Oud en Nieuw vieren op de mooiste feestjes over de grens

Steeds meer mensen laten de oliebollen staan en vieren NYE in het buitenland. Waar moet je zijn voor de beste feestjes?

Tijdens oud en nieuw geniet ik van de Hollandse oliebollen en het aftellen van de laatste seconden voor de televisie met vrienden en familie. Toch zou het vieren van New Year’s Eve over de grens beslist op je bucket list moeten staan! In grote steden worden geweldige nieuwjaarsfeesten gegeven en de meest spectaculaire vuurwerkshow die ik ooit heb gezien was in Stockholm. Wil je er met de feestdagen tussenuit en het nieuwe jaar ergens anders dan in Nederland inluiden? Dan helpen wij je graag op weg!

Berlijn

Een van de hipste steden om het oude jaar feestelijk af te sluiten is Berlijn. Tijdens de jaarwisseling staan er mensen van over de hele wereld bij de Brandenburger Tor. Na het aftellen en het vuurwerkspektakel zijn er hier de hele nacht optredens van dj’s en ook allerlei clubs bieden entreekaarten aan. En het feesten tot in de vroege uurtjes hoeft niet per se veel te kosten, want bij sommige clubs ben je al binnen voor een tientje!

Oud en Nieuw vieren

Parijs

Ook Parijs behoort tot de favoriete steden om het nieuwe jaar in te luiden. In de bekende winkelstraat Champs Elysee telt iedereen af tot het nieuwe jaar en vanaf de heuvel bij de Sacre Coeur heb je een prachtig uitzicht over de stad. Neem een dekentje, een fles champagne en een paar bekertjes mee voor een romantische afsluiting van het jaar met je geliefde. Het openbaar vervoer is tijdens oud en nieuw gratis, hoewel je wel rekening moet houden met volgepropte metro’s. Een andere bijzondere plek om het te vieren is Disneyland Parijs. Het park is prachtig versierd en de vuurwerkshow boven het sprookjeskasteel is magisch.

Sydney

Terwijl Holland nog bezig is met alle voorbereidingen zijn de beelden van het vuurwerk boven de Sydney Harbour Bridge en het operagebouw ’s middags al te zien vanwege het tijdverschil. En niemand zal ontkennen dat het er in Sydney spectaculair uitziet. Het is inmiddels een soort traditie om met je picknickkleed naar de Botanic Garden te gaan. Overdag met wat geluk genieten van de zon en ’s avonds van een prachtige vuurwerkshow. Let wel op: het kan hier behoorlijk druk zijn, dus opgestaan is plaats vergaan. Luna Park is een rustiger alternatief met ook prachtig uitzicht over het Opera House en anders zijn er nog de talloze feesten op de stranden waar locals en reizigers samen feestelijk het nieuwe jaar inluiden.

Oud en Nieuw vieren

Suriname

Natuurlijk wordt oud en nieuw niet overal ter wereld op dezelfde manier gevierd. In Suriname zijn de voorbereidingen voor Owru Yari vaak al weken aan de gang en kopen de inwoners dozen vol vuurwerk om af te steken. Op oudejaarsdag barst het feest ’s middags los. Door heel Paramaribo staan podia met bekende Surinaamse bands, in de straten zijn duizendknallers en ander vuurwerk te vinden en de locals dansen en feesten in kleurrijke outfits. Bijzonder om mensen zo op klaarlichte dag al uit hun dak te zien gaan! ’s Avonds vertrekken veel mensen naar huis om met familie af te tellen en het nieuwe jaar in te luiden. Het gefeest in het centrum gaat dan nog steeds door, maar wel minder heftig.

Oud en Nieuw vieren in de sneeuw

De meeste mensen gaan niet specifiek op wintersport om oud en nieuw in de sneeuw te vieren, maar het blijft volgens velen een geweldige ervaring. In de meeste dorpen in onder andere Tirol en de Franse Alpen beginnen de festiviteiten al bij schemering, bijvoorbeeld met een skitocht met fakkels. En kun je toch geen genoeg krijgen van oliebollen? Hoewel het in de meeste skigebieden niet tot de traditie behoort, kun je altijd een gok wagen op campings of in hotels waar veel Nederlanders komen. Ze zullen ongetwijfeld wat met je willen delen! ’s Nachts kun je natuurlijk après-skiën in je dorp, maar ook vaak nog de berg op. Wel wat kouder dan in de kroeg, maar hoe leuk is het om het nieuwe jaar al feestend te beginnen in de sneeuw op de top van een berg?

Oud en Nieuw vieren

NYE etiquette

Niet onbelangrijk: zoek van tevoren op wat de ‘gedragsregels’ zijn van de plek waar jij oud en nieuw wilt vieren. Op bepaalde plekken is eigen vuurwerk bijvoorbeeld verboden en wordt er door de gemeente zelf vuurwerk geregeld. In sommige landen als Egypte, Saoedi-Arabië en India moet je goed uitkijken of je alcohol mag drinken, anders wordt het een New Year’s Eve met alcoholvrij bier of zelfs een bezoek aan de gevangenis.

Maak ook niet de fout om er tijdens je reis op andere continenten vanuit te gaan dat Oud en Nieuw vieren synoniem staat voor een knalfuif. Lang niet overal wordt NYE actief gevierd of op dezelfde datum. Het Tibetaans Nieuwjaar in bijvoorbeeld Nepal wordt pas enkele maanden later gevierd door de bevolking en wie denkt dat Hongkong het walhalla van vuurwerk is met de jaarwisseling, komt bedrogen uit; daar wordt alles pas uit de kast gehaald tijdens het Chinese Nieuwjaar. Op de westerse oudejaarsdag zijn er in de ‘toeristenbuurten’ vaak wel activiteiten en feesten in barretjes, maar vuurwerk en lokale hapjes zitten er helaas niet in.

We zijn benieuwd naar ervaringen met Oud & Nieuw vieren over de grens. Laat hieronder in een comment achter waar jij NYE hebt meegemaakt!

Foto’s: Yann Caradec (incl header), Pavel, Edward Simpson

Geschreven door - Jessica is (reis)journalist en belandt vaak in vreemde situaties en op bizarre plekken. Een ceremoniële dolkendans bijwonen op Bali, gered worden door natuurwachters op Sardinië of een opvangcentrum voor luiaards bezoeken bijvoorbeeld.

Wat vind jij? Laat van je horen!