Perhentian Islands

Perhentian Islands: Het onderwaterparadijs van Maleisië

Op safari onder de zeespiegel

Als Nemo nog niet terecht zou zijn, dan is hij gemakkelijk te vinden rondom deze prachtige eilanden. De Perhentian Islands bij de Maleise oostkust zijn een paradijs voor liefhebbers van de onderwaterwereld. De eilanden zijn te onderscheiden in Pulau Kecil (klein eiland) en Pulau Besar (groot eiland), en liggen op een uur varen van het vasteland.

Volgens velen zijn rond deze eilanden de beste duik- en snorkelspots van Zuidoost-Azië te vinden. Je kunt hier direct vanaf het strand snorkelen. Snorkelsets zijn al te huur voor 15 ringgit (3,50 euro) per dag. Een goede plek om op eigen houtje te snorkelen is Romantic Beach, dat vanaf Coral Bay bereikbaar is via een pad door het ShariLa Resort. De rotsen bieden een thuis aan koraal en prachtige vissen, waaronder de kleurrijke papegaaivissen. Romantic Beach is daarnaast een uitstekende plek om simpelweg niets te doen en te genieten van het kristalheldere water.

Perhentian Islands

Snorkelen en duiken

Diverse touroperators vertrekken dagelijks vanaf Coral Bay voor snorkeltrips. De trip duurt ongeveer zeven uur en brengt je naar diverse snorkelspots, zoals Shark Point, Turtle Point en Coral Garden. Tussendoor is er een lunch – op eigen kosten – in het vissersdorp. De spots hebben ieder een eigen karakter en eigen bewoners, wat deze trip tot een afwisselende ervaring maakt. Onder andere Ombak Resort biedt de snorkeltrip dagelijks aan.

Ook als duiklocatie zijn de Perhentian Islands niet te missen. Roggen, haaien, schildpadden en vele tropische vissen staan hier op het duikmenu. Voor de gevorderde duikers herbergt de zee ook enkele scheepswrakken, waar een geheimzinnige sfeer hangt. De best aangeschreven duikschool is Quiver Dive Team. Zij werken daarnaast met enkele Nederlandstalige instructeurs, dus het is een perfecte plek om je certificaat te halen.

Perhentian Islands

Luilekkerland

Het moet gezegd worden, naast de activiteiten onder water is er boven de zeespiegel weinig te beleven op de eilanden. Een wandeling naar Long Beach en de windmolen behoort tot de mogelijkheden, waarbij je op zoek kunt gaan naar de enorme varanen en vlinders. Daarmee houdt het actieve gedeelte ook meteen op, en ontdek je vanzelf waarvoor deze eilanden zich perfect lenen: vanuit je strandstoel genieten van mooie stranden en dobberende bootjes.

De meeste eettentjes en winkeltjes zijn te vinden aan Coral Bay. De Maleise keuken is goed vertegenwoordigd, maar als je je buik vol hebt van rijst en mie, zijn er ook pizza, sandwiches en burgers te vinden. Fatimah Café biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding. In de avond is er verse vis van de barbecue, die voor je bereid wordt terwijl je kunt genieten van de ondergaande zon.

Perhentian Islands

Overnachten op de Perhentian Islands

De meest populaire plaats om te verblijven is Coral Bay, op het kleine eiland. Hier zijn de meeste budgetaccomodaties, hoewel de prijzen hoog zijn ten opzichte van het vasteland. Eenvoudige tweepersoonschalets starten vanaf RM50 (11 euro) per nacht, zoals bij Fatimah Chalets en Butterfly Chalets. Wat duurdere en luxere opties – met wifi- zijn Senja Bay Resort en Ombak Resort. Niet alle accomodaties hebben een website, maar reserveren is buiten de zomermaanden ook niet nodig. Neem de boot naar het eiland en zoek iets moois uit! Overigens is er op beide eilanden geen pinautomaat, dus breng voldoende cash mee. Diverse duikscholen accepteren creditcards, maar houd er rekening mee dat hier een toeslag van acht procent bij betaald moet worden. Een bedrag dat flink kan oplopen als je een PADI-cursus wilt volgen. Op het grote eiland zijn de meer exclusieve resorts te vinden, en zijn de prijzen aanzienlijk hoger. Dat wordt echter wel beloond met meer rust.

In de maanden november tot februari kun je de Perhentian Islands overigens beter vermijden. Oost-Maleisië heeft in die periode te maken met het natte moessonseizoen, waardoor de zee onstuimig is en vrijwel alle locaties gesloten zijn.

Hoe kom je er?

Vanaf de jetty in Kuala Besut varen dagelijks vele speedboten naar de Perhentian Islands. Een retourticket kost RM70, en de datum van de terugreis is open. Kuala Besut is een plaats waar weinig te doen is, en de meeste toeristen reizen dan ook vanuit de stad Kota Bharu naar Kuala Besut om direct naar de eilanden te gaan. Publieke bus nummer 639 rijdt vanaf 7:00 uur elk heel uur van Kota Bharu naar Kuala Besut en vice versa. Je kunt in de bus een kaartje kopen voor slechts RM6. Vanuit Kuala Lumpur rijden ook touringcars rechtstreeks naar de jetty.
Op de eilanden is de watertaxi het enige transportmiddel. Je vertelt de schipper naar welk strand of eiland je wilt, of je zoekt onderweg naar een privéstrand. Handdoek mee, snorkelbril op en genieten maar!

Beeld: Achilli, Chris (incl. header), Gemma Bardsley
Geschreven door - Huub snuift graag sfeer en schrijft ook zo. Zijn fotocamera is reisgezelschap numero één. Ziet schrijven als een primaire levensbehoefte. Hij komt graag op plekken waar de geschiedenis op straat ligt.

2 thoughts on “Perhentian Islands: Het onderwaterparadijs van Maleisië”

  1. Leuk artikel! Ik ga deze zomer naar Maleisië, wij zullen dan ook een bezoek brengen aan de Perhentians, moet je van te voren als je accommodatie boeken, of kan je gewoon ter plekke op het eiland zoeken?

    1. Wat een fijn vooruitzicht Linda! Buiten het hoogseizoen is vooraf boeken niet nodig. Als je van de ferry komt kan je dan gewoon lekker rondkijken en iets moois uitkiezen. Als je in ‘onze’ zomer naar de eilanden gaat, dan ben je er wel in het hoogseizoen (loopt van juni t/m september), in dat geval is een accommodatie reserveren wel een aanrader, het kan dan erg druk worden!

Wat vind jij? Laat van je horen!