stedentrip bestemmingen

5 opkomende stedentrip bestemmingen in Europa

De kleine broertjes van toeristische giganten

Parijs, Londen, Venetië, Barcelona: de geijkte toeristenmagneten van Europa kent iedereen. Waar kun je de ellebogen van filmende Aziaten nog enigszins ontwijken? De afgelopen tijd viel ons oog op een aantal steden die hun opmars aan het maken zijn. Ze hebben alles in huis voor een geslaagde stedentrip maar zijn om wat voor reden dan ook nog niet ontdekt door de massa. Hier zijn ze; vijf stedentrip bestemmingen die op de bucketlist horen!

Lyon, Frankrijk

“Avant, avant, Lion le Melhor” luidt de leus van deze stad, oftewel: “Vooruit, vooruit, Lyon is de beste”. Last van een calimerocomplex ten opzichte van grote broer Parijs heeft de zuidoost Franse stad duidelijk niet. Dat hoeft ook niet, want Lyon heeft een prachtige ligging en dito uitstraling. Het middeleeuwse gedeelte Vieux Lyon staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Na een wandeling langs de oevers en talloze bruggen over de Rhône, kun je jezelf belonen met kaasjes en charcuterie bij Comme chez Mathilde. Bezoek het foodie paradijs Les Halles de Lyon Paul Bocuse om je culinaire ervaring in dit Franse pareltje compleet te maken.

stedentrip bestemmingen

Minsk, Wit-Rusland

Deze relatief onbekende stad ligt op slechts 2,5 uur vliegen van Nederland, maar toch verschijnt de Wit-Russische hoofdstad in weinig reisgidsen. Wellicht worden toeristen afgeschrikt door het feit dat Wit-Rusland nog steeds een dictatuur is – president Loekasjenko duldt geen oppositie in het parlement. Minsk laat zien dat het ooit een stad in de Sovjetunie was. Vergaap je aan de brede boulevards, mooi-lelijke hoogbouw en het patserige Onafhankelijkheidsplein dat het uiterlijke vertoon van de sovjets perfect samenvat. Lenin kijkt ernaar vanaf zijn sokkel. De architectuur is verrassend divers, met prachtige barokkerken, moderne winkelcentra en de bizar gecreëerde Nationale Bibliotheek, inclusief uitkijkplatform.

stedentrip bestemmingen

Bilbao, Spanje

Tussen de fraaie heuvels van Baskenland heeft het sterke anti-Spaanse sentiment langzaamaan plaatsgemaakt voor moderne kunst en interessante bezienswaardigheden. De publiekstrekker Museo Guggenheim de Bilbao heeft veel toeristen naar de stad gelokt, maar Bilbao blijft qua bezoekersaantallen nog ver achter bij Madrid en Barcelona. Guggenheim heeft ruim 10.000 vierkante meter aan tentoonstellingsruimte. Als je geen zin hebt om naar binnen te gaan; ook de buitenkant is spectaculair vormgegeven, en er zijn enkele grote kunstwerken te bewonderen. De combinatie van moderne en oude gebouwen, eten (Baskenland heeft zijn eigen heerlijke tapas, pintxos) en de mooie heuvels met wandelmogelijkheden, maken van Bilbao een uitstekend alternatief voor drukkere steden in Spanje.

stedentrip bestemmingen

Hamburg, Duitsland

De strategische ligging aan het water heeft Hamburg een rijk handelsverleden opgeleverd. Mocht je geïnteresseerd zijn in die historie, dan is een bezoek aan het Internationales Maritimes Museum een aanrader. Dat Hamburg bestaat bij de gratie van scheepvaart, vis en water wordt zeker duidelijk op de Fischmarkt in de wijk St. Pauli. Deze markt bestaat al sinds 1703, en de kooplui prijzen hun lekkerste vis schreeuwend aan. In een indrukwekkende atmosfeer kun je bij Café Paris de lekkerste Franse gerechten eten. Neem om de hoek een kijkje bij het prachtige raadhuis, dat straalt als het middelpunt van de binnenstad.

stedentrip bestemmingen

Verona, Italië

Vergeet het Colosseum in Rome; Verona heeft zijn eigen, minder druk bezochte amfitheater Arena. Het prachtig onderhouden bouwwerk uit de eerste eeuw na Christus is het op twee na grootste amfitheater ter wereld, en op zichzelf al een goede reden om even in Verona te kijken. De oude binnenstad is veel authentieker dan het enorm toeristische Venetië, dat slechts honderd kilometer verderop ligt. Romeo en Juliet speelde zich af in Verona; het huis van de vrouw die aan Shakespeare’s tragedie is gekoppeld, wordt drukker bezocht dan een gemiddeld bedevaartsoord. De magnetische werking van het lullige balkonnetje zorgt ervoor dat je meer ruimte voor jezelf hebt en echt kunt genieten van wat Verona zo mooi maakt; stokoude bruggen en de typische okergele huizen en oranje daken. Het blijft tenslotte Bella Italia.

stedentrip bestemmingen

Meer verrassende stedentrip bestemmingen

Wat een schat aan steden hebben we toch in Europa! Dit lijstje kan dan ook nog veel en veel langer zijn. Meer inspiratie op doen voor leuke stedentrip bestemmingen? Neem een kijkje op onze citytrip pagina. Je vindt er reportages, tips en handige adresjes voor steden als Rabat, Mechelen, Dubai, Cesky Krumlov, Luxemburg en nog veel meer originele stedentrip bestemmingen!

Foto’s: Carlos de Paz/Dennis Jarvis, Novocortex, Paul Chaloner, Rami Tarawneh/Bruce Harlick, Kevin Poh/Bruno Cordioli

Geschreven door - Huub snuift graag sfeer en schrijft ook zo. Zijn fotocamera is reisgezelschap numero één. Ziet schrijven als een primaire levensbehoefte. Hij komt graag op plekken waar de geschiedenis op straat ligt.

Wat vind jij? Laat van je horen!