vaarvakantie Griekenland

Op vaarvakantie in Griekenland: 3 routes om te eilandhoppen

De Griekse eilanden staan bij veel zonaanbidders hoog op de bucketlist maar in plaats van een weekje zomervakantie op een van de eilanden, kan je ze natuurlijk ook combineren! De diverse eilandengroepen lenen zich bovendien perfect voor een vaarvakantie in Griekenland. Wind in de zeilen, zonnestralen op het dek en volop genieten van het mooiste dat Griekenland te bieden heeft. Wij tippen drie routes in de Cycladen, Sporaden en de Ionische Zee, die je in zo’n 2 weken kennis laten maken met enkele van de mooiste plekjes op de Griekse eilanden.

Op vaarvakantie in Griekenland

Veel van de Griekse eilanden zijn onderling verbonden met ferry’s en speciale veerdiensten voor het hoogseizoen. Dit vormt een mooie manier om meer dan één eiland te bezoeken tijdens je vakantie, maar je bent wel beperkt in je mogelijkheden en komt vaak alleen op de plekken waar de massa is. Houd je van varen, dan is een vaarvakantie in Griekenland een veel leukere én vrije manier om de eilanden te ontdekken. Kies voor een zeilboot huren in Griekenland met je beste vrienden of familie (of misschien wil je toch liever een luxe catamaran?) en zet koers naar jouw favoriete eilandengroep. Huren doe je bijvoorbeeld bij het verhuurplatform Click&Boat, waar je zowel boten mét als zonder schipper kunt huren voor je vaarvakantie in Griekenland. Geen probleem dus als je zelf geen vaarbewijs hebt maar wel die droomreis wilt maken!

vaarvakantie Griekenland

De Cycladen: Paros, Naxos en Santorini

Santorini is een eiland dat voor veel mensen tot de verbeelding spreekt, met witgekalkte huisjes en een azuurblauwe zee. Het populaire eiland behoort tot de Cycladen en binnen die eilandengroep kan je nog veel meer mooie eilanden bezoeken. Wij raden aan om Santorini te combineren met de noordelijker gelegen en minder drukke eilanden Paros en Naxos. Met name Paros is een echte aanrader, met als hoogtepunten de dorpen Lefkes en Naoussa, die beide veelvuldig genoemd worden als mooiste steden van de Cycladen. De Cycladen omvatten nog veel meer eilanden, maar als je beperkt de tijd hebt (1 tot 2 weken) dan vormen deze drie eilanden een mooie route voor een gevarieerde en comfortabele vaarvakantie in Griekenland waarbij je veel kunt zien zonder te moeten haasten.

♡ Lees ook: eilandhoppen in de Cycladen

De Sporaden: Skiathos, Skopelos en Alonissos

Een minder bekende eilandengroep is de Sporaden: gevormd door vier eilanden dicht bij de oostkust van het Griekse vastenland. Naast de nabijgelegen eilanden Skiathos, Skopelos en Alonissos, behoort ook Skyros tot de Sporaden. Vanwege de afwijkende ligging, een stuk ten zuiden van de overige eilanden, is dit eiland eigenlijk alleen aan te raden tijdens een vaarvakantie in Griekenland van meer dan 2 weken. Skiathos is het populairste eiland van de vier en een mooi beginpunt van de reis. Het naastgelegen Skopelos heeft een enorme boost in toerisme ondergaan na de film Mamma Mia, die hier werd opgenomen. Dit neemt gelukkig niet weg dat het een prachtig eiland is dat bekend staat om de spectaculaire landschappen met mooie zandbaaitjes, grillige kustlijnen en groene binnenlanden. Voor de rustzoekers is Alonissos een ideale afsluiter; op dit eiland is het toerisme het minst ontwikkeld en is de natuur nog een stuk ongerepter.

vaarvakantie Griekenland

Eilandhoppen in de Ionische Zee

Aan de andere kant van het Griekse vastenland ligt nog een prachtige eilandengroep, te midden van de Ionische Zee. Een mooi startpunt om te eilandhoppen is Lefkas, dat verbonden is met het vasteland door middel van een brug. Vanwege de centrale ligging kan je hier vandaan koers zetten naar het noorden, voor een bezoek aan Anti Paxi, Paxi en het grotere Corfu, of naar het zuiden, richting onder andere Ithaka, Kefalonia en het bijzonder mooie Zakynthos. Eigenlijk maakt het niet uit welke van de twee kanten je besluit op te varen, want alle eilanden in dit gebied zijn prachtig. Bovendien is het vaarwater hier erg rustig en zijn de afstanden tussen de eilanden relatief klein. Dit zorgt ervoor dat de Ionische Zee een ideaal gebied is voor wie voor het eerst een vaarvakantie in Griekenland onderneemt!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!