best gelezen artikelen van juni

5 verborgen plekken in populair Vietnam

De hidden gems op veel bewandelde paden

Wie naar Vietnam gaat, móet naar de veelgeroemde Halong Bay, de schattige lampionnenstad Hoi An en met een boot door de kleurrijke Mekongdelta varen. Daar is iedereen het wel zo’n beetje over eens. Ook de steden Hanoi en Ho Chi Minh City mag je niet overslaan, al is het maar omdat deze steden vaak kruispunten vormen van de veelbereisde backpackroutes door Vietnam.

Verborgen pareltjes tijdens een reis door Vietnam

We horen wel eens het gerucht dat Vietnam te toeristisch is geworden, dat er geen verborgen plekken meer te vinden zijn en iedereen hetzelfde rondje bereist. Daar zijn we het niet mee eens; je moet alleen weten waar je het zoeken moet. We delen daarom onze leukste off the beaten track tips met je voor een reis door Vietnam.

1. Verstopte hotspots in Hanoi

De bruisende stad Hanoi is voor veel reizigers het beginpunt van de reis. Rust uit aan de oever van Hoan Kiem, het stadsmeer, en speel een potje Mahjong met de stadsinwoners. Of laat je meevoeren door het onnavolgbare verhaal van de waterpuppetshow, een oude vorm van vermaak dat al 1000 jaar in stand wordt gehouden en waar Hanoi bekend om staat. Stadswijk de Old Quater is ons favoriet: het is hier gezellig chaotisch met veel brommertjes, shops en mensen. Dit is Hanoi!

reis door Vietnam

Maar eerlijk is eerlijk, je bent niet de enige reiziger hier. Op een originele manier de stad verkennen? Doe een streetfood-safari met gids. Langs de bekendere straten wandel je via nauwe steegjes en doorgangetjes naar de lokale verstopte hotspots die je als reiziger niet snel vindt. Je schuift aan op een plastic stoeltje tussen de Vietnamezen en krijgt de meeste spannende en exotische hapjes voorgeschoteld. Pho (Vietnamese noodle-soep, die moet je proeven!), dumplings, kikkerbilletjes, gestoomde slang. Durf je het aan?

2. Kookles in Hoi An

De stad Hoi An is allang geen onontdekte parel meer. Kleine straten vol lampionnen, knusse restaurants, het strand dichtbij en veel spotgoedkope kleermakers maken dit een populaire stop halverwege het land. Wél origineel is de kookcursus die je hier kunt volgen. Voordat je aan de slag gaat, bezoek je eerst de markt om ingrediënten te kopen. Samen met een lokale kok duik je vervolgens in de Vietnamese eetcultuur. Je kunt zelf aan de slag gaan met loempiabladen, verse kruiden en noedels. Rustig snij je rode pepers, roer je in de pruttelende pannetjes en oefen je de eten-met-stokjes-techniek. Ăn nao, eet smakelijk!

3. Fietsend door de koninklijke stad Hué

Tijdens een twee- of drieweekse reis door Vietnam, moet je keuzes maken. En bij veel reizigers sneuvelt de stad Hué dan in het must-do-rijtje. Zonde! De oude koningsstad Hué staat met name bekend om zijn citadel die vierkant ommuurd is, met muren van tien kilometer lang en twee meter dik. Verken de stad bij voorkeur per fiets, waarbij je langs de Perfume River kunt rijden richting de Thien Mu pagode, een achthoekige tempeltoren met zeven verdiepingen. Ook een bezoek aan de lokale markt is een feest: kruiden, rode pepers en tropische vruchten worden hier verkocht door vrouwen met traditionele punthoeden.

reis door Vietnam

4. Tropisch toetje in Ho Tram

Op nog geen 2,5 uur rijden van Ho Chi Minh vind je een tropisch strand dat nog maar nauwelijks bekend is bij buitenlandse toeristen. Ho Tram is een klein plaatsje in de buurt van de grotere plaats Vung Tau. Lees een boek, neem een massage en trek wat baantjes in het zwembad. In je ligstoel met je voeten in het witte zand kun je alle indrukken die je tijdens de reis door Vietnam op hebt gedaan op je in laten werken. Voor wie zin heeft om meer te zien: maak een uitstapje naar de warmwaterbronnen van Binh Chau. Verwen jezelf met een modderpakking of geniet van een verkwikkend voetenbadje.

5. Afsluiten op de zandstranden van Phu Quoc

Omdat het niet zo handig op de route ligt, slaan veel reizigers het eiland Phu Quoc over. Het is de omweg wel waard, want het is een prachtig groen eiland met langgerekte witte zandstranden en een perfecte afsluiter van je reis door Vietnam. Zodra je je eerste stappen op het eiland hebt gezet merk je gelijk dat het er hier een stuk rustiger aan toe gaat dan op het vasteland.

reis door Vietnam

Onze aanrader: maak per houten boot een tocht langs de vijftien kleine eilandjes van de An Thoi-archipel, voor de zuidkust van Phu Quoc. Je kunt hier zwemmen, vissen, zonnebaden en geweldig snorkelen. Let wel even op de beste reistijd voor Phu Quoc, want in de zomermaanden regen je hier weg. De beste tijd om te genieten van de palmstranden en onderwaterwereld is tussen oktober en juni. Blijf overigens niet alleen maar op de mooie stranden rondhangen, zoals de meeste reizigers doen. Huur in plaats daarvan een brommertje en rij het binnenland in. Het is hier verrassend groen, ongerept en je krijgt een oprecht kijkje in het lokale eilandleven.

Bovenstaande tips komen van Edith Huntink van Vietnam online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Zelf op reis door Vietnam? Stel je eigen, individuele reis samen aan de hand van bouwstenen of kies voor een individuele rondreis waar al voor je gepuzzeld is.

Foto’s: Nam-Ho Park, Andrea Schaffer, Stefan, Staffen Schertz (header)

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!