festivals in Spanje

Opmerkelijke festivals in Spanje in juni

Vreemde feestjes zijn er in Spanje genoeg. Wat dacht je van baby jumping, springen door vuur en wijngevechten?

Het festival seizoen staat weer voor de deur, niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten. En voor leuke feestjes zit je in Spanje helemaal goed. Over het voedselgevecht van La Tomatina horen we jaarlijks genoeg, maar er zijn nog veel meer bizarre festivals in Spanje die een bezoekje waard zijn. Wie bovendien de luxe heeft om de overvolle vakantiemaanden juli en augustus te vermijden, kan er in het voorjaar zijn hart ophalen met talloze festivals en evenementen. Een ijskoude cerveza, een handjevol heerlijke tapas en vieren maar!

Vreemde festivals in Spanje

In juli en augustus rijzen de temperaturen in Spanje de pan uit en zal je in de steden voornamelijk oververhitte toeristen aantreffen. De locals zoeken rond deze tijd de verkoeling op van de kust en de campos. Juni daarentegen is ideaal: de temperatuur is warm maar houdbaar, de zomerstemming zit er al goed in en je struikelt deze maand over de leuke feestjes. Combineer een festival met een stedentrip of kies voor een auto huren in Spanje en maak er een festival roadtripje van! We zetten de meest opvallende festivals in Spanje in de maand juni voor je op een rijtje:

festivals in Spanje

El Colacho

Aan religieuze feesten en bijgelovige ceremonies in Spanje geen gebrek. Een van de meest bizarre maar ook leukste festivals in Spanje is El Colacho. Het festival wordt in verschillende Spaanse steden gevierd (dit jaar op 7 juni) en draait om het verjagen van boze geesten bij baby’s. Hoe dat in z’n werk gaat? Mannen verkleden zich deze dag in duivelskostuums en springen over een matras vol baby’s heen. Dit ritueel heeft daarom ook wel de toepasselijke bijnaam ‘Baby jumping’ gekregen. Het is overigens niet bekend dat er ooit een baby gewond is geraakt, onder de springende mannen daarentegen komen regelmatig blessures voor!

festivals in Spanje

La noche de San Juan

Op 23 juni staat Valencia in het teken van La noche de San Juan. Officieel wordt op deze dag de zomer equinox gevierd: de datum waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat en de lengte van de dag en nacht precies gelijk zijn. In praktijk betekent dit festival vooral heel veel gezelligheid, met grootse vreugdevuren en BBQ’s op het strand, uiteraard met de nodige drankjes. Traditie is om ’s avonds over het vreugdevuur te springen en daarbij een wens te doen. Niet geheel ongevaarlijk! De gezelligheid duurt meestal tot in de vroege uurtjes en vindt naast Valencia ook plaats in Alicante.

festivals in Spanje

Haro wijnfestival

In delen van Spanje worden heerlijke wijnen geproduceerd en de oogst wordt op veel plaatsen in het land dan ook groots gevierd. Een van deze grootste festivals in Spanje is het Haro wijnfestival op 29 juni in het stadje Haro in de Rioja regio. Nog een reden waarom een auto huren in Spanje een goed idee is, want deze wijnstreek in het noorden van het land leent zich perfect voor een zonnige roadtrip langs de eindeloze wijnranken en karakteristieke dorpen.

Zorg dat je tijdens zo’n trip al op 28 juni, dus een dag voor het festival, aankomt in Haro. Dan barst het straatfeest La Batalla de Vino los; indrukwekkende wijngevechten waarbij je echt niet droog blijft. De volgende dag beklimt de lokale bevolking een nabijgelegen berg en beginnen de wijngevechten met de Rioja wijn met emmers, waterpistolen en alles wat ze maar te pakken kunnen krijgen. Hoe meer, hoe beter! Het gevecht verplaatst zich daarna weer van de berg naar het stadje waar de gezelligheid de rest van de dag verder voortgezet wordt.

Meer reisinspiratie voor Spanje

Reis je in juni af naar Spanje dan is het een aanrader om je vakantie te combineren met een van deze opmerkelijke festivals. Zo is een bezoek aan Valencia heel goed te combineren met een stedentrip Madrid en leent het festival in de mooie Rioja regio zich perfect voor een roadtrip waarbij je vliegt op Barcelona.

Celeste Bombin/Jtspotau, Contando EstrelasBigSus,

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!