Per scooter langs de mooiste plekken van het Thaise eiland Koh Lanta


Dat is even slikken. Na het ontvluchten van het toeristische Krabi hadden we bij aankomst op het ons beloofde paradijselijke Koh Lanta toch wel iets anders verwacht. Beach party’s, luxe resorts en om het compleet te maken: de 7-Eleven! Gelukkig is het massatoerisme op Koh Lanta heel makkelijk te ontvluchten door net iets zuidelijker op het eiland te verblijven en per scooter het eiland te verkennen. De rest van het eiland Koh Lanta namelijk al onze verwachtingen.

Hoewel bijna alle activiteit op Koh Lanta zich aan de westkust afspeelt, is juist de rest van het eiland meer dan de moeite waard. Aangezien er weinig tot geen openbaar vervoer is op het eiland Koh Lanta, is een scooter huren de makkelijkste manier om je te verplaatsen. Er zijn kaarten van het eiland, maar om op Koh Lanta te verdwalen moet je wel erg je best doen. Er is namelijk één ‘hoofdweg’ die een rondje over het hele eiland maakt. Deze hoofdwegen zijn geasfalteerd, maar hebben de nodige gaten en hobbels, dus rijd voorzichtig en ga niet op pad vlak na een tropische bui. Benzine stationnetjes (lees: kraampjes met flessen benzine) vind je overal langs de route.

eiland Koh Lanta

Het eiland Koh Lanta rond per scooter

De meeste accommodaties bevinden zich aan de noord-westkust van Koh Lanta. Rijd je vanaf hier richting het zuiden van het eiland dan wordt het uitzicht steeds indrukwekkender. Onderweg kom je langs gezellige restaurants en prachtige stranden die vaak nog niet ontdekt zijn door de massa. Één van onze favorieten was het (bijna) verlaten strandje Nui Bay, waar behalve een uit aangespoeld materiaal gebouwd restaurant niks of niemand te vinden was. Op het zuidelijkste punt van Koh Lanta ligt het Mu Koh Lanta National Park, waar je – vergezeld van een heleboel apen- een aantal mooie jungletrails kunt lopen. Aan het einde van de route komt je bij de vuurtoren, vanwaar je een prachtig uitzicht op zee hebt. Rijd je verder richting het oosten van het eiland, dan is Koh Lanta old town, de ‘hoofdstad’ van het eiland een bezoek waard. Dit bijzondere dorp is een heerlijke plek om langs (souvenir)winkeltjes te slenteren, een ijskoffie te drinken, of drankjes te nuttigen met uitzicht op zee.

Eten tussen de vliegende eekhoorns

Het restaurant U-Rho is wat moeilijk te vinden maar absoluut een pitstop waard. Je komt er door vanuit Koh Lanta Old Town in noordelijke richting de rondweg te volgen tot de Ban Thung Yipheng moskee. Rijdt vanaf hier nog een paar honderd meter door, en je vindt U-Rho aan de linkerkant van de weg. Dit bijzondere restaurant wordt gerund door een Thaise vader en zoon die het de afgelopen jaren hebben gebouwd van materialen die ze op het eiland gevonden hebben. Je kunt hier genieten van de Thaise keuken en zelfgemaakte souvenirs kopen. Altijd al eens een Thaise curry willen eten met een vliegende eekhoorn op schoot? Ook dat kan hier! De zoon des huizes verzorgt een aantal vliegende eekhoorns die uit hun nest zijn gevallen en laat deze vol trots aan bezoekers zien.

eiland Koh Lanta

Kajakken door een mangrovebos

Aan de oostkust vind je verschillende plekken waar je een kayak kunt huren. Wij liepen een willekeurig winkeltje in en huurden voor 350 bath (zo’n 9 euro) drie uur lang een kayak. Gewapend met twee peddels konden we zo op eigen houtje de mangrovebossen verkennen. Onderweg maken gekleurde krabbetjes zich zijwaarts uit de voeten over de oevers en kijken aapjes vanuit de bomen nieuwsgierig naar beneden. In tegenstelling tot wanneer je een georganiseerde tour boekt, kun je rustig de tijd nemen om ook de zijriviertjes van het mangrovebos te ontdekken en is de kans op het spotten van wildlife groter. Vergeet niet voldoende water mee te nemen en stop je waardevolle spullen in een waterdichte tas.

Op weg terug naar de westkust van Koh Lanta, kun je nog een stop maken bij Lanta Animal Welfare, een organisatie die zich inzet voor de zwerfdieren op het eiland Koh Lanta. Ben je wat langer op het eiland, dan kun je er ook voor kiezen een aantal dagen te helpen als vrijwilliger.

eiland Koh Lanta

Rijden met een scooter op Koh Lanta: dit moet je weten

➸ Een scooter huren op Koh Lanta zou niet meer dan zo’n 300 bath (8 euro) per dag moeten kosten.
Vraag rond naar een betrouwbare verhuurlocatie. Zo weet je dat je goede scooters meekrijgt en de papieren in orde zijn.
Check je reisverzekering. Lang niet altijd zijn al je medische kosten automatisch gedekt. Het beste kan je voor vertrek je reisverzekering vergelijken, zo weet je zeker dat je een verzekering hebt die goed aansluit op jouw reis zonder er te veel voor te betalen. Let hierbij ook op de dekking van andere activiteiten zoals skiën of duiken.
Wees kritisch. In heel Thailand krijg je vaak door middel van een snel krabbeltje op papier zomaar een scooter mee. Wees hierbij kritisch. Vraag naar een Engelstalig contract en lees de kleine lettertjes. Neem ook nooit een scooter aan van meer dan 50cc: tenzij je een motorrijbewijs hebt ben je anders niet verzekerd. Ook zonder helm rijden kan gevolgen hebben voor je verzekering.
➸ Bij de betere verhuurpunten zal er gevraagd worden om je rijbewijs. Een Nederlands rijbewijs is dan niet altijd voldoende. Een internationaal rijbewijs kan je voor vertrek eenvoudig regelen via de ANWB.
Vermijd juni t/m oktober, dan zijn veel wegen onbegaanbaar vanwege de regenval en bovendien zijn veel accommodaties en restaurants gesloten.

Geschreven door - Marije is een schrijvend reisfanaat die altijd op zoek is naar plekken die nog niet ontdekt zijn door de grote massa. Het liefst gaat ze voorzien van backpack naar bestemmingen met een hoog cultuurshock-gehalte.

Wat vind jij? Laat van je horen!