4 x goede overnachtingen in Laos

Betaalbaar én comfortabel? Centraal gelegen maar niet midden in een drukke stad? Vier fijne bedden die het waarmaken.

Een gat in de grond of een comfortabele privé badkamer? Een zacht tweepersoonsbed of een matje op een houten plank? Reizen kan je zo luxe of primitief maken als je zelf wilt, zo ook in Azië. Wij tippen vier fijne en betaalbare bedden in Laos.

Bij elke bestemming en ieder type reis horen bepaalde verwachtingen. Vlieg je naar de Maldiven, dan weet je dat je niet voor een paar euro in een basic hutje kan zitten. Doe je een trekking door de bergen van Nepal, dan staat hoogstwaarschijnlijk geen design villa op je te wachten. In weinig continenten kan je zo gevarieerd en betaalbaar slapen als in Azië. Overnachtingen in Laos kosten dan ook weinig en in alle dorpen en steden kom je wel een aanbod tegen met verschillende opties.

Comfortabel en budgetvriendelijk
Je kan het dus ook zo luxe maken als je wil, maar ga je voor een comfortabele budget optie, dan zijn onderstaande adresjes echte aanraders. Alle genoemde prijzen zijn van September 2013 op basis van een tweepersoonskamer met privé badkamer zonder reservering of boeking. Om makkelijk te kunnen omrekenen: 10.000 Kip is ongeveer 1 euro.

Monsovanh Guesthouse in Pak Beng
Tijdens de bekende slowboat reis van Huay Xai naar Luang Prabang over de Mekong rivier, zal je een nacht moeten doorbrengen in Pak Beng. Dit kleine plaatsje telt aardig wat accommodaties, maar soms is het handig als je al weet waar je heen wil. Bedank vriendelijk de aanhankelijke locals die je naar hun guesthouse willen brengen en loop de weg omhoog naar Monsovanh Guesthouse.

Voor een kamer met twee 1-persoonsbedden met eigen badkamer betaalden wij 70.000 Kip. Dit hotel is niet heel sjiek, maar leent zich prima voor één overnachting. Het ontbijt is niet in deze prijs inbegrepen, maar het guesthouse heeft wel een bakkerij met zitgedeelte aan de overkant van de straat om in de ochtend ontbijt te eten of te halen voordat je weer richting de slowboat gaat. De wifi is voldoende om e-mail en Facebook te checken en de overloop heeft zitjes die uitkijken over de straat.

Jammee Guesthouse in Vang Vieng
Dit guesthouse is net buiten het drukke centrum gelegen en een perfecte optie als je geen last wil hebben van de party scene van Vang Vieng. De enige geluiden die je zal horen zijn van de kwakende kikkers in de rijstvelden en gekko’s aan de muren. Wij kwamen zonder reservering, betaalden 80.000 Kip en kregen hiervoor een goed onderhouden tweepersoonskamer met een klamboe, Wifi en keuze uit vijf verschillende ontbijtopties.

Met een uitgebreid faciliteitenpakket hoef je bij Jammee Guesthouse je geen zorgen te maken over het wassen van je kleding, vervoer voor de volgende bestemming, eventuele activiteiten etc. De lounge is een heerlijke plek om naar het berglandschap te kijken en tot rust te komen met een kop thee of koffie (gratis voor gasten). Aanrader dus!

Benacam Guesthouse in Vientiane
Zeer centraal gelegen vonden wij dit guesthouse een fijne vondst in de hoofdstad van Laos. Ze hebben diverse kameropties en prijscategorieën. Voor een tweepersoonskamer met raam naar de gang, eigen badkamer, koelkast, Wifi en airco betaalden wij 110.000 Kip. We hebben hier wel 10.000 per nacht van de prijs af weten te dingen.

De kamer was stijlvol ingericht en werd elke dag schoon gemaakt. Op de bovenste verdieping (4e) is een gezamenlijke lounge en er is een massagesalon aan dit guesthouse verbonden waar je o.a. voor 30.000 Kip een traditionale Lao massage kan ondergaan voor een half uur. Het is verstandig om vooraf aan te geven dat je een soft or gentle gemasseerd wil worden, want het kan er hard aan toe gaan.

Nang Noi in Pakse
Dit guesthouse is erg populair dus je doet er verstandig aan om een reservering te maken. Het gehele pand is erg schoon en de kamers zijn basic ingericht. Voor een kamer met twee 1-persoonsbedden en eigen badkamer betaalden wij 70.000 Kip. De eigenaar van het guesthouse spreekt erg goed Engels en kan goed adviseren over activiteiten, tours en vervoer naar je volgende bestemming. Tevens is er een groot aantal boeken om te ruilen, motor/scooter huur en een goede Wifi verbinding.

Bovenstaande adresjes zijn aanraders, maar er zijn natuurlijk nog veel meer opties. Als het meezit vind je soms echt unieke plekjes voor nog geen 4 euro per nacht. Ben je flexibel en maakt het je niet uit of je een nachtje je douche moet delen, dan kan je prima op de bonnefooi reizen en bij aankomst wat guesthouses binnenlopen. Geef je daarentegen de voorkeur aan een beetje luxe en heb je het budget om er een paar euro meer aan uit te geven? Dan doe je er verstandig aan om voor aankomst deze adresjes alvast te noteren!

Geschreven door - Alex en Maartje zijn vanaf maart 2013 een jaar lang op wereldreis geweest en bezochten Midden-Amerika, USA, Oceanië en Zuidoost Azië. Op www.metderugzakom.nl vind je van hun meer verhalen, foto’s en video’s.

Wat vind jij? Laat van je horen!