Pilsen Culturele Hoofdstad

Pilsen culturele hoofdstad van Europa in 2015

Pilsen is dé stad van het bier. Maar wat weten we er nog meer over?

Dit jaar is Pilsen culturele hoofdstad van Europa, samen met het Belgische Mons. Twee relatief onbekende stedentripbestemmingen. Wat weten we van Pilsen? De stad ligt in het westen van Tsjechië, op zo’n negentig kilometer van Praag. De meeste bezienswaardigheden liggen op steenworp afstand van elkaar en zijn in een dag of twee te bezoeken. Wil je je echt onderdompelen in de cultuur, plak er dan nog een aantal dagen aan vast om in kroegen te hangen en biertjes te proeven. Want gezelligheid, dat kennen ze wel in Pilsen!

Hoge torens en ondergronds labyrinten

Aan het centrale plein Náměstí Republiky staat de Sint-Bartholomeüskathedraal, die met een toren van maar liefst 102 meter de hoogste kerktoren van Tsjechië is. Je moet er wat moeite voor doen, maar na alle traptreden word je beloond met een prachtig uitzicht, en kan je op heldere dagen zelfs het Boheemse woud zien liggen. Niet claustrofobisch aangelegd? Na de stad van bovenaf te hebben gezien, kan je er nog voor kiezen de stad van een andere kant te bekijken. Onder Pilsen ligt een ondergronds gangenstelsel waarvan de oudere gedeelten al gebouwd zijn in de middeleeuwen. Een begeleide tour duurt ongeveer een uur en kost nog geen vier euro.

Pilsen culturele hoofdstad

De gouden drank

Of Pilsen culturele hoofdstad is of niet, 
uiteraard kunnen we tijdens een bezoek aan de stad niet voorbij gaan aan datgene wat het beroemd heeft gemaakt: bier. Hier werd in 1842 voor het eerst pils gebrouwen en dat zijn de Pilsenaren nog steeds niet verleerd. Altijd al meer willen weten over dit goudgele goedje? Voor ongeveer zeven euro leer je tijdens de Pilsner Urquell brouwerij tour alles over de geschiedenis van bier, zie je hoe bier gebrouwen wordt en krijg je uiteraard het resultaat te proeven. Engelstalige tours zijn er drie keer per dag, dus het is handig om voor je bezoek de website even te checken voor de tijden.

Pilsen culturele hoofdstad

Kroegentocht

Geïnspireerd geraakt tijdens je bezoek aan de brouwerij? Haal dan je hart op in één van de vele kroegen in Pilsen. In The Pub kun je bier drinken en tegelijkertijd werken aan je tapskills. Je hebt hier namelijk je eigen tap op tafel, waardoor je geen seconde met een leeg glas hoeft te zitten. Om je nog een zetje in de rug te geven, wordt op een digitaal scorebord bijgehouden aan welke tafels het meeste bier genuttigd wordt. Een andere aanrader is Café Pierrot. Je wordt hier bediend door doof personeel en hapjes en drankjes moeten in gebarentaal worden besteld. Uiteraard word je niet helemaal in het diepe gegooid: bij elke tafel hangen touchscreens waarop de belangrijkste handgebaren worden uitgelegd.

Pilsen culturele hoofdstad

Programma Pilsen culturele hoofdstad

Dit jaar worden er in het kader van ‘Pilsen Culturele Hoofdstad 2015’ verschillende activiteiten en evenementen georganiseerd. Een volledig overzicht van het programma vind je op de website van Pilsen2015. Zo vormen van 10 tot 23 Augustus de pleinen en straten van Pilsen het decor voor straattheater en muziek tijdens het Živá festival en opent de Pilsner Urquell fabriek heel maart zijn deuren voor bezoekers. Nog meer reden dus om nog dit jaar naar deze gezellige stad te gaan!

Foto’s: Amy, Laura Lafond (incl. header)

Geschreven door - Marije is een schrijvend reisfanaat die altijd op zoek is naar plekken die nog niet ontdekt zijn door de grote massa. Het liefst gaat ze voorzien van backpack naar bestemmingen met een hoog cultuurshock-gehalte.

Wat vind jij? Laat van je horen!