Postcrossing

De wereld in kaartjes met Postcrossing


We hebben digitaal contact met mensen over de hele wereld. Nog veel leuker is het om dat via persoonlijke kaartjes te doen

De hypermoderne startups schieten als paddenstoelen uit de grond, maar soms word je weer even geconfronteerd met hoe leuk de initiatieven eigenlijk zijn die al jaren bestaan. Het gebeurde mij toen ik binnenwandelde bij Bistrot En Passant in het Zeeuwse Hulst. De eigenaar bleek een fanatieke Postcrosser. Een initiatief uit 2008, maar eigenlijk tijdloos. Want hoe leuk is het om je muur vol te hangen met persoonlijke kaartjes van over de hele wereld!

Postcrossing

‘Postcards connecting the world’ is het motto van Postcrossing. In de meest letterlijke zin van het woord: het uitwisselen van kaarten. De teller staat al op meer dan 525.000 gebruikers, 200 landen en 27 miljoen verstuurde kaarten. Altijd weer een verrassing waar je volgende kaart vandaan komt. Je verstuurt een kaart en je krijgt er eentje terug van een willekeurige Postcrosser ergens op de wereld. Gewoon omdat de oprichter weet dat mensen het leuk vinden om post te krijgen. “It can turn your mailbox into a box of surprises” – en wie wordt daar nou niet blij van?

Mensen met elkaar verbinden

De Portugees Paulo Magalhães startte het project in zijn studententijd. Hij vond het uitwisselen van kaarten leuk, het liefst met willekeurige mensen. Zijn doel is om mensen over de hele wereld te verbinden met elkaar door het versturen van kaarten, ongeacht hun locatie, leeftijd, geslacht, ras of geloofsovertuiging.

Vanaf het begin af aan was het initiatief een groot succes. Binnen een paar dagen meldde de eerste Postcrossers zich al aan. Het begon met slechts één computertje en wordt inmiddels beheerd door een heel netwerk van vrijwilligers. In 2008 waren er 1 miljoen kaarten verstuurd via Postcrossing. Dat zijn er nu, zes jaar later, al ruim 27 miljoen.

Postcrossing: hoe werkt het?

Het werkt simpel. Je maakt een account aan op de website van postcrossing en vraagt een adres aan om een kaart naar te versturen. Vervolgens ontvang je zelf ook weer een kaart en de bedoeling is dat je die registreert in het systeem. Vanaf dat moment kunnen ook andere deelnemers jouw adres krijgen. Je kunt zelf maximaal vijf kaarten tegelijk versturen. Zodra jouw kaart als ontvangen is geregistreerd, krijg je weer een nieuw adres toegewezen.

Postcrossing

Fanatieke postcrosser

Ja, ik snap de eigenaar van de bistro in Hulst wel. Alle ontvangen kaarten zijn aan de muur geplakt. Nog een jaartje deelnemen en de muur van de bistro zit letterlijk tot de nok vol.

Foto’s: EperalesElodie Kint

Geschreven door - Elodie Kint is 22 jaar en een echte Zeeuw. Ze gaat graag buiten de provinciegrenzen op zoek naar mooie plekjes in de wereld. Onder meer Curaçao, Zuid-Afrika en Thailand staan al op haar lijstje. Maar ook Europese bestemmingen bezoekt ze graag met pen, papier en een fotocamera in de aanslag.

Wat vind jij? Laat van je horen!