safari in Sri Lanka

Op safari in Sri Lanka: de beste plekken om wildlife te spotten

Kleurrijke steden, een eindeloze kustlijn en theeplantages: Sri Lanka is een land bomvol hoogtepunten voor elke reiziger. Maar wat lang niet iedereen zich voor vertrek realiseert is dat je ook een safari in Sri Lanka kunt maken. Nationale parken zijn er namelijk meer dan genoeg, net als olifanten en ander wildlife. Een jeepsafari in Sri lanka hoort wat ons betreft dan ook op elke reisroute thuis. We zetten de beste opties om wildlife te spotten voor je op een rij!

Yala National Park

Het bekendste National Park van Sri Lanka is Yala. Het park is gelegen in het zuidoosten van het land en ontvangt van alle parken jaarlijks de meeste bezoekers. Dat heeft het te danken aan de relatief grote luipaardenpopulatie, die is namelijk de grootste ter wereld. Vergis je niet, het is nog altijd behoorlijk geluk hebben om daadwerkelijk een luipaard te spotten, maar je kans is hier in elk geval het grootst. Lukt het niet, dan heb je sowieso een grote kans op het spotten van olifanten, krokodillen, waterbuffels, apen en een heel aantal bijzondere vogelsoorten.

safari in Sri Lanka

Yala National Park is direct aan zee gelegen en daarom is je safari in Sri Lanka op deze manier goed te combineren met een paar dagen strand. Je kunt je safari het beste boeken in het nabijgelegen stadje Tissamaharama, dat zo’n 20 kilometer van Yala National Park is gelegen. Het nadeel van Yala National Park is dat het niet alleen immens populair is, maar ook dat slechts een klein deel van het park toegankelijk is voor safari’s. Het kan daardoor in het hoogseizoen behoorlijk druk met jeeps worden.

➸ TIP: Een safari in Yala National Park kan je goed combineren met een wetland safari in het nabijgelegen Bunala National Park. In dit veel minder bekende natuurpark zal je vooral veel unieke vogels spotten.

Udawalawe National Park

Rustiger dan Yala National Park is Udawalawe, gelegen in het zuiden van Sri Lanka. Dit park is met name bekend vanwege de grote olifantenpopulatie. Het zijn er namelijk zo’n 500 in totaal, en ze bewegen zich vooral in grote kuddes. Compleet omringd zijn door de dieren is hier dan ook niet vreemd. Nog een groot voordeel van een safari in Udawalawe National Park is dat de begroeiing het meeste lijkt op de Afrikaanse savanne. Veel open velden dus, met weinig groen dat je zicht blokkeert. Dit zorgt ervoor dat het spotten van wildlife hier een stuk makkelijker is en de rangers je eenvoudig naar de dieren kunnen rijden. Buiten enorm veel olifanten kan je hier ook waterbuffels, wilde zwijnen, herten en mongoose tegenkomen. Voor een luipaard moet je in Udawalawe wel héél veel geluk hebben. Je safari in Sri Lanka kan je bij Udawalawe combineren met een bezoek aan het nabijgelegen Elephant Transit Home, waar gewonde olifanten worden opgevangen totdat ze terug kunnen naar het park.

Udawalawe is het beste te bereiken als je vanuit het binnenland op doorreis richting de zuidkust gaat. Vanuit Ella ben je er binnen een paar uur maar ook kustplaatsen als Tangalle en Mirissa kun je goed als uitvalsbasis gebruiken.

safari in Sri Lanka

Let op: voor een reis naar Sri Lanka is een visum vereist. Wanneer je minder dan 30 dagen in het land verblijft kom je in aanmerking voor het digitale visum voor Sri Lanka. Deze vraag je eenvoudig online aan via een Nederlands visumbureau, zoals visumbuitenland.nl. Het is dan binnen 5 minuten geregeld en de kosten van het visum bedragen €49,95. Wil je langer dan 30 dagen in Sri Lanka blijven, dan kan je je visum uitsluitend persoonlijk aanvragen bij het Consulaat in Den Haag.

Minneriya National Park

Ben je tussen mei en september in Sri Lanka? Dan is Minneriya National Park een hele goede optie voor een safari in Sri Lanka. In deze maanden vindt namelijk ‘The Gathering’ plaats, waarbij honderden olifanten zich op één plek verzamelen. Om andere dieren te spotten is dit park minder gunstig, maar wanneer je timing goed is verlaat je Minneriuya met een hele bijzondere ervaring. Zo’n enorme kudde olifanten zien is namelijk ronduit spectaculair! Minneriya National Park is gelegen nabij de bezienswaardigheden Sigiriya en Polonnaruwa en om die reden goed te combineren als je je in die regio bevindt.

Een safari in Sri Lanka opnemen in je reisroute

In vrijwel alle parken kun je kiezen tussen een ochtend en middag safari. De ochtend variant is eigenlijk de beste keuze, je hebt dan de meeste kans om wildlife te spotten omdat de dieren nog niet schuilen voor de hitte. De kosten van een safari in Sri Lanka liggen een stuk lager dan die je misschien gewend bent van Afrika. Over het algemeen betaal je tussen de 10 en 25 euro toegang tot het nationale park, en daarnaast de jeephuur. Je kunt hierbij kiezen voor een pakket waar alles bij in zit, maar goedkoper is het meestal als je zelf zorgt dat je een volle jeep (6 personen) hebt. Vraag bijvoorbeeld rond in het hotel waar je verblijft en boek vervolgens gezamenlijk de jeep met gids.

safari in Sri Lanka

Meer reisinspiratie voor Sri Lanka:
➸ Het mooiste in het noorden van Sri Lanka
Backpacken in Sri Lanka: reisroute en tips
➸ De absolute hoogtepunten in Sri Lanka

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!