Project Naptime

Project Naptime: op reis door Amerika, zonder geld

Het avontuur en sociale experiment van drie Nederlanderse filmmakers

Van Las Vegas naar New York, binnen één maand. De Nederlandse Mischa, Wijnand en Marcel deden het zonder geld, telefoon en slaapplek. Hoe? Met Project Naptime. Het idee is simpel: zonder geld en telefoon op reis. En natuurlijk mét camera, want deze jonge filmmakers hebben alles vastgelegd. Met dit project wilden ze kijken of ze in deze tijd nog zonder telefoon kunnen.

Project Naptime

Project Naptime in Amerika

Na een eerste editie in Zweden, zochten ze dit keer meer uitdaging in Amerika. En daar kijken ze met veel plezier op terug. “We hebben zó veel mee gemaakt, en zo veel mensen leren kennen”, vertelt Mischa. “Je komt door het project met locals in aanraking, omdat je van hun hulp afhankelijk bent. Iets te eten, een plek om te slapen. Al was het maar een appel en een flesje water.”

Alle beetjes helpen, en iedereen hielp een beetje 😉

In ruil voor een opdracht

Iedereen die hen hielp, mocht een tegenprestatie bedenken. Dat varieerde van het klimmen naar de beruchte Hollywood-letters, tot werken in een restaurant. Ze leerden top gokkers kennen in Las Vegas, die ervoor zorgden dat ze nachtenlang in de duurste hotels konden slapen. Daar ontmoetten ze vervolgens Nicky Romero, met wie ze VIP mee mochten feesten. Via zijn management kwamen ze in contact met Mr. Universe. En zo bleef het balletje maar rollen.

In opdracht van Mr. Universe klommen Mischa en Wijnand naar het Hollywood-sign:

Favoriete plek: Camden

Van alle grote steden en rijke mensen bij wie ze mochten slapen, heeft Camden in al haar simpelheid de meeste indruk op de jongens achtergelaten. “Het is een klein stadje. Net zoals je dat ziet in Home Alone. Dat is zó gaaf. We kwamen in de krant en op de lokale radio. Iedereen wilde met ons op de foto. Door ons verhaal te doen hebben we hier veel geld opgehaald, waar we weer een bus van konden betalen naar de volgende bestemming Atlanta”, vertelt Mischa nog nagenietend. “De familie waar we in Camden bij mochten slapen, zoek ik met de feestdagen weer op. Het zijn echte vrienden geworden.”

Project Naptime

Zonder eten

Het concept van Project Naptime heeft de jongens hele leuke dingen gebracht, maar soms viel het even vies tegen. Slaapplekken vonden ze bijna altijd, maar genoeg eten verzamelen op een dag bleek vaak lastig. Mischa vertelt hoe de jongens een keer met honger in de bus zaten. “We waren onderweg naar Los Angeles en hadden een pauze van een paar minuten. Marcel wilde van de laatste vijf dollar wat te eten halen voor ons. Maar terwijl hij nog bezig was, vertrok de bus alweer. We kregen de buschauffeur gelukkig nog zo ver dat ze stopte, zodat iedereen kon instappen, maar we hadden die avond geen eten. Dat was behoorlijk pittig.”

Gratis naar Nederland

Bij hun laatste bestemming in New York ontmoetten de jongens een vrouw die voor een luchtvaartmaatschappij werkt. Ze vond hun verhaal zo gaaf, dat ze besloot hen te helpen bij het vinden van een goedkoop ticket naar huis. Dat lukte zelf gratis. Ze konden dan wel alleen mee als er nog drie plekjes vrij zouden zijn in het vliegtuig. Mischa: “Omdat er op het vliegveld van alles fout ging, vlogen we uiteindelijk als ‘goedmakertje’ zelfs businessclass. Bizar gewoon.”

Project Naptime

Alles staat op film

De jongens hebben bijna 300 uur aan filmmateriaal mee naar huis genomen. Onderweg hebben ze recaps gemaakt om hun volgers op de hoogte te houden van wat ze allemaal deden en meemaakten. “We gaan van alle opnames een film maken en die verkopen, zodat hij hopelijk op internationale filmfestivals te zien zal zijn.” De camera is hen overigens vaak van pas gekomen. “Amerikanen zijn camerageil. Je moet iets hebben waarvan ze onder de indruk zijn, voordat ze iets voor jou willen doen. Voor niks gaat de zon op.”

Project Naptime #3

Als het aan Mischa ligt komt er zeker nog een Project Naptime #3. En dan doen ze er nog eens een schepje bovenop. “Amerika was uitdagender dan Zweden, maar het is nog steeds een westerse cultuur. We willen daarom nu een heel andere wereld opzoeken, om het ons nóg iets moeilijker te maken.”

Geschreven door - Elodie Kint is 22 jaar en een echte Zeeuw. Ze gaat graag buiten de provinciegrenzen op zoek naar mooie plekjes in de wereld. Onder meer Curaçao, Zuid-Afrika en Thailand staan al op haar lijstje. Maar ook Europese bestemmingen bezoekt ze graag met pen, papier en een fotocamera in de aanslag.

Wat vind jij? Laat van je horen!