Potsdam

Potsdam: een historische dagtrip vanuit Berlijn

Pruisisch openluchtmuseum onder de rook van Berlijn

In Berlijn is genoeg te zien en te doen. Tussen de Brandenburger Tor, de Berlijnse Muur en de hippe wijk Kreuzberg kun je dagenlang flaneren. Maar de nabijgelegen historische stad Potsdam is te mooi om links te laten liggen. Met S-Bahn lijn 7 rijd je in een klein uur van hartje Berlijn naar Potsdam Hauptbahnhof. De rit er naartoe schetst perfect de veelzijdigheid van de Duitse hoofdstad. In het centrum de prachtige Berliner Dom aan de rivier de Spree, het Rijksdaggebouw en het hypermoderne centrale station. Meer naar het westen passeer je de wijk Charlottenburg, met haar prachtig gekleurde herenhuizen. Aan de rand van de stad staan reusachtige villa’s, en de sneltram kronkelt rap een bosrijke omgeving in.

Het openluchtmuseum Potsdam

Als je eenmaal in Potsdam aangekomen over de brug boven de Havel loopt, duikt een imitatie van het Capitool in Washington op. De koepel van deze prachtige St. Nikolaikirche overstijgt alles in het straatbeeld. In een al even sprookjesachtig gebouw is het aardige Filmmuseum Potsdam gevestigd. In het rustige stadscentrum stallen marktlui op zaterdag hun waar uit en speelt het leven zich in een laag tempo af. Een verademing, als je net uit Berlijn komt.

Potsdam

Achitectonisch hoogstandje in Park Sanssouci

Neem je lunch mee uit een van de Konditoreien en bekijk de kleine, maar verfijnde versie van de Branderburger Tor aan het einde van de Brandenburger Straβe. Daar vandaan loop je in een oogwenk naar de grootste bezienswaardigheid van Potsdam: Park Sanssouci. Dit park was de speeltuin van de Pruisische koning Frederik de Grote, die de meest fantasievolle bouwwerken liet neerzetten in het enorme park. Frederik’s architecten hebben al hun creativiteit losgelaten in Sanssouci. Veel bouwwerken zijn gebouwd in rococostijl, een bouwstijl die halverwege de achttiende eeuw erg populair was en waarbij vooral veel aandacht was voor elegante decoratie. Een mooi voorbeeld is Frederik’s buitenpaleis Slot Sanssouci, gelegen aan het eind van een perfect symmetrische bomenlaan.

Potsdam

Bezoek het Nieuwe Paleis

Het verderop gelegen Chinese Theehuis ligt mysterieus verscholen tussen het groen en heeft aan bladgoud geen gebrek. De wandelmogelijkheden zijn oneindig, en achter elke struik kan zomaar een maffe of bijzondere creatie opdoemen. Wat je zeker niet mag missen, is het Nieuwe Paleis. Het bestaat uit een complex van verschillende imponerende gebouwen, waarmee Frederik de Grote zijn rijk van extra elan wilde voorzien.

Het park heeft een Nederlands tintje; architect Jan Bouman heeft enkele gebouwen ontworpen, net als het raadhuis en de Hollandse wijk in Potsdam zelf. In deze wijk staan bakstenen replica’s van Amsterdamse pakhuizen uit de achttiende eeuw.

Potsdam

Reizen naar het Berlijn van toen

Ben je geïnteresseerd in ‘de tijd van toen’ of wil je je wanen in een kostuumdrama, pak dan dit uitstapje mee als je in Berlijn bent. Potsdam werpt je terug in de tijd van pruiken en kroonluchters. Naast S-Bahn lijn 7 (Potsdam Hbf), rijdt er vanuit Berlijn ook een trein naar Potsdam. Als je eerst de stad wilt bekijken, is uitstappen bij Potsdam Hbf het handigst. Wil je gelijk naar Park Sanssouci, dan is het gemakkelijker om te blijven zitten tot station Potsdam Park Sanssouci. Daar vandaan is het tien minuten lopen naar het park.

Foto’s: Mojo, Luke Mc Kernan, Nigel Swales (incl. header)

Geschreven door - Huub snuift graag sfeer en schrijft ook zo. Zijn fotocamera is reisgezelschap numero één. Ziet schrijven als een primaire levensbehoefte. Hij komt graag op plekken waar de geschiedenis op straat ligt.

Wat vind jij? Laat van je horen!