Praktische tips voor je reis naar Cuba: wat je moet weten voor vertrek
Cuba is een van die landen die op bijna elke bucketlist staan, want we willen het land allemaal bezoeken nu het nog zo authentiek mogelijk is. De oldtimers, sigaren en salsadansers die de straten sieren spreken tot ieders verbeelding. Maar door de vrij geïsoleerde positie van het land en de pas recente ontwikkeling van toerisme, is het geen bestemming waar je als reiziger een gespreid bedje kunt verwachten. In ons team van schrijvers zitten heel wat Cuba liefhebbers die in de afgelopen jaren hun hart aan het land verloren hebben. Samen hebben we onze praktische tips voor Cuba gebundeld!
Op de bonnefooi naar Havana vliegen? Wij zullen zeker niet zeggen dat het niet kan, maar feit is dat Cuba niet per se de ideale bestemming is om zonder plannen en voorkennis rond te trekken. Even snel een accommodatie boeken op hostelworld of booking? Of leuke plekjes checken op Airbnb? Dat kan hier flink tegenvallen. Het toerisme staat in feite nog in de kinderschoenen en hoewel er inmiddels echt genoeg faciliteiten zijn voor een comfortabele reis, is het geen overbodige luxe om je van te voren in te lezen. Cuba heeft ons in de afgelopen jaren verrast op allerlei manieren. We ontdekten de positieve en minder positieve kanten, deden dingen die we achteraf anders aan zouden pakken en leerden al reizende hoe je dit land volgens ons het beste kunt bezoeken.
Overnachten in Cuba
Ben je gewend om met je backpack van hostel naar hostel te trekken? Dan kan je in Cuba voor verrassingen komen te staan. In de grote steden zijn hier enkele opties voor, maar je treft voornamelijk casas particulares. Een hele leuke manier van overnachten, die het best te vergelijken is met een Bed & Breakfast. Je overnacht bij de lokale bevolking en hebt over het algemeen een simpele maar comfortabele kamer. Gemiddeld ben je zo’n 20 tot 25 euro kwijt voor een overnachting. Ben je op zoek naar wat meer luxe en overnacht je liever in hotels, dan zou je je kunnen afvragen of Cuba de juiste bestemming is voor jou. Er zijn een aantal prima hotels te vinden, maar die zijn heel schaars; het land heeft zich op het gebied van hospitality simpelweg (nog) niet ontwikkeld op het niveau dat we van andere landen kunnen verwachten. Casa Particulares zijn dus je beste optie.
➸ TIP: Cuba is een populaire bestemming en omdat het aanbod niet overal even groot is, kan het in het hoogseizoen heel lastig zijn om nog een plekje te vinden. Een van onze praktische tips voor Cuba is dus om in de drukste maanden (december, januari en de zomervakantie) je accommodaties al vooraf vast te leggen.
Transport
Dé manier om je op Cuba te verplaatsen is met zogenaamde colectivos. Deze auto’s vind je met name bij busstations, waar ze wachten tot ze vol zijn om te kunnen vertrekken. Reis je alleen, dan kan het dus zijn dat je even moet wachten tot de chauffeur vindt dat er genoeg passagiers zijn. Deze colectivos zijn aan te raden voor de kortere afstanden binnen het land. Onderschat namelijk niet hoe groot Cuba is! Voor de grotere afstanden reis je in Cuba over het algemeen met touringcars van de busmaatschappij Viazul. Net als met de overnachtingen geldt voor deze bustrips dat je ze met name in het hoogseizoen het beste vooraf online kunt boeken.
Geldzaken
Een van de belangrijkste praktische tips voor Cuba betreft geld. Je zal namelijk niet de eerste zijn die tijdens zijn reis zonder geld komt te zitten. Er zijn wel pinautomaten maar deze zijn niet altijd betrouwbaar. Neem dus voldoende cash mee! Verder is het belangrijk om te weten dat er twee munteenheden worden aangehouden: CUC en CUP. Die laatste zijn de pesos waarmee de Cubanen betalen. Houd echter in de gaten wat je aan wisselgeld terugkrijgt: soms krijg je als je betaalt met CUC (covertible pesos) alsnog lokale pesos terug terwijl dat niet altijd gewenst is.
➸ TIP: Cuba is in principe een bestemming die voorbereiding vergt. Het is daarom ook een populaire bestemming voor georganiseerde reizen. Het vastleggen van accommodaties en busritten en praktische zaken uitzoeken is iets wat wij sterk aanraden bij een bezoek aan Cuba. Voel je je hier niet fijn bij, dan is een georganiseerde reis een hele goede optie. Veel reisorganisaties hebben Cuba in hun aanbod, waaronder Tenzingtravel, waar je niet alleen je rondreis Cuba kunt personaliseren, maar ook uit verschillende autoreizen kunt kiezen. Een aanrader wat ons betreft, want huurauto’s zijn in Cuba niet eenvoudig zelf te regelen, terwijl het een te gekke manier is om het land op eigen gelegenheid te ontdekken!
Wel of niet alleen naar Cuba?
Het is een onderwerp waar de meningen over verschillen. Ben je gewend om in je eentje te backpacken en wil je naar Cuba? Dat kan heel goed. Voor de veiligheid hoef je het niet te laten, voor het gemak en plezier wellicht wel, maar dat is heel persoonlijk. Wat Cuba anders maakt voor solo-reizigers is dat het land simpelweg niet ingericht is voor backpackers. Elke reiziger die wel eens alleen op pad is geweest, weet hoe makkelijk je onderweg vrienden maakt. In Cuba kan dat een stuk lastiger zijn omdat er heel weinig hostels zijn; over het algemeen de plek waar je medereizigers ontmoet. Dat is dus iets om mee te nemen in je afweging om alleen op reis te gaan naar Cuba.
Een tweede overweging om te maken is je budget. Casas Particulares kosten je over het algemeen zo’n 20 euro. Reis je samen, dan kan je dat bedrag natuurlijk delen, maar voor wie alleen reist kan alleen dit al een prijzige reis opleveren. Ten slotte kan je als alleen reizende vrouw rekenen op heel wat aandacht. Bereid je voor op nageroep, gefluit en de nodige huwelijksaanzoeken. Naar onze ervaring is het niet bedreigend en hoef je je niet onveilig te voelen, maar het is wel iets waar je met reisgezelschap (vooral van een man) een heel stuk minder last van zal hebben.
➸ Lees ook: Een 3-weekse reisroute door Cuba
Veiligheid op Cuba
Net als zoveel landen in Latijns-Amerika heeft Cuba het imago dat het niet erg veilig zou zijn. Wat ons betreft niet waar. De Cubanen zijn vriendelijk en gastvrij en op alle plekken waar je als toerist zult komen hangt een prettige, gemoedelijke sfeer. Natuurlijk geldt hier ook dat je je gezond verstand moet gebruiken. Kom niet op plekken waar je als toerist niets te zoeken hebt, loop niet op straat te zwaaien met je gloednieuwe iPhone en draag je waardevolle spullen niet in het zicht. Omdat je vanwege het gebrek aan pinautomaten veel cash bij je zal hebben, is het aan te raden om dit zoveel mogelijk te verspreiden. Ga uit voorzorg niet met honderden euro’s in je portemonnee door de stad wandelen; dat is immers nergens een slimme actie.
Andere belangrijke zaken en praktische tips voor Cuba:
✓ Bewijs van zorgverzekering: Er wordt niet altijd naar gevraagd, maar officieel ben je verplicht om een reisverzekering te hebben als je Cuba binnenkomt en moet je dit kunnen aantonen. Bij je Nederlandse verzekeringsmaatschappij kun je eenvoudig zo’n verklaring aanvragen.
✓ Visum: Een visum voor Cuba is verplicht en moet je voor vertrek regelen. Dit kan via de ambassade of via een online visumbureau. Het visum is standaard 30 dagen geldig.
✓ Meenemen: Aan eten en drinken hoef je in Cuba niet tekort te komen; ontbijt boek je in je Casa Particular voor een paar euro bij en restaurantjes vind je overal genoeg. Winkeltjes waar je tussendoortjes kunt kopen zijn daarentegen schaars. Je doet er daarom goed aan om wat dingen in te slaan voor vertrek, zoals mueslirepen en snacks. Spullen in het algemeen zijn er niet bepaald in overloed in Cuba, dingen die je bij andere bestemmingen overal ter plekke kunt kopen, zijn op Cuba lastig te verkrijgen, zoals zonnebrandcrème, anti-muggenspray en EHBO spullen maar bijvoorbeeld ook zonnebrillen en wereldstekkers. Goede packlist maken dus en zorgen dat je niets vergeet!
Is het het handigst om al Cubaans geld mee te nemen of is het beter om daar je euro’s te wisselen?
Hi Lisa, het is geen probleem om geld te wisselen in Cuba zelf. Dat kan op het vliegveld, bij wisselkantoren en ook in sommige hotels. Let wel op dat je inderdaad Euro’s meeneemt en geen USD, daar zijn ze namelijk niet heel happig op en je betaalt hiervoor een extra fee. Op sommige plekken kan het gebeuren dat er lange rijen staan om geld te wisselen, als je het een fijner idee vindt kan je dus altijd al een bepaald bedrag in Nederland wisselen en dan de rest als je op je bestemming bent.
Ik weet niet wanneer je voor het laatst Cuba bezocht hebt maar pinautomaten zijn inmiddels zeker niet meer schaars. De jeugd heeft bijvoorbeeld ook allemaal mobiele telefoons. Onze beste vervoersmiddel is toch echt de huurauto maar dit is natuurlijk voor een ruimer budget.
Hi Etiënne. Wat betreft de pinautomaten heb je inderdaad gelijk; ze zijn er zeker wel. Wij raden alleen af om hier volledig op te vertrouwen. Het gebeurt (naar onze ervaring) niet zelden dat ze leeg zijn, of dat zelfs je pinpas wordt ingeslikt. Ook met geld wisselen kan het voorkomen dat je, zelfs door officiële bankmedewerkers, wordt bedrogen. Ook al zijn dit natuurlijk maar incidenten, wat ons betreft is het een aanrader om voldoende cash bij je te hebben. Better safe than sorry 🙂
Hoi! Wij zijn afgelopen januari 3 weken in Cuba geweest. Omdat dit onderdeel was van onze grote reis hadden wij weinig cash bij ons en van te voren niks geboekt; alleen een casa particulara in havana bij aankomst. Deze casa hebben we geboekt via hostelsclub.com. overigens een prima website. Verder hebben we totaal geen problemen ondervonden met geld pinnen. Elke nederzetting heeft zo’n beetje een pinautomaat. Alleen in Playa Larga in Bay of pigs hebben we er geen gevonden. Pinnen kan echter alleen met de credit card. Bij de luchthaven bij het wisselkantoor is ook een pinautomaat, scheelt een hoop tijd in de rij!
Ook hebben we geen problemen gehad met overnachten. De casa’s die in de lonely planet staan zijn wel meestal vol, maar elke casa owner wilt graag voor je bellen naar je volgende bestemming , voor een overnachting. En als die vol is regelen ze wel wat. In de populaire steden zoals vinales en trinidad is zowat elk huis een casa particular, volop aanbod. Wij vonden het dus gemakkelijk om op de ‘semi-bonnefooi’ te gaan. (Hiermee bedoel ik dus in dorp a bellen naar dorp b om daar al een overnachting te regelen. Dit scheelt ook omdat de collectivos je dan voor de deur afzetten).
Een woordje Spaans is wel aan te raden met deze manier van reizen!
Cuba is fantastisch!