Alles!

reis naar Zanzibar

Op reis naar Zanzibar: Noord of Zuid?

TIP: Ga naar Jambiani; geliefd bij backpackers en avonturiers!

Wil je niets mee krijgen van de honeymoon vibe van het eiland, dan kan je het noorden beter overslaan. Hier schieten de luxueuze resorts namelijk als paddestoelen uit de grond. Helemaal in het uiterste zuiden vind je het afgelegen dorpje Jambiani, dat geliefd is bij backpackers en avonturiers. Op slechts 5km afstand van Jambiani vind je backpackers heaven Paje.

Dit is dé plek waar toeristen, expats en locals samenkomen om te feesten en te genieten van de eenheid en vrijheid totdat de zon opgaat. Full Moon party’s van het kaliber als Koh Pangan vind je hier niet, maar de knusse en relaxte sfeer van Afrikaans formaat maakt het een heel bijzonder tropisch feestje. Naast Full Moon party’s worden er ook beach party’s, Glow in the Dark en Bubble Batch jacuzzi feestjes geven op Paje. Je beleeft hier je eigen Leonardo DiCaprio moment in The Beach, maar dan in Afrika. De tijd lijkt hier stil te staan en je hebt geen besef meer van realiteit en waar je je eigenlijk bevindt. Het enige wat nog telt is de magie van het eiland.

reis naar Zanzibar

Spice & everything nice

Het eiland heeft een rijke historie van Arabieren die er hun kruiden en specerijen introduceerden en dit proef je in hun keuken en zie je terug in het dagelijks leven op het eiland. Door een spice tour te doen tijdens je reis naar Zanzibar maak je op een mooie manier kennis met het eiland en krijg je tegelijkertijd een geschiedenisles. Kruiden en specerijen zoals kaneel, nootmuskaat en pure saffraan vliegen je hier om de oren en het is allemaal spotgoedkoop. Neem dus zeker wat mee voor thuis, want een voorraadje van de pittige chili van Zanzibar wil je het liefst je hele leven in huis hebben!

Daarnaast is het eten op het eiland een geweldige mix van allerlei smaken en kleuren. Dankzij de invloeden van de Portugese, Chinese, Arabische, Indiase en Swahili keuken, is het lokale eten op Zanzibar een ongelofelijk succesvolle fusion. Seafood liefhebbers zullen hier in de hemel zijn, want vers gevangen kreeft, krab, inktvis, calamari, garnalen en tonijn zijn hier in overvloed!

reis naar Zanzibar

Stone Town

De hoofdstad van Zanzibar ademt geschiedenis en de locals maken het tot een bruisende stad. De slavenhandel heeft haar sporen diep achtergelaten op het eiland aangezien het tot 1873 het epicentrum van de slavenhandel was. Hoewel dit grimmige en roerige verleden wellicht niet tot je to do’s van een reis naar Zanzibar behoort, is het absoluut de moeite waard om het eiland door haar historie nog beter te leren kennen.

Stone Town is een verzameling van markante smalle en kronkelende straatjes, prachtige grootse huizen in Arabische en Indiase stijl, drukke bazaars en moskeeën. Het koloniale verleden van Zanzibar is overal zichtbaar, van de deurposten tot aan de imposante Arabische paleizen. De hoofdstad heeft iets majestueus, maar ogenschijnlijk mooi is het niet doordat alle gebouwen in een slechte staat van onderhoud verkeren. Ook al is dat het geval, hoe langer je er rondloopt hoe meer je de stad gaat waarderen om haar imperfecties.

Afgelegen plekjes

Naast al die fijne feestjes en culinaire uitstapjes, kun je ook op het water helemaal los door te varen naar onbewoonde stukjes eiland. Met Surf Zanzibar kun je al Suppend (stand up paddle surfing) super leuke tochtjes maken door mangroves die alleen toegankelijk zijn per sup board. Wil je liever bootje varen naar een van de vele afgelegen stranden? Zeker doen, want je wordt getrakteerd op een hemelse lunch waar menig Robinson-kandidaat jaloers op zou zijn. En ja, mocht je het je afvragen, de lunch is tien keer beter dan die van de samensmelting…

reis naar Zanzibar

We konden het niet laten om in dit artikel niet te praten over de prachtige azuurblauwe zee, want in de zoektocht naar het blauwste water ter wereld, hoort Zanzibar wat ons betreft zeker thuis in de top 3! Dus… de volgende keer dat je op het punt staat om een vakantie op de Canarische Eilanden te boeken: Bedenk je dat die change of scenery echt zo’n gek idee nog niet is!

Geschreven door - Dayna is een fervent reizigster met een grote liefde voor Azië. De wereld zien zit in haar bloed en dankzij haar reislustige spirit heeft ze al veel bijzondere plekken mogen ontdekken. Haar bucketlist zal nooit af zijn, omdat er dagelijks nieuwe droombestemmingen bijkomen. Bloggen is haar passie en doet ze op haar website mycurlyway.nl.

One thought on “Zonovergoten Zanzibar | Voor honeymooners én backpackers”

Wat vind jij? Laat van je horen!