Plitvice Nationaal Park

Zo vermijd je de grootste drukte in Plitvice Nationaal Park, Kroatië

Het is een van de mooiste plekken van Kroatië en misschien wel van heel Europa. Plitvice Nationaal Park is een highlight tijdens een reis door Kroatië en mag zeker niet op je route ontbreken. Onontdekt is het daarentegen niet bepaald, maar met een goede planning kan je prima van deze mooie plek genieten zonder te struikelen over de toeristen. Met onze tips voor Plitvice vermijd je de massa en haal je het meeste uit je bezoek!

Tips voor Plitvice Nationaal Park

Plitvice Nationaal Park is gelegen op zo’n 130 kilometer ten zuiden van Zagreb. Het park is vanuit verschillende delen van Kroatië te bezoeken als dagtrip, maar zeker zo leuk is om het tijdens een roadtrip richting het zuiden mee te pakken en er zo wat meer tijd voor uit te kunnen trekken. Plitvice Nationaal Park bestaat uit talloze meren en watervallen die samen een sprookjesachtige omgeving vormen. Het is niet voor niets dat het op de lijst van UNESCO werelderfgoed staat. De meren worden jaarlijks door meer dan een miljoen mensen bezocht, met in de piekmaanden juli en augustus wel 10.000 bezoekers per dag. Op zulke dagen is het bij de bekendste plekken in het park echt over de hoofden lopen, zonde van je bezoek aan dit mooie gebied! Gelukkig kan het ook anders.

Plitvice Nationaal Park

1. Vermijd de maanden juli en augustus

Een beetje een inkoppertje, maar toch lijken veel mensen zich niet te realiseren datPlitvice het hele jaar door geopend is. Juli en augustus zijn maanden waarin je hier eigenlijk niet echt kunt genieten van al het moois. Het voor- en najaar zijn voor heel Kroatië een goede reistijd en de ergste drukte bij Plitvice Nationaal Park ontloop je in deze periode. Maar onderschat ook de winter niet. Het park is dan gewoon geopend en bevroren watervallen en besneeuwde bomen toveren het park om in een winterwonderland waar de zomer misschien niet eens aan kan toppen.

2. Ga op eigen gelegenheid en wees er vroeg bij

Hoewel er zeker wat voor te zeggen is om bijzondere plekken met een gids te bezoeken, is Plitvice echt prima op eigen houtje te doen. Een auto huren kost in Kroatië niet veel en geeft je de vrijheid om te komen en gaan wanneer dat het beste uitkomt. Zo ontloop je eenvoudig de drukste momenten. Over het algemeen geldt: wees er vroeg bij, dan ervaar je de meeste rust in het park. De drukste momenten zijn tussen 10:00 en 16:00 uur. In de zomer gaat het park al om 07:00 uur open, in de winter is dat een uurtje later. Zorg dat je dan ook binnen bent en wees zo de grote groepen steeds net voor.

➸ Lees ook: Een 3-weekse roadtrip door Kroatië

Plitvice Nationaal Park

3. Neem zelf (genoeg) eten en drinken mee

In de zomer zijn er in het park heel wat plekken waar je eten en drinken kunt kopen, met name bij de ingangen. Zorg ervoor dat je hier niet hoeft te zijn, want je verspilt een hele hoop tijd met wachten in de rij. Neem in plaats daarvan je eigen picknick mee en zorg, zeker als je een lange wandelroute kiest, voor genoeg drinken. In de winter ben je hier sowieso op aangewezen, dan is er namelijk maar 1 restaurant in het hele park geopend.

TIP: Wijk uit naar de (eveneens prachtige) Krka watervallen
Valt je bezoek aan Kroatië toch in de drukke zomermaanden, of zoek je gewoon überhaupt een plek die minder populair is? Dan heeft Kroatië een prachtig alternatief voor Plitvice Nationaal Park: de Krka watervallen. Gelegen op een goede 2 uur rijden van Plitvice vind je hier indrukwekkende watervallen die bovendien ook nog eens een hele grote plus hebben: je mag er zwemmen! Iets wat in Plitvice absoluut verboden is. Tip: neem waterproof sandalen of waterschoentjes mee om je te beschermen tegen de rotsen in de meren, bijvoorbeeld de waterschoenen van Jobe.nl. Er zijn in het park speciale gebieden aangewezen waar je mag zwemmen, houd je hier voor je eigen veiligheid ook aan!
Plitvice nationaal park

4. Kies voor een langere wandelroute

Bij de entrees van Plitvice Nationaal Park vind je een overzicht van alle wandelroutes. Dit zijn er 8 in totaal, die variëren van een uurtje tot een volle dag en sommige bevatten een stuk per bus of boot. Zoals je wel kan raden gaan verreweg de meeste bezoekers (en dan met name de grote tourgroepen) voor de kortere routes die zo snel mogelijk de highlights aan doen. Met een langere route ga je veel dieper het park in en laat je de grootste groep toeristen al snel achter je.

5. Koop een meerdaagse pas

Wanneer je voldoende tijd hebt, koop dan geen dagpas maar een 2-daagse pas. Op deze manier kan je je tijd goed verdelen en verder weg gaan van de drukste plekken. Trek bijvoorbeeld 1 dag uit voor een wandeling langs de meren, en ga op dag twee verder het park in.

Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!