Slapen in een kunstwerk bij UrbanCampsite

Origineel kamperen in Amsterdam

Bij kamperen denk je al snel aan een tentje of een caravan, maar het kan ook anders. Want waarom niet overnachten in bijvoorbeeld een strohut, boomhut of een kledingkast? Deze zomer kan het bij UrbanCampsite in Amsterdam.

Van 16 augustus tot 30 september zal UrbanCampsite plaatsvinden op Camping Vliegenbos in Amsterdam Noord, zo’n 15 minuten van het centrum van onze hoofdstad. UrbanCamping is een combinatie van kunst, architectuur en kamperen. Je kunt er overnachten in bijzondere en unieke objecten. Het is de eerste keer dat dit evenement plaatsvindt in Amsterdam; het is een pilot van zes weken om het concept uit te testen.

Droom
UrbanCampsite is een initiatief van Annette van Driel en Francis Nijenhuis. Annette had al langer de droom om een Urban Camping te beginnen, maar dacht altijd dat dit bij een droom zou blijven. Totdat ze bedacht dat ze haar concept ook gewoon kon opstarten in Nederland. Het oorspronkelijke idee was om de camping neer te zetten op braakliggende terreinen.

“Er zijn een aantal terreinen die prachtig geschikt zouden zijn om een camping te beginnen. Het is niet zo heel erg interessant om er alleen maar wat backpackers te hebben die in een tentje zitten, dus je moet iets toevoegen waardoor het echt leuk is om een bezoek te brengen aan die plek, ook voor mensen uit de omgeving. Zo is het idee ontstaan om mobiele architectuur daar aan toe te voegen,” vertelt Annette.

Bizarre bedden
In totaal zullen er ongeveer twaalf unieke slaapplekken op de camping staan, waarvan een aantal kunstwerken nog een verrassing is. Er zal onder andere een boomhut te huur zijn voor €60 per nacht waar je met twee mensen in kan overnachten.

Je kunt de nacht ook doorbrengen in Polaris M, ontworpen door Boris Duijneveld. Dit mobiele huis is gemaakt van een oude polyester silo en is te boeken voor €80 per nacht. Ook het kunstwerk ‘Darwin’ van Joep van Lierop zal te zien zijn op de camping. Het is een enorm uitvergrote spermacel die paars is geschilderd. Bizar of niet, ook hierin kan worden overnacht.

Theater en muziek
Tijdens de zes weken van UrbanCampsite is camping Vliegenbos zelf ook geopend. Kampeerders kunnen van alle faciliteiten van de camping gebruik maken, maar ook van speciale activiteiten die UrbanCampsite zal organiseren. Elk weekend organiseren zij evenementen, variërend van muziek en theater tot etentjes. Daarnaast vind je er een buitensauna en een waterfiets.

Verborgen
Als de pilot een succes blijkt te zijn, wil de organisatie op zoek naar een braakliggend terrein dat ze voor langere tijd kan gebruiken. Voor de eerste editie is gekozen voor Camping Vliegenbos, weliswaar geen ongebruikt terrein, maar volgens Annette wel een plek die voor veel Amsterdammers nog verborgen is.
In de toekomst zou de locatie van het initiatief uit moeten groeien naar een reizende camping die om de paar jaar naar een ander terrein verhuist. Te beginnen met Amsterdam, maar later misschien ook naar andere steden.

Benieuwd naar alle bijzondere slaapplekken die er op UrbanCamsite Amsterdam te vinden zullen zijn? Neem een kijkje op hun website voor meer informatie.

Geschreven door - Willeke is studente journalistiek en gek op reizen. Ze verloor haar hart aan Amerika tijdens een geweldig uitwisselingsjaar maar wil de rest van de wereld ook ontdekken. Het liefst reist ze zo vaak mogelijk.

Wat vind jij? Laat van je horen!