Prossecoroute

Toeren over de Strada del prosecco, de proseccoroute van Noord-Italië

Een roadtrip tussen de druivenranken op de hellingen van Veneto

In het noordoosten van Italië vind je een streek die bekend staat om haar mooie prosecco’s. Zo mooi, dat er een speciale route is uitgezet tussen de druivenvelden die zeker niet alleen voor wijn- en procesccoliefhebbers een aanrader is. De Strada del prosecco, of Proseccoroute, neem je namelijk 50 kilometer lang via slingerende weggetjes mee over de groene Voor-Alpen van Veneto. Langs eindeloze wijngaarden, traditionele wijnhuizen en roodgedaakte dorpjes, Italiaanser dan Italiaans. Andiamo – let’s go!

De Voor-Alpen van Veneto

Al eeuwenlang verbouwen de proseccoboeren met enorme toewijding druiven op de steile hellingen tussen de dorpen Valdobbiadene en Conegliano. Zo’n 6000 hectare aan wijngaarden kronkelen over de uitlopers van de zuidelijke Voor-Alpen. De ligging tussen de Dolomieten in het noorden en de uitgestrekte Po-vlakte in het zuiden creëren de perfecte omstandigheden voor de gleradruif; dé proseccodruif.

De combi van handwerk en de perfecte zonligging zorgen voor crème de la crème prosecco’s

Prosecco’s uit dit gebied krijgen de allerhoogste kwaliteitsstatus DOCG, maar binnen dit gebied vind je ook nog weer next level prosecco’s. De wijngaarden op de Cartizze heuvels brengen namelijk echt het neusje van de zalm voort. De Cartizze hellingen zijn zo steil, dat mechanisch werken onmogelijk is. De combi van handwerk en de perfecte zonligging zorgen voor crème de la crème prosecco’s.

Proseccoroute

Unesco erfgoed
Onlangs kregen de proseccoheuvels in Veneto dat stukje erkenning dat ze écht verdienen; de regio werd begin juli 2019 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. Je kunt je dus voorstellen dat het (gelukkig) nog geen stormloopt op de Strada. Daarom heb je een grote kans dat je veel plekken in je uppie kunt verkennen.

Uitvalsbasis Bassano del Grappa

Wij hadden het fantastische Bassano del Grappa als uitvalsbasis en begonnen de route daarom op het meest westelijke puntje, in Valdobbiadene. Valdobbiadene is de hoofdstad van het proseccogebied en een goede plek om je route te beginnen. Een andere uitvalsbasis zou Treviso kunnen zijn. Of wat dacht je van een leuke uitstap naar de proseccoheuvels vanuit Venetië? Vanuit Venetië sta je binnen drie kwartier tussen Veneto’s wijnranken.

Panorama’s

De Strada del Prosecco heeft na iedere bocht een andere prachtige panorama voor je in petto. Het landschap is dan ook de nummer één attractie. Je wordt 360 graden omringd door glooiende heuvels, bezaaid met gehuchtjes, ranke kerktorens, kasteeltjes en dorpjes. De zon op je bol, op je dooie gemakje rondrijden en ontelbaar veel fotostops inlassen. Je heerlijk vergapen aan de torenhoge terrassen met wijnranken, allemaal even keurig in rijtjes. En dan de rust, heerlijk. Alleen een sporadische tractor verstoort de stilte.

Proseccoroute

Bubbels proeven en/of kopen?

Wil je zo’n top prosecco proeven of kopen? De bordjes cantina langs de route wijzen je de weg.

Noordoost-Italië herbergt circa 150 wijnhuizen, waar ze al generatielang weten hoe de beste prosecco te maken. Wil je zo’n top prosecco proeven of kopen? De bordjes cantina langs de route wijzen je de weg. Bij de meeste cantina’s kun je vaak ook een bezoek aan de wijngaard brengen. Een mooie manier om meer over de druiven, de werkwijze en de streek te leren.

➸ Ook voor een lunch zit je bij een wijnhuis goed. Naast wijn staat er namelijk ook veel ander lekkers uit de streek op het menu. Veneto staat bekend om overheerlijke kaasjes, salami’s, risotto’s, radicchio en asperges.

Vooral als je graag een wat kleiner wijnhuis bezoekt, raad ik je aan om van tevoren een belletje te doen. De Veneti zijn zeer gastvrij maar omdat de regio niet drukbezocht is en de families vaak zelf in de wijngaard staan, is het handig om te checken of een boerderij geopend is.

Proseccoroute

Hoogtepunten langs de proseccoroute

Naast het foto’s schieten en bubbels proeven valt er onderweg ook nog genoeg te sightseeën. De route doet een kleine 30 dorpjes aan. Stuk voor stuk schilderachtige dorpen met knusse marktpleintjes, goedbevolkte terrassen, traditionele ijssalons en vaak prijkt er in het centrum een kerk, abdij of vesting. Van west naar oost neem ik je langs de hoogtepunten:

♡ Verscholen in het hart van Follina vind je de Santa Maria in Follina abdij uit het jaar 1268. Hoewel de abdij in complete rust gehuld is, is de abdij vandaag de dag nog steeds in gebruik. Een prachtige plek waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan.
♡ Een klein juweeltje is ook het fraaie kerkje van Santa Maria Nova in Soligo. Vanaf daar wandel je in een paar minuten naar de Eremo di San Gallo, waar je een prachtig uitzicht over de omgeving hebt.
♡ Refrontolo is ook leuk voor een korte stop. De meeste mensen bezoeken hier de Molinetto della Croda. Een 16e eeuwse watermolen, spectaculair gelegen naast een twaalf meter hoge waterval.
♡ Het meest oostelijke punt van de hoofdroute is Conegliano. Conegliano heeft een sfeervol en compact centrum. Charmante straten en piazzi wisselen elkaar af en in de hoofdstraat rijgen de terrassen zich aaneen. Met overal natuurlijk een kwaliteits spumante uit de achtertuin op het menu. Net buiten het centrum vind je Conegliano’s kasteel; een hooggelegen ommuurd fort met een imposante vestingtoren.

♡ Iets van de route af ligt het dorp Asolo. Dit dorp staat op de lijst van Borghi più belli d’Italia; oftewel de mooiste dorpen in Italië. Een heuse titel die het dorp prima eer aan doet. Dit hooggelegen dorp is ontzettend sfeervol. Wij slenterden door het kleine centrum, langs het kleurig befrescode stadshuis, het gezellige dorpsplein, tjokvolle wijnbarretjes en restaurants. Na een goede lunch beklommen we Asolo’s castello voor weidse uitzichten over de omgeving.
♡ Wij eindigden de tocht weer in Valdobbiadene en ploften neer op een rooftopterras aan de rand van het dorp. Vanachter een prosecco is het genieten van schitterende uitzichten over de druiven. Dit meest westelijke punt van de route is zelf ook een bezoekje waard. Het kloppende hart van Valdobbiadene wordt gevormd door de Piazza Guglielmo. Aan het plein vind je een klokkentoren, het stadshuis en de duomo. Met een overheerlijk glas prosecco kijken we terug op een fantastische proseccoroute.

Proseccoroute

Praktisch informatie over de Proseccoroute

De Proseccoroute is ca. 50 km lang en is goed te rijden in een dag. Gezien de vele vertakkingen en themaroutes kun je hier ook prima een paar dagen vertoeven. Voor een kaart van de route kun je downloaden op de website van de Associazione Strada Del Prosecco e Vini dei Colli Conegliano Valdobbiadene. Op deze website vind je ook informatie over wijnhuizen, slaapplekken en bezienswaardigheden. Verder geldt: de wegen zijn goed. Hier en daar een tikkeltje smal, maar gezien het weinige verkeer dat je zult tegenkomen vormt dat geen probleem!

Geschreven door - Berber is geboren om te reizen. Ze is gek op Azië maar wil de hele wereld verkennen. Cultuur en natuur is voor haar de perfecte combinatie en andere culturen, talen, mooie foto’s en lekker eten maken haar ultiem gelukkig!

Wat vind jij? Laat van je horen!