rechten vliegtuigpassagier

Vlucht vertraagd of bagage kwijt? Weet wat je rechten zijn!

Het vliegveld is de plek waar je mooie reis officieel begint en waar je nadien weer het gevoel van thuiskomen ervaart. Maar helaas zijn het niet altijd vakantiekriebels die hier domineren. Voor de echte reisfanaten zit het er dik in dat je minstens een keer in je leven te maken krijgt met problemen op de airport. Een vlucht die vertraagd is of geannuleerd, bagage die op een heel andere bestemming terecht is gekomen: het kan je zomaar gebeuren. Maar, weet jij eigenlijk waar je dan recht op hebt?

Uren doorbrengen op een oncomfortabel vliegveldstoeltje tot dan eindelijk je vlucht toch vertrekt: je zal niet de eerste reiziger zijn die wordt geconfronteerd met een dergelijk probleem. Op dat moment vooral heel vervelend, maar zorg dat je altijd weet wat je rechten zijn als vliegtuigpassagier. Handel je niet, dan kan je namelijk zomaar honderden euro’s aan tegemoetkoming mislopen. Je rechten als vliegtuigpassagier zijn namelijk vastgelegd in Europese Verordening 261/2004. In bepaalde situaties is de luchtvaartmaatschappij hierdoor jou verplicht om een vooraf vastgestelde vergoeding uit te betalen. Helaas gebeurt dat lang niet altijd. Zorg dus dat je weet waar je recht op hebt en dien een claim in!

➸ Let op: deze verordening geldt uitsluitend voor vluchten vanuit de EU of vluchten van buiten de EU waarbij je met een Europese luchtvaartmaatschappij naar een bestemming binnen de EU vliegt.

rechten vliegtuigpassagier

Wat als je vlucht vertraagd of geannuleerd is?

Wanneer je vlucht vertraging heeft opgelopen of zelfs helemaal wordt geannuleerd, kan het zijn dat je recht hebt op een vergoeding. Hoe hoog die vergoeding is, is afhankelijk van de hoeveelheid vertraging, de afstand van je vlucht of het moment waarop je te horen hebt gekregen dat je vlucht geannuleerd is. Bij vertraging, gemiste aansluitingen en vluchten die overboekt zijn moet de vertraging minimaal drie uur zijn om een vergoeding te kunnen aanvragen. Deze vergoeding varieert tussen de 125 en 600 euro.

Bij geannuleerde vluchten wordt gekeken naar het moment waarop je hierover bent geïnformeerd. Is dit langer dan 14 dagen voor vertrek, dan heb je geen recht op een vergoeding. Word je tussen de 7 en 14 dagen geïnformeerd over een wijziging in je vluchtschema dan kom je in aanmerking voor een vergoeding als je vlucht meer dan 2 uur eerder is vertrokken of meer dan 4 uur later aankomt op de plek van je bestemming. Hoor je er minder dan 7 dagen voor vertrek over, dan heb je recht op een vergoeding als je vlucht meer dan een uur eerder vertrekt of meer dan 2 uur later aankomt op je bestemming.

De zorgplicht
Ook handig om te weten: in geval van langdurige vertraging kun je niet alleen een claim indienen, je hebt ook nog recht op teruggave van extra gemaakte kosten. De luchtvaartmaatschappij moet je onder de zogenaamde zorgplicht namelijk eten en drinken aanbieden tijdens het lange wachten. Wordt je vlucht geannuleerd waardoor je een nacht moet overbruggen? Dan zijn ze verplicht om je een hotelovernachting aan te bieden. In alle hectiek gaat dit nog wel eens mis en kom je zelf voor deze kosten te staan. In dat geval heb je het recht om deze kosten alsnog terug te vragen.

En hoe zit dat bij problemen met je bagage?

Het is altijd weer even spannend als je eenmaal bij de bagageband staat. Het kwijtraken van je bagage is natuurlijk heel vervelend, zeker als je aan het begin staat van je reis. Gelukkig heb je ook in deze gevallen rechten die zijn vastgesteld in een Europese Verordening. Dat geldt overigens ook als je niet binnen Europa of met een Europese vliegmaatschappij reist: in dat geval vallen je rechten onder het verdrag van Montréal. Wanneer je koffer niet op de bagageband ligt, kan je bij de bekende ‘Lost Luggage balie’ een PIR-formulier invullen. Voor de periode waarin de koffer kwijt is, heb je het recht om noodzakelijke items aan te schaffen, zoals toiletspulletjes en een set kleding. Bewaar de bonnen hiervan goed!

In bijna alle gevallen is je koffer na een paar dagen terecht en wordt deze alsnog naar jou toegebracht. Is dit niet het geval, dan wordt je bagage na 21 dagen officieel als verloren beschouwd. Hiervoor kan je een claim indienen bij de luchtvaartmaatschappij, waarbij je recht hebt op een vergoeding van maximaal 1300 euro.

➸ Wist je dat er wereldwijd ruim 60.000 koffers van vliegtuigpassagiers per dag kwijtraken?

rechten vliegtuigpassagier

Wat kun je zelf doen?

Goed, je hebt dus allerlei rechten als vliegtuigpassagier en je kunt met alle beschikbare informatie zelf op zijn minst een goede inschatting maken van waar je recht op hebt in jouw situatie. Helaas is het doen van claims een bureaucratisch proces waarbij niet alleen veel papierwerk maar ook veel tijd gemoeid gaat. Dit begint altijd bij de website of de klantenservice van je vliegmaatschappij. Wil je snel resultaat, dan zijn er gelukkig ook andere manieren om je gelijk te halen. Er zijn namelijk diverse bedrijven die de claim voor jou kunnen doen. Je staat daarmee een vastgesteld percentage van je claim af, maar hiervoor worden dan ook wel alle lasten uit handen genomen.

Onze tip: download de Miss Casey App, die je in al dit soort situaties te hulp schiet. Is je vlucht vertraagd, geannuleerd, ben je overboekt of is je bagage vertraagd, kwijt of beschadigd? In alle gevallen kun je via deze app snel en simpel een claim in laten dienen. Je krijgt daarbij toegang tot een online dossier waarin je de status van je claim kunt volgen. Extra fijn: is de claim niet succesvol omdat je toch net buiten de vastgestelde richtlijnen blijkt te vallen, dan betaal je ook niets voor de gemaakte claim. Vermoed je dat je ergens recht op hebt, dan hoef je het dus niet eerst zelf uit te pluizen. Zij zijn de experts en doen het werk voor je, zodat jij lekker van je reis kunt genieten.

➸ Benieuwd welke handige apps je nog meer op je telefoon zou moeten hebben tijdens je reis? Check ons lijstje met must have reisapps!

Nog iets om te onthouden: is er sprake van buitengewone omstandigheden? Dan komt het recht op vergoeding te vervallen. Je moet hierbij denken aan situaties waarin de luchtvaartmaatschappij niet direct verantwoordelijk is, zoals bij stakingen van de luchtverkeersleiding, bijzonder slecht weer of noodlandingen.

Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!