Op vakantie in Griekenland: wat is de situatie?

We kijken naar de invloed van je reis op deze populaire vakantiebestemming

We zijn als Nederlanders verliefd geworden op Griekenland. Op de prachtige eilanden, de gastvrijheid van haar bewoners en het heerlijke eten. Maar wie het nieuws een beetje heeft gevolgd weet dat het land de laatste tijd om een heel andere reden in de belangstelling staat. De economische toestand in het land heeft zijn dieptepunt bereikt en Griekenland balanceert op het randje van een Grexit. Blijven ze in de Eurozone of niet is de hamvraag van de afgelopen weken. En dat zo vlak voor de zomervakantie waarin geheid een hoop toeristen weer afreizen naar het land. We kunnen ons dan ook voorstellen dat er heel wat vragen bij je opkomen als je een vakantie in Griekenland op de planning hebt staan. Wat is de huidige situatie en welke invloed heeft die op je vakantie? We zochten het voor je uit!

vakantie in Griekenland

De pinautomaten zijn nog steeds gevuld, benzine komt nog uit de pompen en de supermarkten hebben nog genoeg voorraden

Geen pinlimiet voor toeristen

Als we alle grote reisorganisaties moeten geloven hoeven we ons nergens zorgen om te maken. De pinautomaten zijn nog steeds gevuld, benzine komt nog uit de pompen en de supermarkten hebben nog genoeg voorraden. Voor de Grieken geldt een limiet van zestig Euro per dag dat ze mogen pinnen maar voor toeristen is een uitzondering gemaakt. Zij mogen het daglimiet pinnen dat hun eigen bank hanteert. Wel worden bij sommige gelegenheden creditcards geweigerd. De organisaties adviseren dan ook om genoeg contant geld mee te nemen voor je verblijf omdat de situatie van dag tot dag bekeken moet worden. Heb je je vakantie in Griekenland geboekt via een organisatie, dan kan je via je reisleider de situatie checken en kijken welke maatregelen er worden getroffen. Bij Corendon kun je bijvoorbeeld eenmalig 250 Euro contant geld ophalen bij de reisleiding als je eigen geld op is en er niks meer uit de automaten komt.

Situatie op de Griekse eilanden

De populairste bestemmingen voor een vakantie in Griekenland zijn de eilanden. Volgens de directeur van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisorganisaties, Frank Oostdam, hoef je je je geen zorgen te maken als je daar naar toe gaat deze zomer. In een artikel op telegraaf.nl zegt hij dat je op de Griekse eilanden amper iets merkt van de financiële crisis waarin het land zich op dit moment bevindt. Dat is ook zo volgens Kim Witkam. Zij zit momenteel op het Griekse eiland Kos en vertelt dat je er eigenlijk weinig van merkt. De bevolking doet zijn best om het de toeristen naar hun zin te maken en de sfeer is gezellig. Maar ook op de eilanden wordt de berichtgeving over crisis op de voet gevolgd.

Balos1

Bye, bye Euro, hello Drachme?

Hoewel de Grieken in een referendum zelf nee stemden tegen nieuwe bezuinigingsmaatregelen vanuit de EU, gingen de Griekse regeringsleiders wel rond de tafel om zelf met een oplossing te komen voor het schuldenvraagstuk waar Griekenland mee kampt. De Europese ministers van Financiën zullen de Griekse voorstellen zaterdag 11 juli nog bespreken in de Eurogroep en zondag is er dan een topoverleg met de regeringsleider van alle 28 EU-landen. Op deze dag wordt er een definitief besluit genomen over het voorstel en weten we of Griekenland in de Eurozone blijft of niet. Het verlaten van de Eurozone zou veel gevolgen hebben voor de Grieken. Zonder de noodleningen kan de Griekse regering namelijk de salarissen van haar ambtenaren, pensioenen en uitkeringen niet meer betalen. Laat staan dat ze de enorme schuld nog terug kunnen betalen. Daarnaast komt er dan ook weer een nieuwe munt – misschien komt de Drachme terug – en de invoering hiervan is een enorme logistieke operatie.

Op de lange termijn zal alles iets goedkoper worden in Griekenland

Maar wat verandert er voor jou als reiziger als het land niet meer bij de Eurozone hoort? Eigenlijk gaan we dan weer terug in de tijd. In Griekenland zal je moeten gaan betalen met de nieuwe munt en dus moet er weer gewisseld gaan worden aan de grens. De nieuwe munt is sowieso minder waard dan de Euro en dus zal op de lange termijn alles iets goedkoper worden in Griekenland. Dit heeft overigens niet alleen te maken met de devaluatie. De Grieken zullen namelijk het geld van de toeristen hard nodig gaan hebben en als alles een beetje goedkoper is wordt een vakantie in Griekenland nog aantrekkelijker.

vakantie in Griekenland

Op naar de Griekse zon!

Ga je naar de eilanden, dan is de invloed van de huidige situatie dus tot een minimum beperkt. Op het vaste land kan dit anders zijn, met name in Athene vanwege demonstraties. Onrustig zal het voorlopig ook nog wel blijven, dus je doet er hoe dan ook verstandig aan om de situatie in de gaten te houden als je kiest voor een vakantie in Griekenland. Het zou zomaar eens kunnen dat vlak voor jouw vertrek de situatie weer anders is dan nu. Laat je goed informeren, dan hoeft je je geen zorgen te maken en kun je met een gerust hart je koffer inpakken en in het vliegtuig richting de Griekse zon stappen!

Reistips voor een vakantie in Griekenland

Staat je bestemming vast, dan geven we je graag de valreep nog wat tips mogen mee voor een vakantie in Griekenland! Ontdek bijvoorbeeld de rustige plekjes op het mooie Kreta of ga voor een actievere vakantie en maak een trekking over de imposante Olympus.

Foto’s: Dieter Weinelt, Maggie Meng (incl. header)

Geschreven door - Daisy Schalkens is student journalistiek. Met haar artikelen hoopt ze mensen enthousiast te maken om de wereld te gaan verkennen. Daar is ze zelf deze zomer mee begonnen tijdens haar reis naar Nepal en Australië.

Wat vind jij? Laat van je horen!