Op wereldreis: je route uitstippelen
Tijd om de bucketlist er bij te pakken!
Je hebt besloten je droom te vervullen. Je gaat op wereldreis. Maar, waar moet je in hemelsnaam beginnen? Een goed begin is het halve werk en daarom helpen Alex en Maartje je in deze rubriek op weg. De eerste stap: de wereldreis route bepalen! Zorg ervoor dat je hier voldoende tijd voor neemt, dit zal je zeker ten goede komen tijdens je reis. Ondertussen kan je ook even wennen aan het idee dat je echt de wereld gaat verkennen. Laar de voorpret maar beginnen!
Verdiep
Lees reisbladen, bekijk (oude) afleveringen van reisprogramma’s, struin het internet af. Kortom, doe alles om zoveel mogelijk informatie maar vooral inspiratie op te doen. De jaarlijkse vakantiebeurs in januari is bijvoorbeeld een leuk uitje om veel informatie te verzamelen en je horizon te verbreden. Abonneer je op nieuwsbrieven, bezoek regelmatig websites van en doe zoveel mogelijk inspiratie op waarmee jij je wereldreis route kan gaan samenstellen.
Maak een verlanglijstje
Schrijf de landen, regio’s of bezienswaardigheden op die je altijd al hebt willen zien en zet deze op (geografische) volgorde bij elkaar. Ga je samen met je partner, beste vriendin of broer op reis? Zorg dat je allebei een lijstje opstelt en deze met elkaar vergelijkt. Waar liggen de overeenkomsten en verschillen? En wat is een echte must-see?
Hou rekening met klimaten
Bedenk goed wat voor een soort reis je wilt maken. Wil je per se orang oetans zien op Borneo en het prachtige landschap in Canada, dan is het waarschijnlijk nodig om zomer- en winterkleding mee te nemen. Dit heeft natuurlijk invloed op je paklijst. Wil je het koude weer graag ontwijken, dan zal je je route hierop aan moeten passen.
Budgeteer
Een land als Canada is aanzienlijk prijziger dan bijvoorbeeld Laos of Peru. In sommige landen zullen je uitgaven dus ook hoger zijn dan in anderen. Probeer hierin een gebalanceerde afweging te maken. Je zult namelijk sneller door je geld heen gaan als je alleen de Verenigde Staten, Australië en Europese landen bezoekt. Combineer enkele ‘dure’ landen daarom bijvoorbeeld met een aantal Aziatische landen. Probeer verder de landen waar je veel geld voor nodig hebt aan het begin van je reis te plannen. Dit voorkomt stress en een portemonnee die plotseling leeg is!
Bestudeer seizoenen
Kijk per land of regio goed wat de ideale periode is om te reizen want je wilt bijvoorbeeld niet tijdens het orkaanseizoen op de Filippijnen zitten. Een handig hulpmiddel hiervoor is: ‘Reisplanner beste reistijden’ uitgebracht door Columbus Magazine. Hierin staat duidelijk weergegeven wat de gunstigste maanden zijn per land en regio. Deze informatie is ook te vinden via de boeken en de website van Lonely Planet. Maak voor jezelf hiervan een overzicht per maand om dit overzichtelijk te houden. Bedenk ook goed dat reizen in hoogseizoenen invloed heeft op je budget en flexibiliteit.
Verbind
Wanneer je (samen) hebt besloten welke landen en regio’s het worden, is het handig om deze aan te geven op een wereldkaart. Bekijk tussen welke plaatsen je eventueel wil vliegen en geef deze aan met een streep of lijn. Het is altijd het voordeligst om te vliegen in één richting. Kies ervoor om je wereldreis route te beginnen in ofwel het oosten of het westen. Ook voor het boeken van een Round The World ticket is dit het beste. Het is niet erg (zeker in het begin) als je route een aantal keer veranderd, je kunt hier gerust mee spelen. Heb je moeilijkheden met het bepalen van een logische wereldreis route? Dan kan je altijd advies vragen bij organisaties zoals Kilroy of Joho.
Valkuilen in de wereldreis route
Let bij deze eerste stap van je voorbereiding ook op een aantal valkuilen. Prop vooral niet teveel in één wereldreis. Probeer echt tijd te nemen voor landen en regio’s. Je leert hierdoor culturen beter kennen en het is gunstiger voor je budget. Bovendien is niets vervelender dan tijdnood tijdens reizen. Laat je daarnaast niet ontmoedigen door vooroordelen en het beeld dat andere mensen van een bepaalde land hebben.
Veel mensen zien Mexico als gevaarlijk, maar zijn er zelf nooit geweest. Wees objectief en reëel. Aanslagen en terreur dreigen zijn een serieuze zaak, maar slechte imago’s kunnen (soms) onterecht zijn. En ten slotte: probeer niet alles zelf te willen bedenken. Er zijn zoveel verschillende voorbeeldroutes op internet te vinden die als hulpmiddel kunnen dienen. Gebruik ook je eigen creativiteit, maar laat je vooral inspireren door routes die anderen al hebben afgelegd!
Ik heb vaker al een bepaalde route in mijn hoofd gehad en toch verandert er inderdaad altijd wel iets. Leuk om dit artikel te lezen.
Hoi Daphne,
Dank je wel! Ja, plannen wijzigen bij ons ook nogal… zeker ook tijdens het reizen. Zoveel mooie plekken en landen!