reis naar China

Praktische informatie voor je reis naar China: dit moet je weten voor vertrek

Een immens land, dat op de ene plek de overtreffende trap van chaotisch is en dan weer het toppunt vormt van leeg en verlaten. Een land waar je geen woord kunt lezen en al even moeilijk kunt communiceren. Éen ding is zeker: alles is in China anders dan je thuis gewend bent. Voordat je je spullen pakt en in het vliegtuig stapt is het dan ook handig om je goed voor te bereiden op je reis naar China. Verdiep je in de beste reistijd, het visum en vaccinaties en neem de tijd om een mooie maar ook logische reisroute door China uit te stippelen. Wij reisden verschillende keren af naar dit fascinerende land en helpen je graag op weg!

Ze reisde met de Transmongolië Express China binnen, kwam terug en backpackte er in vier weken van noord naar zuid. Ze navigeerde door overdonderend Beijing en Hongkong en ontdekte uitgestrekte nationale parken met de meest prachtige landschappen. Ze leerde alles over het Chinese eten (en dat dat niets met de Hollandse variant daarvan te maken heeft!) en hoe je het best je reis uitstippelt door dit gigantisch grote land. Onze travel writer Berber weet het nodige van China af en deelde eerder al de nodige tips voor een geslaagde reis naar China. Staat er bij jou een reis naar dit mooie land op de planning? Onze checklist helpt je om niet alleen volop te genieten van de vakantie voorpret maar ook al je praktische zaken op orde te hebben.

aan boord van de Transmongolië Express

Visum voor China

De eerste uitdaging waar je voor je reis naar China tegenaan loopt is de aanvraag van het visum, dit is namelijk een behoorlijk complexe procedure. Je kunt deze aanvraag zelf regelen via het Chinese Visa Application Service Center (CVASC) in Den Haag. De kosten zijn (ongeacht single-, double of multiple entry) €126,55. Een toeristenvisum kan je aanvragen voor 30 dagen of 60 dagen. Lees op de website van CVASC goed het stappenplan na met alle documenten die je voor de aanvraag dient aan te leveren. Dat zijn bijvoorbeeld naast een paspoort dat nog minimaal 6 maanden na vertrek geldig is en een kleurenpasfoto, ook een werkgeversverklaring en kopietjes van je vliegtickets en boeking van je accommodatie voor de eerste dagen.

Reis je (minimaal) met z’n tweeën en wil je niet langer dan 21 dagen in China blijven? Dan kan je jezelf een hoop werk besparen. Via een Nederlands visumbureau als e-visums.nl kan je dan het veel eenvoudigere E-visum voor China aanvragen. Voor allle informatie over het visum voor China kun je daar terecht. Het enige wat je zelf hoeft te doen is het online aanvraagformulier invullen en kopietjes van je paspoort, vlucht- en hotelreservering(en) voor het gehele verblijf aan te leveren. Je moet dit visum uiterlijk twee weken voor vertrek aanvragen en je krijgt het document per post thuisgestuurd, inclusief een digitale kopie.

reis naar China
Huangshan is een van de highlights van een reis naar China

Gezondheid en vaccinaties

Voor je reis naar China heb je inentingen nodig, waaronder DTP en Hepatitis A. Als je geen mazelen (of vaccinatie daartegen) hebt gehad, dan wordt een BMR inenting voor je reis aangeraden. Daarnaast komen in bepaalde gebieden in China ook malariamuggen voor. Of er voor jouw reis malariatabletten geslikt moet worden kan je het beste navragen bij de GGD of vaccinatiekliniek. Houd er verder rekening mee dat het kraanwater in China nergens gedronken kan worden. Ook kennen we allemaal de beelden van mondkapjes in China: in grote steden is dit vanwege de hoge luchtverontreiniging echt de realiteit. Wanneer je voor langere tijd in een stedelijk gebied bent, kan je ter plaatse zo’n mondkapje met een filter aanschaffen om ademhalingsproblemen te voorkomen.

Beste reistijd voor je reis naar China

In een land dat groter is dan ons hele continent is het lastig om een rondreis te plannen waarbij je altijd ideaal weer hebt. Over het algemeen geldt dat de maanden april en mei voor heel China de beste reismaanden zijn. Ook de maanden september en oktober zijn in alle delen van het land een gunstige periode. Er valt dan meer regen, maar de temperatuur is nog steeds aangenaam. Zit je vast aan vakanties en wil je je reis naar China in de zomermaanden plannen? Dit is ook een prima periode, maar bereid je voor op hoge temperaturen rond de 30 graden, wat met name in de steden oncomfortabel kan zijn. Daarnaast is het in de zomer overal een stuk drukker.

reis naar China
Per trein reizen door China

Hoe verplaats je je?

Wat de makkelijkste en goedkoopste manier is om je je tijdens je reis te verplaatsen, is helemaal afhankelijk van de route dit je kiest. Waar je in veel andere Aziatische landen heel goed met bussen rondreist, is dat vanwege de enorme omvang in China meestal niet de beste optie. Voor de langere afstanden kom je eigenlijk altijd voor de keuze te staan of je een binnenlandse vlucht kiest of liever de trein pakt. Reis je met een klein budget, controleer dan altijd beide opties want een vlucht is lang niet altijd veel duurder dan de trein. Daarentegen is treinreizen in China wel een hele ervaring en zie je onderweg natuurlijk veel meer van het land. De treinen zijn over het algemeen comfortabel en ook de nachttreinen zijn goed te doen. Binnen steden is de metro eigenlijk altijd de beste optie. Vanwege de gigantische drukte sta je met de taxi namelijk standaard in de file. Het metrosysteem in Chinese steden is modern en efficiënt en een goede manier om in een korte tijd veel van een stad te bezichtigen.

De Chinese keuken

Nog nooit in China geweest? Gooi dan al je kennis van de Chinese keuken overboord, want zoals wij het Chinese eten in Nederland (en heel Europa) kennen, zo is het in China absoluut niet. De Chinese keuken is lekker en veelzijdig met in alle hoeken van het land weer totaal eigen specialiteiten. Uit eten gaan in China is bovendien een hele ervaring, alleen al omdat menukaarten op veel plekken alleen in het Chinees verkrijgbaar zijn en het om die reden al snel op een verrassingsmenu uitdraait. Zijn er bepaalde dingen die je absoluut niet wil of mag eten, of ben je bijvoorbeeld vegetariër, dan is het geen overbodige luxe om je te verdiepen in wat Chinese woordjes.

➸ Berber maakt het je makkelijk met haar handige gids voor eten in China.

reis naar China
Foodmarket in Bejing

De kosten van een reis naar China

Hoewel China niet zo goedkoop is als bijvoorbeeld Thailand of Myanmar, hoeft je reis naar China helemaal niet duur te zijn. Eten en drinken kost er heel weinig en je accommodatie kan je zo duur maken als je zelf wil. Een bed in een hostel heb je bijvoorbeeld al voor zo’n 8 euro, een eenvoudige tweepersoonskamer in een hotelletje kan je vinden voor ongeveer 20 euro. Zoals altijd geldt dat de steden het prijzigst zijn. De grootste kostenpost tijdens je reis is het vervoer. Reizen per trein is relatief goedkoop, maar dat is ook afhankelijk van de klasse waarin je kiest te reizen en de afstand die je aflegt. Reis je lowbudget, dan kan je deze manier van verplaatsen ook heel betaalbaar houden. Voor binnenlandse vluchten kan je rekenen op tickets van zo’n 100 euro. Met de trein bespaar je voor een comfortabele rit een paar tientjes op deze prijs, maar houd er wel rekening mee dat je dan al snel een volle dag onderweg ben. Heb je nog niet alles vastgelegd voor je reis en durf je wel een gokje aan voor de goedkoopste optie, dan kan je deze beslissingen het beste tot het laatste moment bewaren. Met name de vliegtickets zijn last minute vaak het goedkoopst. Vergeet bij het berekenen van de kosten van je reis niet om ook het visum voor China mee te rekenen, die is ten slotte niet bepaald goedkoop.

Een goede reisroute kiezen

Het leukste gedeelte, maar zeker niet het makkelijkste, is het uitstippelen van de route. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid tijd die je beschikbaar hebt. Wat is realistisch in dat tijdsbestek en welke plekken wil je sowieso zien? Van daaruit kan je gaan kijken naar mogelijkheden en logische verbindingen met andere bezienswaardigheden. De afstanden zijn enorm, maar de mogelijkheden om die eenvoudig te overbruggen zijn er ook. Binnenlandse vluchten vertrekken veelal meerdere keren per dag tussen alle populaire locaties. Een handige tip is om zoveel mogelijk in één richting te reizen, dat scheelt een hoop extra kilometers en daarmee ook geld. Berber koos er tijdens haar reisroute door China bijvoorbeeld voor om in Beijing te starten en vanaf daar richting het zuiden te reizen. Wat ook tijd- en kostenbesparend werkt is om excursies te boeken waarbij de verplaatsing er al in zit, bijvoorbeeld naar nationale parken.

Ongeacht hoe lang je voor je reis naar China uittrekt, lukt het altijd wel om steden en natuur met elkaar te combineren. En dat is ook precies wat China zo bijzonder maakt: het ene moment sta je midden in een immense metropool en een korte vlucht later sta je voor een bizar natuurwonder of lijk je terug in de tijd gegaan te zijn naar eeuwenoude dynastieën uit China’s bewogen geschiedenis. Probeer tijdens je reis deze diverse kanten van China zoveel mogelijk te af te wisselen!

reis naar China
Het mooie Yangshuo hoort thuis op elke reisroute door China

Vragen over je reis naar China?

Duizelt het je van alles wat geregeld moet worden of zit je met vragen die nog onbeantwoord zijn gebleven? Laat hieronder een reactie achter en we helpen je graag! Neem ook een kijkje op onze China bestemmingspagina, waar je nog veel meer artikelen vindt over specifieke plekken, zoals city guides voor onder andere Shanghai en Beijing en informatie over nationale parken en het bezoeken van kleine culturele dorpjes!

Beeld: Berber Bonnema
Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!