Pula

Pula, het leukste stadje van Kroatië

Zon, zee en strand... zónder de toeristenmassa's

Ben je op zoek naar een fijne vakantiebestemming voor komende zomer, maar hou je niet van volgepakte stranden? Sla de Spaanse costa’s dan over en reis af naar Pula: met genoeg zon, zee en cultuur het leukste stadje van Kroatië!

Overnachten in Pula

In Pula bevindt zich een kleinschalig hostel genaamd ‘Hostel Riva’, waar de kleurrijke slaapkamers en knusse huiskamer je gelijk thuis doen voelen. Het hostel wordt gerund door een reislustige familie die de gasten verzorgt en voorziet van zoveel informatie over Pula dat je zou willen dat je meer dagen had om deze unieke plek te verkennen. De eigenaresse geeft je bij aankomst een kaart waarbij ze uitlegt wat er allemaal te doen is, hoe je hier kan komen en wat het kost. Een ideaal vertrekpunt voor je kennismaking met Pula. Kies bijvoorbeeld voor een dagje cultuur, een boottripje of een heerlijk relaxte stranddag.

Pula
Nick Kane/Unsplash

De mooiste stranden

Pula zelf is een havenstadje, maar met de lokale bus ben je zo op een van de mooie stranden. Alhoewel Pula niet zo bekend is als enkele omliggende plaatsen, is het er wel net zo mooi. Het water is azuurblauw en heerlijk om in af te koelen bij de hoge temperaturen die je hier in zomer kan verwachten. Vergeet alleen geen waterschoentjes mee te nemen, want het strand bestaat wel uit kiezels.

Boottripjes

Als je genoeg hebt van het stadje zelf of het strand, dan vertrekken vanuit de haven verschillende bootjes voor een zoektocht naar dolfijnen of voor een tripje naar andere stadjes in de buurt. Zit je liever zelf aan het roer? Dan kan je ook een bootje huren en zelf op pad gaan. Ideaal om je eigen dag te kunnen bepalen en de drukte te vermijden.

Pula
Josip I/Unsplash

Cultuur snuiven

De bekendste culturele bezienswaardigheid van Pula, het amfitheater, hebben ze te danken aan de Romeinen. Het theater is nog steeds grotendeels intact en wordt gebruikt als toneel voor festivals, films en concerten. Onder het Amfitheater is ook een tentoonstelling te bezoeken. De Kroaten zijn zo trots op dit oude gebouw, dat ze hem zelfs op hun briefgeld hebben laten drukken. In het centrum van Pula is de tempel van Augustus te vinden. Daarnaast vind je het oude stadhuis, dat met staalkabels bij elkaar wordt gehouden om te voorkomen dat het instort. Beide bezienswaardigheden worden omringt door een plein vol met restaurantjes en leuke winkeltjes.

Het voordeel van een klein stadje? Als je niet kan kiezen dan combineer je alle activiteiten gewoon met elkaar. Of beter: plak nog een paar dagen vast aan je verblijf! Want het mag er dan klein zijn, vermaken kan je je in Pula prima!

Header: Nick Kane/Unsplash

Geschreven door - Meer lezen van redactrice Kim? Op haar website Vrouwopreis blogt zij over haar ervaringen als vrouwelijke backpacker.

Wat vind jij? Laat van je horen!