reis door Mexico

De meest bijzondere Maya ruïnes in Mexico

Midden in de jungle of aan een azuurblauwe zee: deze 3 Maya tempels mogen niet ontbreken tijdens je reis !

De oorspronkelijke bewoners van Mexico, de Maya’s, hadden de meest geavanceerde cultuur van precolumbiaans Amerika. In het hele land zijn sporen van deze fascinerende beschaving achtergebleven. Tijdens een reis door Mexico is een bezoek aan de Maya ruïnes een hoogtepunt. Het zijn er alleen nogal wat, dus welke kies je? We zetten drie van de meest bijzondere Maya ruïnes op een rijtje.

1. Het nieuwe wereldwonder Chichén Itzá

Als je het lijstje van de zeven nieuwe wereldwonderen kent, weet je dat Chichén Itzá hier op staat. De stad Chichén Itzá werd tussen de 8e en 11e eeuw na Christus bewoond en was het centrum van het Maya-rijk in Midden-Amerika. De stad ligt op het schiereiland Yucatán, op een paar uur rijden van de populaire Riviera Maya. Dit complex van Maya tempels behoort tot de hoogtepunten tijdens een reis door Mexico, dus toeristen weten de plek goed te vinden. Zorg daarom dat je de ruïnes vroeg op de dag bezoekt, zodat je toeristenbussen uit Cancún en Playa del Carmen vermijdt. Bovendien is de hitte dan een stuk beter uit te houden! Bereid je daarnaast voor op veel wandelen. Huur een gids, die je veel interessante verhalen kan vertellen, of verken het terrein op eigen houtje.

reis door Mexico

Wie het tempel complex oploopt, is meteen overdonderd door de grote piramide van Kukulcán, ook bekend als El Castillo. Astronomie speelde een grote rol in de Mayacultuur en dit bouwwerk heeft dan ook een aantal bijzondere kenmerken. De piramide heeft bijvoorbeeld 365 treden – één voor elke dag van het jaar. Bovendien valt er twee keer per jaar, tijdens de lente-equinox en de herfst-equinox, een schaduw in de vorm van het lichaam van een slang op de piramide. Deze schaduw beweegt vervolgens langzaam, totdat het aansluit op een slangenhoofd aan de onderkant van de piramide.

De verhalen achter de bouwwerken van Chichen Itza geven dus een mooi beeld van de fascinerende Mayabeschaving. Sla daarom ook zeker het observatorium El Caracol niet over. Dit is één van de weinige ronde Maya bouwwerken en het heeft iets heel mysterieus over zich. De Maya’s konden vanuit hier de lucht observeren en zelfs zonsverduisteringen voorspellen. Het terrein van Chichen Itza staat vol met dit soort bijzondere ruïnes. Neem daarom de tijd om alles rustig te bekijken en de mystieke sfeer van deze eeuwenoude stad te voelen.

reis door Mexico

2. Mayastad Palenque

Midden in de jungle van de staat Chiapas, ten westen van de Yucatán, ligt de Mayastad Palenque verscholen. De ligging van de ruïnes in het broeierige regenwoud zorgt voor een mystieke sfeer. Als je langs de tempels loopt, zie je de aapjes in de bomen slingeren en hoor je ze brullen. Als je geluk hebt, zie je ook nog een toekan vliegen. Palenque is iets minder bekend dan Chichén Itzá, maar zeker niet minder indrukwekkend. Wat een bezoek vooral waard maakt is dat je een aantal tempels mag beklimmen. Hoewel het even zweten is, heb je zo wel een prachtig uitzicht over de ruïnes en de jungle.

Tip: stop bij je bezoek aan Palenque onderweg bij de watervallen van Agua Azul en Misol-Ha. Hier kun je heerlijk afkoelen in het prachtige, turquoise water. Veel organisaties bieden een tour aan waarbij je Palenque met de watervallen combineert: zeker een aanrader! Probeer wel in het droogseizoen te gaan, want dan is het water op zijn mooist.

reis door Mexico

3. Maya ruïnes van Tulum

Het is met de hagelwitte stranden sowieso al een must visit tijdens je reis door Mexico, maar ook aan maya ruines ontbreekt het in Tulum niet. Hoewel Chichen Itza en Palenque een stuk groter en indrukwekkender zijn, verdient Tulum ook een plekje in dit lijstje. Wat deze Maya ruïnes zo uniek maken, is dat ze de enige zijn die aan de Caraïbische kustlijn liggen. De hoofdtempel El Castillo ligt op de rand van een klif aan de prachtige azuurblauwe zee.

In tegenstelling tot Chichén Itzá en Palenque is het hier niet nodig om een gids te huren. Je kunt het relatief kleine terrein makkelijk zelf ontdekken. En ben je na het bezoeken van de tempel toe zijn aan een verfrissende duik? Loop dan de trappen af naar het strandje onderaan de klif!

reis door Mexico

Het is zeker aan te raden om na het bezoek aan de ruïnes nog een paar nachten in Tulum door te brengen voordat je je reis door Mexico vervolgt. Voor ons Hollanders erg leuk: overal kun je fietsen huren. Je bereikt zo makkelijk de mooiste stranden en ’s avonds kun je een hapje eten aan de gezellige hoofdstraat. Overnachten doe je bijvoorbeeld in het sfeervolle Hostel Shéck, waar je in een hangmat in de tuin kunt bijkomen van je dag. Compleet met hutjes en buitendouches waan je je hier even in de Mexicaanse jungle!

Inspiratie voor je reis door Mexico en Zuid-Amerika

Ga je na je reis door Mexico nog verder? Kijk op onze Zuid-Amerika pagina voor meer tips en inspiratie. Bezoek bijvoorbeeld de Inca tempels in Peru of de zoutvlaktes van Bolivia.

Foto’s: Chris, Dennis Jarvis, Bart Hiddink, Frank Kovalchek (incl. header)

Geschreven door - Nieuwe culturen leren kennen, mooie natuur ontdekken en lokaal eten proeven. Dat doet Vivianne het liefst als ze op reis is. Onlangs heeft ze haar hart verloren aan Midden-Amerika en de komende jaren wil ze nog véél meer van de wereld zien.

Wat vind jij? Laat van je horen!