Op wereldreis: alles wat je moet weten over je gezondheid op reis
Ziek zijn op reis is de nachtmerrie van iedere reiziger. Welke maatregelen neem je?
Het liefst had ik de hele apotheek meegenomen op reis, maar achteraf bleek dat helemaal niet nodig te zijn. Een goede gezondheid op reis is ontzettend belangrijk, maar welke producten horen nou echt in je EHBO koffertje tijdens een wereldreis en welke zaken moet je op orde hebben voor vertrek?
Goed voorbereid op reis met betrekking tot je gezondheid is verstandig, want je wilt zoveel mogelijk van je kostbare tijd van het reizen genieten, toch? Na een wereldreis kunnen wij uit eigen ervaring delen welke producten en medicijnen echt onmisbaar zijn:
Koortsthermometer
Het zorgvuldig bijhouden van eventuele koorts is een must wanneer je ziek bent in het buitenland. Zeker met veel voorkomende reizigersziekten zoals Malaria is belangrijk om je temperatuur in de gaten te houden. De meeste drogisterijen verkopen handige thermometers die weinig plek in beslag nemen.
Betadine zalf en pleisters
Deze ga je absoluut nodig hebben, zo niet zelf, dan wel om anderen mee te helpen. Betadine zalf ontsmet beschadigde huid en brandwonden waardoor deze snel en zonder infecties helen. De pleisters kan je overal ter wereld krijgen, maar een kleine voorraad is handig, gewoon voor het geval dat.
O.R.S.
Oral Rehydration Salts kan je in zakjes of tabletvorm kopen. Bij veel vochtverlies zoals tijdens overgeven of diarree is het belangrijk dat je lichaam een goede vochtbalans behoud. Door de benodigde hoeveelheid glucose en mineralen helpt ORS het vochtgehalte in je lichaam op pijl te houden. Lees altijd goed de bijsluiter door, maar neem ze sowieso mee.
DEET
Er is veel discussie over het gebruik van DEET op reis. Zorg desondanks dat je een flesje of twee van het muggen werende spul meeneemt, omdat in veel landen weinig tot geen DEET verkrijgbaar is. Gematigd gebruik van DEET in combinatie van een slimme kledingkeuze (lange mouwen/broekspijpen) is wat ons betreft de beste optie. Als je DEET besluit te gebruiken, wees hier dan consequent in. Kom je in het buitenland zonder te zitten, dan kan je bij lokale apotheken vaak wel een variant krijgen, al zit hier vaak minder DEET in dan bij ons wordt voorgeschreven of is het van mindere kwaliteit. Check ook altijd goed de houdbaarheidsdatum!
(Digitale) informatie over medicijnen
Noteer goed welke persoonlijke medicijnen (bijv. Malariatabletten) je meeneemt en download eventueel de bijsluiter zodat je deze digitaal kan opslaan. Een goede inventarisering is belangrijk, zeker voor een lange termijn reis. Vergeet ook niet je gele boekje met vaccinaties!
De juiste verzekeringen
Investeer voor vertrek tijd in het uitzoeken welke reisverzekering hebt beste bij jouw reis past. Let er bij een wereldreis vooral op dat je verzekering voor de gehele lengte van je reis geldig is; sommige verzekeringen werken namelijk met een limiet op de lengte van je vakantie. Ook bijzondere activiteiten zoals duiken of wintersporten en het huren van een scooter of motor vallen niet altijd automatisch onder je verzekering. Andere informatie die handig is om vooraf te verzamelen is waar je eventueel claims kunt indienen wanneer dat nodig is. Denk aan geannuleerde vluchten, verloren bagage maar bijvoorbeeld ook een ongeval over de grens. Voor problemen met vluchten lees je alles over je rechten in dit artikel. Voor ongevallen is de website flyct.nl er eentje om te onthouden. Zij kunnen je in verschillende landen professionele hulp bieden als het gaat om een ongeval en je recht op een schadevergoeding. Hopelijk niet nodig, maar fijn om te weten wanneer je toch in zo’n situatie terecht komt!
Handig om te weten over je gezondheid op reis
Overal ter wereld kent men autoziekte en zijn de bekende pilletjes verkrijgbaar. Voor mij werkte de ziektepillen uit Laos zelfs beter dan de Nederlandse variant! Goed voor schommelige bussen, wilde zeeën en alles wat je nog meer misselijk kan maken. Bovendien gebruiken veel locals in Azië neusinhalers met menthol tegen de misselijkheid. Proberen kan geen kwaad, toch?
Draag je lenzen? Dan is het verstandig om genoeg setjes mee te nemen. Vergeten of verloren? Geen nood! Noteer thuis goed welke sterkte(s) jij hebt zodat je hiermee op reis naar een opticien kan. Je krijgt – in de meeste gevallen – net zulke goede lenzen als die van je eigen opticien. Lenzenvloeistof is overal verkrijgbaar. Ga je naar de rimboe of jungle, misschien is een bril meenemen dan geen overbodige luxe.
Wacht niet te lang met een arts raadplegen wanneer je koorts hebt. Vertrouw je de beoordeling van een arts in het buitenland niet? Vaak kan je vanuit je aanvullende reisverzekering een arts in Nederland benaderen voor eventuele vragen of advies.Ontzettend veel medicijnen en middeltjes zijn in andere landen verkrijgbaar. Soms weten locals betere medicijnen of manieren ten goede van je gezondheid bij ziekte. Vraag daarom altijd hoe zij daarmee omgaan en of zij tips hebben. Wees kritisch en ga af op je gevoel, maar sta open voor de lokale kennis.