PERU | Wijn, woestijn & wildlife in de regio Ica
Van wijngaarden in de woestijn en torenhoge zandduinen tot de Peruaanse versie van de Galapagos eilanden: de regio Ica weet elke reiziger te verbazen. Backpackers slaan deze kustregio ten zuiden van hoofdstad Lima nog wel eens over in hun haast richting het zuiden, maar missen daardoor ook enkele hoogtepunten van Peru die op ieders route thuishoren.
Wildlife op de Ballestas eilanden
200 kilometer ten zuiden van Lima liggen de piepkleine Ballestas eilanden, populair vanwege de aanwezigheid van een grote diversiteit aan dieren. In menig reisbrochure wordt het om deze reden omschreven als de ‘Poor man’s Galapagos’. Of dat laatste echt een goede vergelijking is valt te betwisten, maar een bijzondere (en goedkope) excursie is het wel degelijk. De Ballestas eilanden zijn te bezoeken vanuit de plaatsen Pisco of Paracas. Vanaf hier kan je eenvoudig een boottour boeken waarbij je in ongeveer twee uur de eilanden bezichtigd. Dat kan overigens alleen vanuit de boot; de eilanden zijn beschermd en daarom niet toegankelijk voor toeristen. Vanuit de boot heb je echter goed zicht op de enorme hoeveelheden vogels, vele zeehonden en pinguïns.
➸ Heb je een dag of twee te besteden in Lima? Trek dat een avondje uit voor een foodtour in Barranco!
Paracas Nature Reserve
Het is een aanrader om je bezoek aan de Ballestas eilanden niet vanuit Pisco maar vanuit Paracas te plannen. Dit plaatsje is een stuk kleinschaliger en ligt bovendien naast een prachtig natuurreservaat. Zeker als je net aan je reis door Peru begint, is dit gebied een indrukwekkende eerste kennismaking met de Peruaanse woestijn. Het natuurreservaat beslaat ruim 335.000 hectare aan kustgebied en telt archeologische vindplaatsen, bijzondere rotsformaties en prachtige baaien. Vanuit Paracas kan je een tour boeken waarbij je door een gedeelte van het reservaat rijdt maar je kan ook voor de avontuurlijke route kiezen en een mountainbike huren om zelf op pad te gaan.
Reis je met de busmaatschappij Peru Hop? Dan zit een tour door het Paracas Nature Reserve gratis bij je busticket in. Ideaal ook als je beperkt in je tijd bent, want in ongeveer een uur tijd krijg je hiermee een goede indruk van dit enorm uitgestrekte landschap en stap je uit bij diverse uitzichtpunten.
Huacachina: wel of niet doen?
Vanuit Paracas kiezen veel reizigers ervoor om rechtstreeks naar Huacachina te reizen; een kleine oasis in de woestijn, gelegen net onder de stad Ica. Wat mij betreft een enorme deceptie en zeker iets om over te slaan. Vooraf heb ik me goed ingelezen in deze toeristische trekpleister en had mijn twijfels. Eenmaal daar werden deze twijfels dubbel en dwars bevestigd. Hoewel de oase vanaf bovenop de duinen een prachtige plaatje oplevert, is het van dichtbij het toppunt van massatoerisme en de destructie die het kan toebrengen aan een ooit mooie plek. Backpackers bezoeken sinds tientallen jaren Huacachina massaal vanwege het sandboarden. Helaas heeft dit massatoerisme er ook voor gezocht dat de oase inmiddels wordt gedomineerd door een eindeloze rij accommodaties van twijfelachtige kwaliteit, een overdosis aan pizza- en hamburgertenten en nog schokkender; de oase wordt inmiddels kunstmatig in stand gehouden. Kortom: de authenticiteit van deze plek is ver te zoeken. Tenzij je per se hier de duinen wilt verkennen, is het een waardevolle tip om in plaats daarvan in het zuidelijker gelegen Nazca de woestijn in te trekken voor een dune buggy ride inclusief sandboarden.
Wijnregio Ica
Of je nu wel of niet naar Huacachina gaat; sla dit stukje van de regio Ica niet over! Op een paar minuten afstand van de oase wacht namelijk de stad Ica, met misschien wel de meest bijzondere wijnregio ter wereld. Ica is namelijk de oorsprong van de Peruaanse rode wijnen en Pisco. Het is een bizar gezicht om midden in de woestijn ineens eindeloze wijngaarden te zien. Het is de moeite waard om na Paracas een dag of twee in Ica neer te strijken en een aantal wijnboerderijen te bezoeken, natuurlijk inclusief proeverij. Sla daarbij Hacienda Tacama niet over, voor 10 soles krijg je daar een 50 minuten durende rondleiding met proeverij. Ik koos ervoor om hotel Villa Jazmin in Ica als uitvalsbasis te nemen, een mooi en kleinschalig hotel van de Belgische Mozes die zijn leven in een dorpje vlakbij Gent verruilde voor een nieuw avontuur in de Peruaanse woestijn. Vanaf hier kan je perfect de wijnregio ontdekken, en als je wil ben je met een taxi binnen no time in Huacachina als je de oasis toch net als ik met eigen ogen wil beoordelen. Bovendien is het een fijne plek om even een rustdagje in te lassen tijdens je rondreis door Peru en te ontspannen aan het zwembad of te genieten van een goede maaltijd in het restaurant. Voor de langdurige reizigers zal de menukaart een welkome verrassing zijn, met naast Peruaanse specialiteiten ook Belgische invloeden zoals kroketjes en Vlaamse stoofpot!
Door de woestijn in Nazca
Vanuit Ica is het nog zo’n twee uur zuidelijker naar Nazca; een plek die vooral bekend is van de mysterieuze Nazca lijnen, maar ondertussen nog veel meer moois te bewonderen heeft. Vanuit Nazca kan je een vlucht boeken waarbij je met een piepklein vliegtuigje over de lijnen heen vliegt en perfect kunt zien hoe de lijnen tientallen dierenfiguren en ontelbare geometrische vormen maken in het zand. Let wel op: voor de vlucht heb je een behoorlijk sterke maag nodig; je zal niet de eerste reiziger zijn die tijdens de vlucht weinig van de lijnen heeft meegekregen. Reis je met Peru Hop dan zit er ook op deze plek een leuk gratis extraatje voor je in: onderweg naar Nazca stopt de bus namelijk bij een uitkijktoren. Het zicht op de lijnen is vanaf de top niet zo spectaculair en duidelijk als tijdens een vlucht, maar je krijgt wel een goed beeld van de enorme omvang die de vormen hebben.
➸ Meer Peru buiten de gebaande paden? Lees de verborgen parels van locals!
Hier ben je omgeven door cactusvelden en boomgaarden met limoenen en mandarijnen
Nazca is ook een ideale plek om de woestijn verder te ontdekken. Vanuit de stad kan je tochten met dune buggy’s boeken, waarbij je onderweg langs diverse archeologische vindplaatsen komt én op hoge snelheid van de duinen kunt roetsjen op een sandboard. In het stadje zelf zijn meer dan genoeg hostels en hotelletjes te vinden, maar een echt bijzondere accommodatie ligt net buiten de stad. Bij Wasipunko word je verwelkomt door de vriendelijke kunstenares Olivia die haar prachtig gelegen huis heeft omgetoverd tot een eco lodge. De lodge is omgeven met cactusvelden, boomgaarden met limoenen en mandarijnen en vormt een heerlijke plek om in de tuin in het gezelschap van de huiskatten en pauwen te genieten van een goed boek en verse huisgemaakte fruitsapjes. Olivia kan je ook helpen met het organiseren van minder bekende tours in en om Nazca, waarbij je de omgeving ontdekt van een kant die maar weinig toeristen zien. Zo vertrok ik op een wandeling naar de mummie begraafplaats Chauchilla. Een prachtige route met gids langs landbouwvelden, dwars door indrukwekkende woestijnlandschappen en kleine dorpjes waar je vriendelijk wordt begroet door schoolkinderen en schapenhoeders.
Leuk! Peru staat vrij hoog op onze lijst, maar dit maakt ons alleen maar meer enthousiast!
Gaaf! Mooi artikel Naline, je maakt me steeds enthousiaster over Peru 🙂