10 x opmerkelijke vervoermiddelen op reis

Kies je voor de chapa, de jeepney, tricycle of toch voor een buitengewone taxirit?

Wanneer je naar het buitenland reist ontkom je er niet aan om gebruik te maken van lokaal transport. Je komt heel wat bizarre vervoermiddelen op reis tegen, vaak waarvan je het bestaan niet eens had kunnen raden. Ze zijn spannend, soms een tikkeltje gevaarlijk maar zorgen altijd voor een bijzondere rit. Wij zetten er tien voor je op een rijtje.

1. Tricycle

Misschien wel de allerleukste: deze snorfiets met aaneen gelast zijspan en overkapping vind je overal terug in de Filipijnen. Ideaal voor korte stukjes op soms smalle wegen. Net als de tuk-tuk weet ook de tricycle vaak om het drukke verkeer heen te rijden.

vervoermiddelen op reis

2. Taxi´s

Klinkt niet direct spannend maar behoortkan wel degelijk tot de meer bijzondere vervoermiddelen op reis behoren! In sommige landen zoals Myanmar of Bolivia zijn taxi´s namelijk erg bijzonder. In deze landen kan iedereen taxichauffeur zijn en dat doe je gewoon met je eigen auto. Koop een “taxi” sticker in de supermarkt, plak hem op je voorruit en je hebt een… taxi. Verwacht geen mooie of luxe auto´s, geen autogordels en kijk niet raar op wanneer het dashboard nog rechts zit terwijl het stuur er uit is gemonteerd en naar links is verplaatst. Ritjes met deze bijzondere taxi´s zijn altijd een belevenis.

3. Jeepney

Terug naar de Filipijnen, waar je naast de Tricycles ook Jeepneys voorbij ziet razen. Na de tweede wereldoorlog heeft het Amerikaanse leger vele jeeps achtergelaten in de Filipijnen. De Filipino´s hebben voor dit overschot aan jeeps een slimme oplossing bedacht. De leger jeeps werden omgebouwd tot kleurrijke vervoermiddelen die tegenwoordig als “jeepney´s” rond rijden. Ze zijn open aan de zijkant en hebben aan weerszijde houten bankjes. Met luid getoeter en een rokende motor rijden de jeepney´s kriskras door de straten. Niet te missen!

vervoermiddelen op reis

4. Chinese treinen

Omdat de afstanden in China zo immens groot zijn is er een goed spoornetwerk aangelegd. De treinritten in China zijn wel nét even anders dan een treinritje met de NS, dus onze tips voor treinreizen in China kunnen best van pas komen. In Chinese treinen zijn verschillende klasses en die gaan van zitten op de grond tot een eigen bed. In het minst luxe gedeelte wordt iedere centimeter benut.

Zo liggen mensen te slapen in het gangpad of op de wasbak en moet je over mensen heenstappen of ze wakker maken om het toilet te kunnen gebruiken. De conducteur vermaakt je daarnaast graag met zijn goocheltrucs nadat de kaartjes zijn gecontroleerd. In het slaapgedeelte zijn meestal zes bedden per compartiment. Overdag zit iedereen op de onderste bedden, dus is deze van jou, dan zul je moeten wachten met slapen tot je coupé genoten hun eigen bed opzoeken.

5. Tuk-tuk

Wanneer je naar Azië reist kun je er onmogelijk omheen: De tuk-tuk bepaalt in veel landen het straatbeeld. Deze scooters met achterspan zitten vaak verrassend comfortabel en zien er kleurrijk uit. Ideaal om snel van A naar B te reizen aangezien ze zich vaak luid claxonered langs het drukke verkeer heen weten te manoeuvreren. Kijk wel uit met zandweggetjes: een sjaal om voor je mond te houden is dan niet overbodig.

vervoermiddelen op reis

6. Ferrobus

Wat doe je wanneer je een treinspoor hebt maar geen trein en wel wat oude busjes? Simpel: Haal de wielen onder de bus vandaan en monteer het onderstel van een trein onder de bus. Deze bijzondere Ferrobus rijd in Bolivia tussen Sucre en Potosí. Een van de redenen dat deze lijn is aangelegd is om langs dorpjes te reizen waar geen ander vervoer mogelijk is. Een bijzondere route én zeker een van de meest bijzondere vervoermiddelen op reis.

7. Lokale bussen

Ook bij bussen denk je wellicht niet meteen aan een spectaculaire rit. Maar houd je vast voor de lokale bussen in bijvoorbeeld Zuid Amerika of Azië. In Azië is het normaal dat bussen vol worden gepropt met de meest uiteenlopende goederen en men vervolgens krukjes neerzet in het gangpad om meer zitruimte te creëren. Ramen zitten vaak met ducttape aan elkaar vast geplakt en veiligheidsregels lijken niet te bestaan.

In Zuid Amerika kun je deze praktijken ook verwachten maar daarnaast zijn er vaak ook busmaatschappijen die luxer zijn dan sommige luchtvaartmaatschappijen. Zo moet je bijvoorbeeld je bagage wegen en inchecken. Ook zijn de stoelen soms zo luxe dat vliegtuigstoelen in het niets vallen. Bij bepaalde maatschappijen krijg je zelfs eten en drinken aan boord en worden er films gedraaid.

8. Longtail boot

Vooral in Zuid Oost Azië zie je vaak bijzondere lange houten boten. Deze zogenaamde longtail boten worden meestal gebruikt om te gaan vissen of om mensen te vervoeren. Sommige boten zie je met evenwichtsbalken aan de zijkant om op zee te kunnen varen, andere zijn heel lang en smal met alleen wat houten zitjes. Een ding hebben ze allemaal gemeen. De kleuren en versieringen van deze longtail boten maken het misschien wel een van de allermooiste vervoermiddelen ter wereld.

vervoermiddelen op reis

9. Chapa

De chapa´s in Mozambique zien er op het eerste gezicht uit als witte mini busjes. Aangezien er gemiddeld maar vier bankjes of een paar stoelen in zitten verwacht je dat er maar weinig passagiers mee kunnen reizen. Niets is minder waar. In een chapa gaan rustig 28 personen en een paar dieren naar binnen. De bagage wordt op het dak gebonden. Kijk niet raar op wanneer ook mensen op het dak mee reizen of aan de buitenkant gaan hangen. Een chapa is nooit vol.

10. Trans Mongolië Express

Met de trein dwars door Siberië, vervolgens de grens over naar Mongolië en eindbestemming Beijing. Met de Trans Mongolië Express is het mogelijk om binnen zes en een halve dag door drie landen te reizen. Je reist dwars door verschillende tijdzones en klimaten. Van uitgestrekte berkenbossen in Siberië tot de Gobi woestijn in Mongolië. Wist je dat op de grens tussen Mongolië en China het onderstel van de trein wordt gewisseld omdat het spoor in China anders is dan dat in Mongolië? Precies, best bijzonder.

Meer opmerkelijke vervoermiddelen op reis

Niet in het rijtje, maar zeker wel onder de memorabele vervoermiddelen op reis: de Chickenbus in Guatamala! In deze gepimpte schoolbussen heb je gegarandeerd een onvergetelijke rit tussen de locals!

Foto’s: Roberto Verzo, Jeff Jacinto, M Louis, Praveen

Geschreven door - Freke heeft het reisvirus goed te pakken. Met meer dan dertig landen op de teller doet ze verslag uit alle hoeken van de wereld. Het liefst laat ze zich op reis leiden door lokale invloeden.

One thought on “10 x opmerkelijke vervoermiddelen op reis”

  1. Leuk overzicht. Niet zo spectaculair van buiten (ze vallen gewoon onder de categorie touringcars) maar van binnen wel met dubbeldeks ligstoelen: Vietnamese bussen voor langere afstanden (meestal wel met wifi). Zit/ligt best goed.

Wat vind jij? Laat van je horen!