De meest opmerkelijke Oud en Nieuw tradities wereldwijdVan servies kapotgooien op de stoep van de buren tot massaal zoenen in Venetië

In Nederland luiden de meeste mensen het nieuwe jaar in met veel oliebollen, champagne en vuurwerk. Niet zo heel spannend, maar dat is in sommige landen wel anders. Wist je bijvoorbeeld dat men in Rusland met een kerstboom in de hand in een ijskoude rivier springt, de Grieken een ui aan de deur hangen en het in Denemarken gebruikelijk is om een bord kapot te gooien bij de voordeur van je buren? Weet jij al waar je dit jaar NYE gaat doorbrengen? Tijd om even te checken wat de Oud en Nieuw tradities ter plaatse zijn!

Bizarre Oud en Nieuw tradities

Overal ter wereld hebben mensen verschillende gebruiken die geluk zouden moeten brengen in het nieuwe jaar. Op het platteland van Roemenië verkleedt de bevolking zich in berenkostuums en gaan ze zo dansend de huizen langs om het kwaad te verjagen. En in Turkije brengt het geluk om rond middernacht wat zout voor je voordeur te strooien. In Singapore schrijven mensen hun wensen op opblaasbare witte ballen die ze laten drijven op de Singapore River. Met de skyline van Singapore op de achtergrond ziet dit er vooral ’s avonds heel bijzonder uit.

Oud en Nieuw tradities

Eén van de meest opmerkelijke Oud en Nieuw tradities komt uit Denemarken. Daar is het helemaal niet zo gek om op 31 december servieswerk kapot te gooien voor of tegen het huis van je buren. Hoe meer scherven je op je deurmat vindt, hoe meer geluk je zal hebben in het nieuwe jaar. Ook in Nieuw-Zeeland gebruiken ze keukengerei om het begin van het jaar te vieren. Ze maken niks kapot maar slaan om middernacht potten en pannen tegen elkaar. Sommige mensen geloven dat dit duistere geesten wegjaagt.

Vier jij Oud en Nieuw in Spanje dit jaar? Haal dan druiven in huis! In Spanje is het namelijk gebruikelijk om bij middennacht op elke klokslag een druif te eten (moeilijker dan je denkt!). Deze en meer tradities vind je op de website van vakantiehuizen zoekmachine HomeToGo. Zij zochten van 16 Europese steden precies uit wat er op 31 december gebeurt, inclusief praktische informatie zoals waar je het beste zicht hebt op het vuurwerk en wat de kosten van een verblijf rond Oud en Nieuw zijn.

Zoenen in Venetië

Hoe kan het ook anders dat in één van de meest romantische steden van Europa duizenden mensen op oudejaarsavond bij elkaar komen om het wereldrecord zoenen te breken. In Venetië wordt sinds 2008 op het Piazza San Marco met Oud & Nieuw één van de grootste evenementen van het jaar in de stad gehouden. Er zijn optredens, er is vuurwerk en om twaalf uur is hét moment aangebroken: alle duizenden aanwezigen zoenen hun geliefde om middernacht. Elk jaar komen er meer mensen naar het St. Marks plein om mee te doen aan wat ongetwijfeld een van de meest romantische Oud en Nieuw tradities moet zijn.

Oud en Nieuw tradities

Een ijskoude nieuwjaarduik

Duizenden mensen komen op 1 januari naar Scheveningen voor een frisse duik om het jaar te beginnen. Niet alleen in Nederland is de nieuwjaarsduik een begrip. In Vancouver stamt deze traditie al uit 1920 en wordt dit jaar al voor de 95e keer de Polar Bear Swim gehouden. In Siberië gaan ze nog net een stapje verder. Bij ijskoude temperaturen ver onder het vriespunt plaatsen professionele duikers een kerstboom in een bevroren rivier. Vorig jaar werd in de Lena Rivier in de Repbuliek Sakha op 3,5 meter diepte een versierde kerstboom gelegd. De buitentemperatuur was rond de -45 graden. Onder de dikke laag ijs was het rivierwater ook niet warmer dan een graad of twee. Brr..

Foto’s: William Cho, Robert Montgomery.

Geschreven door - Willeke is studente journalistiek en gek op reizen. Ze verloor haar hart aan Amerika tijdens een geweldig uitwisselingsjaar maar wil de rest van de wereld ook ontdekken. Het liefst reist ze zo vaak mogelijk.

2 thoughts on “De meest opmerkelijke Oud en Nieuw tradities wereldwijd

”

  1. Wij gaan dit jaar oud en nieuw in Denemarken vieren! We nemen oud service goed mee om mee te doen aan de traditie om het bij de buren op de stoep te gooien.

Wat vind jij? Laat van je horen!