Peru reistips: De best bewaarde geheimen volgens een local

Wie Peru hoort, denkt aan Machu Picchu. En al is deze mystieke eeuwenoude Incastad met recht een wereldwonder; het is absoluut niet de enige trekpleister die Peru binnen haar grenzen heeft. Verreweg de meeste reiziger beginnen hun rondreis in Lima, om via het zuiden van het land naar Cusco te reizen. Een prachtige route, maar niet bepaald off the beaten track. Benieuwd wat Peru nog meer verborgen houdt in haar regenwouden, bergketens en valleien? We spraken met een local over haar favoriete Peru reistips en ontdekten nog heel veel meer bijzondere plekken!

Machu Picchu is absoluut een must see, maar vergeet niet dat er nog zoveel meer te zien is

Ze woont en werkt in de hoofdstad Lima, maar kent inmiddels alle geheimen van het mooie Peru. Carmen, geboren en getogen Peruaanse, deelt haar passie voor Peru dagelijks met talloze reizigers die hun reis aan het plannen zijn. Voor de Nederlandse reisorganisatie Local Hero Travel helpt ze reizigers aan een unieke en memorabele rondreis Peru op maat, met de nadruk op de ervaring van het lokale leven en contact met de bevolking.

De beste Peru reistips van een local

Carmen: “Het maakt mij blij om mensen te helpen met het samenstellen van een echt bijzondere reis.” Haar doel is om reizigers niet alleen met de highlights te laten kennismaken, maar juist ook het land zelf te laten ervaren. “Machu Picchu is absoluut een must see, maar vergeet niet dat er nog zoveel meer te zien is. Er zijn ontzettend veel minder bekende regio’s om te ontdekken. En Peru heeft het echt allemaal: kust, hooglanden en jungle. En niet te vergeten een heerlijke lokale keuken!”

Peru reistips

  CARMEN’S TOP 5  
   

Kuelap in de Amazone

Het best bewaarde geheim van Peru is misschien wel Kuelap: dit eeuwenoude Chachapoyas fort in het noorden van het land heeft nooit dezelfde bekendheid als Machu Picchu gekregen- en daar kan je als toerist je voordeel mee doen. Waar er voor Machu Picchu dagelijks 2000 toegangskaarten verkocht worden, ontvangt Kuelap amper 30.000 bezoekers per jaar. Dat betekent dat je deze bijzondere plek midden in de groene Amazone echt goed kunt ervaren. Carmen: “De route naar Kuelap is de laatste jaren enorm verbeterd. Het is zelfs mogelijk om met een kabelbaan naar de top te gaan”. Niet te lang wachten dus, want voor je het weet ligt deze plek op de bekende route!

Peru reistips

Archeologie in Noord-Peru

Ben je gek op archeologie en doe je graag een stapje terug in de tijd? Dan wachten er in het noorden van Peru talloze interessante vindplaatsen op je. De favorieten van Carmen zijn Trujilo en Chiclavo. Ook een aanrader, Tumbas Reales; bekend als een van de beste musea van heel Zuid-Amerika!

Choquequirao, het zusje van Machu Picchu

Blijf je toch liever in het zuiden van het land? Ook dan kan je van de gebaande paden af! Ooit wel eens van Choquequirao gehoord? Waarschijnlijk niet, want dit zusje van Machu Picchu behoort niet tot de standaard tours. Carmen: “Het is een pittige trekking van 4 dagen, maar de landschappen zijn prachtig en het is echt een uniek avontuur.” Choquequirao is bovendien groter dan Machu Picchu, dus je zal aan het eind van de tocht absoluut worden beloond!

Peru reistips

Rainbow Mountain

Helemaal off the beaten track is het inmiddels niet meer, want waar Rainbow Mountain voorheen een enorme trekking vereiste, is het met dank aan een nieuwe weg goed bereikbaar geworden. De berg die bekend staat om zijn vele kleuren is gelegen op zo’n 3,5 uur rijden van Cusco. Vanwege de extreme hoogte (ruim 5000 meter!) is de twee a drie uur durende hike naar de top alsnog behoorlijk pittig, maar waard is het het zeker! Carmen: “Bovendien kan je onderweg de Ausangate gletsjer bewonderen; een uitzicht dat gegarandeerd al je verwachtingen zal overtreffen!”

Peru reistips

Iquitos, Amazone

Voor de meeste reizigers is Iquitos, gelegen in de Amazone, nét niet te combineren met hun reisroute van zo’n 3 weken. Zonde, want zo’n verblijf in het regenwoud is een onvergetelijke ervaring! Iquitos is ook de favoriete bestemming van Carmen: “je kunt hier verblijven in een lodge en echt het leven in de Amazone ervaren. Ga bijvoorbeeld op hikes, bezoek lokale gemeenschappen en ervaar de lokale gebruiken en gastvrijheid van de inwoners.

Het Peru van de locals
Is het kennismaken met de lokale bevolking voor jou ook een onmisbaar onderdeel van reizen? Bij Local Hero Travel stel je zelf je reis samen, met behulp van een lokale reisexpert zoals Carmen. Naast Peru biedt Local Hero Travel ook reizen aan naar 23 andere verre landen; van Latijns-Amerika, Azië en Afrika tot bijzondere bestemmingen als Spitsbergen. Ongeacht het land van bestemming zal je hotelketens en grote bedrijven tijdens je reis niet tegenkomen; kleinschaligheid en verantwoord reizen staat hier namelijk centraal. Toerisme zoals het wat ons betreft eigenlijk overal zou moeten zijn. Op deze manier heb jij niet alleen een unieke reis, maar draag je ook rechtstreeks bij aan de lokale gemeenschappen.Peru reistips

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

One thought on “Peru reistips: De best bewaarde geheimen volgens een local”

Wat vind jij? Laat van je horen!